Производители устояват в тежките времена благодарение на Лидл

Това признава Русалин Русев, управител на „Русев и Русев син“ ЕООД

Производители устояват в тежките времена благодарение на Лидл | StandartNews.com

Русалин Русев, управител на „Русев и Русев син“ ЕООД: За моя радост устояхме като компания в тези тежки времена благодарение на партньор като Лидл България

„Русев и Русев син“ ЕООД е основана през 2009 г.с основна дейност производство и търговия на култивирани гъби. Компанията постепенно се разраства, като днес за нея работят 40 човека. През тази година успяват да закупят и собствена хладилна база. От 2013 г. започват партньорство с Лидл България, доставяйки качествени български плодове и зеленчуци на добрa ценa. Фирмата работи с голям брой родни фермери от малки и средни стопанства, като подпомага производството и дистрибуцията на стоката им. Благодарение на тях до магазините на Lidl в цялата страна достига разнообразна продукция – ягоди, листни и Айсберг салати, спанак и бейби спанак, патладжани, чушки, моркови и зеле, магданоз и гъби Шийтаке. За Русалин точността е основен приоритет. Това е и пресечната точка, в която се срещат с Лидл България, а съвместната им работа определя като предизвикателство, но и сериозно удовлетворение.

Как се ориентирахте към земеделието и как поставихте началото на бизнеса си?

През 1997 г. започнах да се занимавам с производство на гъби като на шега. Беше спонтанно решение. Само двамата със съпругата ми четири години произвеждахме култивирана печурка. През 2009 г. основах компанията и постепенно закупувахме машини, бусове, камиони, земеделска земя и продължаваме да се развиваме.

Каква е ролята на приемствеността в бизнес като вашия?

Не произлизам от семейство, което традиционно се занимава със земеделие или търговия, но ще се радвам, ако синът ми продължи делото ми. Това е и причината да избера такова име на фирмата си преди повече от 10 години, когато синът ми бе едва на две годинки. За моя най-голяма радост и гордост той проявява интерес и има желание от малък да се включи и да помага във всяка една дейност, която се случва и в склада, и в производството, и в гъбарника.

Кои са основните предизвикателства в работата ви?

В бизнеса почти няма нещо, което да ме плаши, още повече работата, защото съм човек на действието. Хората, с които работя знаят, че идвам преди всички на работа, работя редом до тях и горя в това, което правя. Предизвикателство за мен е работата с производителите. С моя екип ги учим ежедневно, че трябва да се спазват добрите земеделски практики, да подготвят плодове и зеленчуци, като спазват калибри, степен на зрялост и параметри, с каквито до момента не са се сблъсквали в подобна степен.

Работите с голям брой фермери от малки и средни стопанства, подпомагайки производството и дистрибуцията им до Лидл България. Как основно се случват процесите? Бихте ли разказали накратко?

Имам големия късмет и привилегия, че към екипа ми последните години се присъединиха качествени и всеотдайни хора. С тяхна помощ се свързах и привлякох производители, които бяха достатъчно напредничави и далновидни да се развиват с нас, да положат усилия, да преустроят стопанствата си и да работят по нашия модел на работа. Към днешна дата мога да споделя, че производителите сами ни търсят и предлагат продукцията си. Ние ги снабдяваме с амбалажи, консумативи, всичко от каквото имат нужда. Искаме нашите партньори - фермери да са съсредоточени само и единствено в производството на качествена продукция, другото оставят на нас. Ние взимаме с нашите камиони стоката от полето или от базата на самия производител, съхраняваме, етикетираме готовата продукция в хладилната база и още на същия ден или най-късно на следващия, стоката е във веригата. Идеята ни е стоката да пристига и да бъде експедирана по най-бързия начин към веригата, поради естеството на продукцията, с която работим.

С каква част от производството и работата си се гордеете най-силно?

С това, че от 2016 г. съм първият и единствен сертифициран по Global G.A.P производител на гъба Кладница в България. Като собственик на фирма съм щастлив, че през годините успях да се обградя с качествени хора и да направя здрав екип. За моя най-голяма радост по време на тези тежки времена успяхме да устоим като компания, благодарение на партньор като Лидл България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай