Кой отглежда пъпешите, на които родните волейболни звезди станаха фенове

Христо Кумчев вече 30 години се занимава със земеделие

Кой отглежда пъпешите, на които родните волейболни звезди станаха фенове | StandartNews.com

Качествените български плодове и зеленчуци и звездите на българския волейбол са основните герои в новата телевизионна реклама на Lidl. Като дългосрочен партньор на Българската федерация по волейбол (БФВ) вече шеста година Лидл България подкрепя националните ни отбори в този спорт. Партньорството е израз на споделеното убеждение, че спортът е важен елемент от пълноценния начин на живот на всеки човек. От голямо значение е и качественото и балансирано хранене. Точно затова Lidl избира да представи свежите плодове и зеленчуци в съвместна рекламна кампания заедно с изявени български волейболисти в лицето на Елица Василева, бивш капитан на националите по волейбол, жени и Цветан Соколов, състезател от националния отбор по волейбол, мъже.

В поредица от материали ви запознаваме с родните производители, които благодарение на качествената си продукция също станаха звезди на малкия екран. Днес ви срещаме с пловдивчанина Христо Кумчев, който отглежда уханни пъпеши и свежи салати в землището на село Трилистник. Говорим си с българския фермер затова как се отразява на бизнеса му партньорството с Лидл България и за снимките с участието на Цветан и Елица. Не пропуснахме да попитаме и за някоя нестандартна рецепта с пъпеш.

- Христо, защо се захванахте със земеделие?

- Напълно случайно, след казармата баща ми ме хвана да му помагам. Първите години бяха тежки, ние нямаме нищо общо със селото, градски чеда сме. Но ето, че вече 30 години се занимавам със земеделие.

- Какъв партньор е Лидл България? Как се отразява на бизнеса работата ви с тях?

Още от самото начало, когато навлязоха големи търговски вериги, се насочихме към тях. Партньорството с верига като Lidl е важно, защото има ангажираност и сигурност както за производството, така и за плащанията.

- Откога си партнирате с компанията и как се е развил бизнесът ви?

- Работим сериозно с тях вече пет години. Във фирмата имаме постоянно назначени 30 души. Стремим се да обновяваме машините си, когато е необходимо. За догодина например планираме закупуването на косачки за бране на салатите. В момента този труд е ръчен. Стараем се, влагаме цялото си време и усилия, за да произведем качествена стока и смятам, че щандът с плодове и зеленчуци в Lidl изглежда наистина добре. Това е важно, защото там е нашата стока, на българските производители.

- Как се спряхте на отглеждането на пъпеши, сливи и салати?

- Първоначално идеята беше да отглеждаме трайни насаждения ябълки, череши и сливи. Впоследствие обаче, заради периода, който е нужен за тяхното развитие, трябваше да гледаме и зеленчуци. И така започна всичко. Гледахме различна продукция, докато пазарът не определи мястото ни. Днес силата ни е в салатите, защото ги отглеждаме целогодишно. Но през лятото потреблението пада, както и производството им, затова и залагаме на сезонен плод като пъпеша.

- Какви сортове пъпеши отглеждате и с какво се отличават?

- Започнахме с деликатесен български хибрид и с типа Галия, но тъй като срещнахме затруднение с почвите, оставихме само деликатесния. Някои видове просто не са резистентни към всички видове болести и неприятели, които се срещат тук. Галията е от тях.

- Като участник в рекламата на Lidl чувствате ли се по-известен, как реагират близките ви?

- Наскоро се събирахме приятели и част от другите участници в клипа. Детето на единия от тях от вратата ме посрещна с репликата “Кумчев, твойта реклама е най-хубавата!” Смяхме се. Приятно е, но в момента сме в много тежка кампания по засяване на зимни насаждения и едновременно с това прибираме есенните реколти и не ми остава много време за срещи с хора, освен на полето.

- Как обичате да хапвате пъпешите (има ли нетрадиционна рецепта по вашия край)?

- Ползвам ги вместо вода. Докато работя, понеже няма вода наоколо, хапвам пъпеши. А за почивката след работа понякога си правя една много приятна рецепта, на която попаднах - пъпеш с водка, става страхотен коктейл. Пъпешът се пасира и се добавя малко водка. Знаете ли, ще ви се стори странно, но вкъщи нямам нищо от собствената ни продукция. Даже си я купувам от Lidl. (смее се)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай