Неделя,

Производители устояват в тежките времена благодарение на Лидл

От: Иван Ватахов -
470
Производители устояват в тежките времена благодарение на Лидл
A
A
A

Русалин Русев, управител на „Русев и Русев син“ ЕООД: За моя радост устояхме като компания в тези тежки времена благодарение на партньор като Лидл България

„Русев и Русев син“ ЕООД е основана през 2009 г.с основна дейност производство и търговия на култивирани гъби. Компанията постепенно се разраства, като днес за нея работят 40 човека. През тази година успяват да закупят и собствена хладилна база. От 2013 г. започват партньорство с Лидл България, доставяйки качествени български плодове и зеленчуци на добрa ценa. Фирмата работи с голям брой родни фермери от малки и средни стопанства, като подпомага производството и дистрибуцията на стоката им. Благодарение на тях до магазините на Lidl в цялата страна достига разнообразна продукция – ягоди, листни и Айсберг салати, спанак и бейби спанак, патладжани, чушки, моркови и зеле, магданоз и гъби Шийтаке. За Русалин точността е основен приоритет. Това е и пресечната точка, в която се срещат с Лидл България, а съвместната им работа определя като предизвикателство, но и сериозно удовлетворение.

Как се ориентирахте към земеделието и как поставихте началото на бизнеса си?

През 1997 г. започнах да се занимавам с производство на гъби като на шега. Беше спонтанно решение. Само двамата със съпругата ми четири години произвеждахме култивирана печурка. През 2009 г. основах компанията и постепенно закупувахме машини, бусове, камиони, земеделска земя и продължаваме да се развиваме.

Каква е ролята на приемствеността в бизнес като вашия?

Не произлизам от семейство, което традиционно се занимава със земеделие или търговия, но ще се радвам, ако синът ми продължи делото ми. Това е и причината да избера такова име на фирмата си преди повече от 10 години, когато синът ми бе едва на две годинки. За моя най-голяма радост и гордост той проявява интерес и има желание от малък да се включи и да помага във всяка една дейност, която се случва и в склада, и в производството, и в гъбарника.

Кои са основните предизвикателства в работата ви?

В бизнеса почти няма нещо, което да ме плаши, още повече работата, защото съм човек на действието. Хората, с които работя знаят, че идвам преди всички на работа, работя редом до тях и горя в това, което правя. Предизвикателство за мен е работата с производителите. С моя екип ги учим ежедневно, че трябва да се спазват добрите земеделски практики, да подготвят плодове и зеленчуци, като спазват калибри, степен на зрялост и параметри, с каквито до момента не са се сблъсквали в подобна степен.

Работите с голям брой фермери от малки и средни стопанства, подпомагайки производството и дистрибуцията им до Лидл България. Как основно се случват процесите? Бихте ли разказали накратко?

Имам големия късмет и привилегия, че към екипа ми последните години се присъединиха качествени и всеотдайни хора. С тяхна помощ се свързах и привлякох производители, които бяха достатъчно напредничави и далновидни да се развиват с нас, да положат усилия, да преустроят стопанствата си и да работят по нашия модел на работа. Към днешна дата мога да споделя, че производителите сами ни търсят и предлагат продукцията си. Ние ги снабдяваме с амбалажи, консумативи, всичко от каквото имат нужда. Искаме нашите партньори - фермери да са съсредоточени само и единствено в производството на качествена продукция, другото оставят на нас. Ние взимаме с нашите камиони стоката от полето или от базата на самия производител, съхраняваме, етикетираме готовата продукция в хладилната база и още на същия ден или най-късно на следващия, стоката е във веригата. Идеята ни е стоката да пристига и да бъде експедирана по най-бързия начин към веригата, поради естеството на продукцията, с която работим.

С каква част от производството и работата си се гордеете най-силно?

С това, че от 2016 г. съм първият и единствен сертифициран по Global G.A.P производител на гъба Кладница в България. Като собственик на фирма съм щастлив, че през годините успях да се обградя с качествени хора и да направя здрав екип. За моя най-голяма радост по време на тези тежки времена успяхме да устоим като компания, благодарение на партньор като Лидл България.


Всички новини от категория ДА! На българската храна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията