Млекопреработвателите подкрепиха Танева

90 % от търговските площи, на които се излагат млечни продукти, да е предназначена за стоки произведени от предприятия в България

Млекопреработвателите подкрепиха Танева | StandartNews.com

Национална асоциация на млекопреработвателите в България категорично подкрепя усилията на министър Танева в помощ на българските производители на хранителни продукти в тази изключително тежка и опасна ситуация. Тази ситуация без аналог в новата българска история изправя цялата държава и целият ни народ пред изключителни трудности и го поставя на ръба на оцеляването. Това обяви в специална своя декларация асоциацията на млекопреработвателите в България. С нея се настоява 90 % от търговските площи, на които се излагат млечни продукти, да е предназначена за стоки произведени от предприятия, опериращи на територията на България. В документа се казва още: „Искаме да изкажем нашите благодарности за държавническата и позиция и волята да се защитят родните производители, както и да се осигури и спаси най-сигурния източник на препитанието на народа – българската хранително-вкусова промишленост. Адмирираме и нейните усилия да осигури на малките производители път до потребителите, именно сега когато значима част от обичайните канали за продажба на стоката им са възпрепятствани или направо затворени”.”

Ето какво още пише Национална асоциация на млекопреработвателите в България:

"Всяко хранително производство представлява верига от дейности. Млякото преди да се опакова или направи на сирене е произведено от десетки хиляди фермери на територията на страната. Крах и фалит на предприятие означава крах и фалит на десетките ферми които го снабдяват със сурово мляко. Това освен всичко ще доведе и до допълнителен ръст на безработните. Не желаем да ограничаваме ничии права, символична е подкрепата която се изисква а именно да се изложат приоритетно продуктите - българско производство. Това ще се отрази както на производители на храни така и на неразривно свързаните с български фермери и земеделски страни по цялата ос на земеделското ни стопанство за да стигне храната днес и за да може да стигне и утре до българският потребител. Земеделската стока е с ограничен срок на годност често малотрайна - необходими са действия веднага тя не може да чака и просто да се развали и изхвърли трябва да се намери най-прекия път до трапезата на хората. За това ние подкрепяме и апелираме: 90 % от търговските площи, на които се излагат млечни продукти, да е предназначена за стоки произведени от предприятия опериращи на територията на Република България. По този начин смятаме, че ще осигурим възможността на заплашени производители да получат достъп до повече точки на продажба. Ще акцентираме и следим да се гарантира високото качество, безопасност и проследяемостта на съответната стока , би следвало всички производители да имат интегрирана НАССР система и ISO, както и да се проверява това те да не оперират в т.нар. „сив сектор“ , който разяжда нашият бранш вече десетилетия. Относно километрите залегнали в Проекта на Постановлението нашето мнение е, че по-просто и по- ясно би било като критерии за определяне на регионален производител да се използва областното административно разпределение съществуващо в страната. Предлагаме регионалния производител да има възможност да продава в областта в която е регистриран производственият му обект както и в съседните /граничещите/ на нея области“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай