Празнични деликатеси от Маджаров, които да споделите с приятели

Ето няколко идеи от компанията с 30-годишен опит в производството на празнични деликатеси

Празнични деликатеси от Маджаров, които да споделите с приятели | StandartNews.com

„На имен ден не се канят гости. Те сами идват. Всеки знае кога празнуват Васил, Иван или Йордан. Не е важно кога си роден, важното е кога имаш имен ден. Затова трапезата трябва да е готова още преди обяд“. Така казваха нашите баби и са били наистина прави. Като се замислим, през януари празнуват освен Васил, Иван и Йордан, Атанас и Антон, както и всички жени, чиито имена имат тези корени. Да не забравяме, че на 7 януари Руската и Сръбската православна църква, например, отбелязват Коледа („по стар стил“, обясняваха нашите баби). С какво да почерпим гостите, които ще се отбият през януари? Как да направим така, че трапезата да стане красива и изискана, а мезетата вкусни и здравословни? Ето няколко идеи от Димитър Маджаров, който има близо 30-годишен опит в производството на празнични деликатеси.

ЛУКАНКА "ПАНАГЮРСКА", ФИЛЕ "ЕЛЕНА", РОЛЕ "ТРАПЕЗИЦА" И КАЙСЕРОВАН ВРАТ "ТРАКИЯ" са четири традиционни мезета, защитени и регистрирани от Европейската комисия в Европейския регистър на храните с традиционно-специфичен характер. Димитър Маждаров ги произвежда по оригиналните рецепти.

Филе "Елена"

Този сурово-сушен деликатес е признат от Европейската общност за храна с „традиционно специфичен характер“ заради своята уникална рецепта. Наименованието му, досетихте се, идва от град Елена. Вкусът е характерен, приятен и умерено солен. Приготвя се по традиционната технология от свежо българско свинско контра филе, сол, естествени подправки (ронена чубрица и смлян черен пипер). Зрее около 40 дни. Мирисът и вкусът на "Филе Елена", които Маджаров произвежда, се дължат на грижливо подбраната суровина, условията на сушене и пресоване и сполучливия избор на подправки. Интересна подробност при производството на филе „Елена“ е, че парчетата свинско филе първо се осоляват, подреждат се в съдове плътно едно до друго, а след 5 дни се обръщат. На дванадесетия ден постъпват за сушене. Следва пресоването им като Маджаров използва преси от естествен дървен материал. Накрая парчетата се овалват в ронена чубрица и черен пипер.

 

 

 

 Луканка “Панагюрска”

За този сурово-сушен деликатес Димитър Маджаров е удостоен със Златен медал от изложението Месомания още през далечната 2013 г. Луканката се произвежда по автентична рецепта. Носи името на града, в който е направена за първи път. Всяка година преди Коледните празници (по стар и по нов стил) къщите в Панагюрище били окичени с прът с увиснали луканки. Днес всеки, независимо от това в кой град се намира, може да опита този сурово-сушен деликатес.

Димитър Маджаров прави луканката по традиционната технология от свежо българско говеждо и свинско месо, сол и естествени подправки (кимион и смлян черен пипер). Луканка „Панагюрска“ има характерна сплесната форма. Тя е резултат от пресоването с дървени преси. Външната повърхност е покрита с „бяла благородна плесен“, показателна за това, че процесите на зреене и сушене са протекли правилно. Вкусът е умерено-солен, а ароматът – на кимион и черен пипер. Димитър Маджаров приготвя „Панагрюската“ луканка от 60% свежо говеждо месо и 40% свинско. Няма никакви заместители на месо, нито пък ГМО. „За да е истинска една „Панагюрска луканка“, трябва да се приготвя по рецептата на бившето ДСО „Родопа“, коментира Маджаров.  

 

Роле "Трапезица"

Роле "Трапезица" е пресован сурово-сушен месен деликатес. Наименованието му е свързано с хълма "Трапезица" в старата българска столица – Велико Търново.

Роле „Трапезица“ се прави по традиционната технология от свежо българско месо - свински врат (охладен или замразен), сол, естествени подправки (чесън и смлян черен пипер). Месото е меко и сочно, а специфичният вкус се дължи на внимателно подбраните подправки, в точно определени дози, както и на съчетанието им с месото – например на чесъна със свинския врат. Роле „Трапезица“ също се суши продължително време – при това, в естествената обвивка. По време на сушенето се използват традиционни преси с дървени плоскости. Пресова се многократно. А за да се получи букет от аромати, се добавят и млени билки.   

 

 

 

Кайсерован врат "Тракия"

Този деликатес се приготвя от свеж български свински врат. Има продълговата сплескана форма. Пресова се неколкократно по време на сушенето. Целият процес отнема минимум 40 дни. След като е почти готов, се овалва в кайсерована смес от червен пипер, чимен, чесън, бяло вино. Образува се коричка с червен цвят, която съхне няколко дни. Има умерено-солен вкус и изразен аромат на вложените в него подправки и бяло вино.

Тайната на качествена храна се крие, освен в рецептата и подбраните съставки, и в начина на поднасяне. Хубаво е когато близките ни знаят колко точно тънко трябва да е едно парченце луканка. И понеже в семейството на Димитър Маджаров харесват „любимото вкусно“ да е удобно нарязано и сигурно опаковано, те създават серия предварително нарязани колбаси и деликатеси. 

 

 

 

СЛАЙСИРАНИТЕ МЕСНИ ПРОДУКТИ „ДИМИТЪР МАДЖАРОВ“ са добър избор, когато искате да сте подготвени за неочаквани гости (а през януари, да припомним, има много именни дни) или пък да си приготите бързо една пълноценна закуска. Маджаров предлага фино нарязани и надеждно опаковани луканка, бабек, сух колбас „Бургас“, бекон, шунка, роле „Трапезица“, кайсерован врат „Тракия“. Има и говежда кайзер пастърма, различни гурме колбаси, както и комбинирани слайсове – например от филе Елена и луканка „Маджаров“.  

 

И не забравяйте – трапезата е най-хубава, когато е споделена с близки и с приятели. Независимо дали имат имен ден през януари или през някой друг месец от годината.

„Димитър Маджаров-2“ ЕООД е утвърден производител на качествени и традиционни за българската трапеза продукти. Продуктовото портфолио включва над 160 млечни и месни артикула.

Създадена през 1991 г. като търговска марка за хранителни продукти, фирмата започва собствено производство на колбаси през 1994 г. Бели саламурени сирена и кашкавали с марката „Димитър Маджаров“ тръгват към клиентите от първата мандра през 1998 г. Компанията притежава две производствени предприятия - млекопреработвателно в гр. Стамболийски с дневен капацитет до 80 тона свежо българско мляко и месопреработвателно в гр. Пловдив с капацитет от 30 тона свежо месо дневно.

“Димитър Маджаров-2” ЕООД произвежда и всички видове храни с традиционно специфичен характер (ХТСХ), които са защитени и сертифицирани на територията на Европейската общност. Фирмата е член на сдружение „Традиционни сурово-сушени месни продукти” от неговото създаване през 2009 година. Сдружението обединява месопреработватели, които произвеждат типично български сурово-сушени месни продукти по оригинални рецепти.

Продукти „Димитър Маджаров“ има и в Германия, Белгия, Холандия, Великобритания, Франция, Полша, Испания, Италия, САЩ, Ливан, Кувейт, Саудитска Арабия, Нова Зеландия и др.

Стриктното спазване на технологичните и хигиенните изисквания са водещи в производствата на фирмата. Въведени са GMP и НАССР; компанията е сертифицирана по IFS (International Food Standard), за БДС продукти и Bio (вкл. работи храни по Кашер и Халал).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай