Хората търсят чиста и екологична храна

Клиентите ни са в центъра на всичко, искаме пазаруването да е преживяване за тях

Хората търсят чиста и екологична храна | StandartNews.com
  • Клиентите ни са в центъра на всичко, искаме пазаруването да е преживяване за тях
  • Имаме огромна премиум селекция, за да отговорим и на най-взискателния вкус
  • Доставяме храна до вратата на клиента, ползваме екологичен транспорт
  • Осигурихме видима трибуна на малки производители
  • Предлагаме на едно място онлайн продукти от малки ферми и мандри, казва Добромир Андонов, собственик на Parkmart в интервю за вестник СТАНДАРТ

- Г-н Андонов, създадохте Parkmart с идеята пазаруването да носи удоволствие. Каква е философията на веригата и как се развива тя?
- Първият обект от веригата Parkmart отвори врати на 14.02.2018 г. във Варна. Не беше случайно, искахме стартът да бъде обвързан с празника на любовта и виното. Беше се освободила ниша в този сегмент след печалния фалит на Пикадили и ние бързо се наместихме в нея. Концепцията ни беше продиктувана от факта, че искаме да осигурим на активно живеещите хора качествени продукти на едно място. Самият магазин също олицетворява усещането за нещо различно и специално със стилните си декори от естествени материали. Имахме желанието не просто да предлагаме хранителни стоки, а да отсеем и подберем най-добрия асортимент. Локацията ни беше перфектна, в непосредствена близост до Морската градина, така че съвсем скоро пазаруването в Parkmart се превърна в нов вид преживяване. Тогава не смятахме да разширяваме дейността си извън Варна. Идеята ни дойде на по-късен етап, след много запитвания от наши клиенти.
Така през ноември 2020 г. открихме и първия си обект в Бургас, а в момента сме се насочили и към столицата, където планираме отварянето на още два обекта. Паралелно с физическите си магазини сме се концентрирали и в онлайн търговията с хранителни продукти. През юли 2020 г. стартирахме сайта си Parkmart.bg, който бележи внушителен ръст към днешна дата.
- Кои са таргет групите, които предпочитат Parkmart?
- Клиентът на Parkmart е в центъра на всичко, което веригата прави. Ние се стремим да му осигурим колкото се може по-лесно и приятно пазаруване, освободено от стресови ситуации. Тази стратегия е подкрепена от разнообразието в асортимента, от поддържането на наличности, от бързината на обслужване. Нашите клиенти са предимно активно живеещи хора и такива, които не правят компромис с качеството на храната, която купуват. Те искат да открият продукти, които отговарят на високите им изисквания, да пазаруват без напрежение и да организират по-добре времето си. Точно тези техни желания са отразени в нашата премиум концепция. Опитваме се да създадем и допълнителни удобства при тяхното пазаруване: удобни локации, готова храна за вкъщи, пекарни. Нашето желание е те да пазаруват не с досада, а с удоволствие и най-вече да откриват желаните от тях качествени хранителни стоки. Много често се вслушваме в техните искания, като се стремим да бъдем максимално адекватни.
- Как се роди идеята за предлагане на всички качествени храни и екопродукти на едно място и какъв е резултатът от тази ваша пазарна стратегия?
- Последните няколко години станахме свидетели на така наречения "здравословен обрат". Клиентите станаха по-информирани, като все по-често четат съдържанието на продуктите. Наблюдава се масова промяна в хранителните навици, оформи се тенденция към консумация на полезни, чисти и качествени храни. Първоначално това влечение се наблюдаваше в сравнително тясна аудитория от хора, потребители с по-високо образование и доход, майки с малки деца или хора със здравословни проблеми. Постепенно тази група се разшири и ние бяхме наясно, че трябва да работим именно в тази посока, популяризиране на добрата храна и на правилните хранителни навици. Фокусът в асортимента на Parkmart са здравословните, качествените и свежите храни. И естествено успехът ни не закъсня, защото все повече от нашите клиенти търсят биопродукти, естествени храни без добавени стабилизатори, продукти от малки български ферми. Ключовият момент е, че ние им предлагаме техните любими храни на едно място, което им спестява много от времето за пазаруване в различни специализирани обекти. И те го оценяват.
- В Parkmart могат да се намерят екологични продукти от малки ферми и мандри. Увеличава ли се търсенето на чиста храна?
- Да, търсенето на чиста храна определено расте в световен мащаб. Усилено работим в посока, да осигурим на нашите клиенти продукти без химически добавки и пестициди. Свързахме се с малки стопанства за плодове и зеленчуци, които отглеждат своята продукция в екологично чисти райони с чиста вода. Обърнахме се към ферми със затворен цикъл, към мандри, които произвеждат висококачествени млечни продукти. Така се роди и идеята за фермерски щанд в обекта, който към днешна дата се радва на небивал интерес. Осигурихме видима трибуна на малки производители, като скъсихме връзката между производители и потребители. Наблегнахме на биопроизводители и производители, които идват от места с опазена природа: мед, кисело мляко, сирене, кашкавал, колбаси, сладка, сиропи, лютеници. Производството им е по традиционни български рецепти, без консерванти и подобрители. Истински вкус, вкус от детството!
- Споменахте предстоящото откриване на магазини в София. Планирате ли навлизане и в други градове и какви са целите ви?
- Интересът към Parkmart във Варна ни провокира да излезем на национално ниво.
Вече открихме първия си обект в Бургас, точно на входа на Морската градина.
Инвестирахме доста средства, за да могат нашите клиенти да се чувстват комфортно и да пазаруват с удоволствие. Избрахме Бургас за първа стъпка от нашето развитие, защото познаваме района. В началото на следващата година планираме откриването на още два нови обекта в столицата, а в средата на 2021 година ще стартираме и в Пловдив. Смятаме, че концепцията на Parkmart би се възприела добре в тези градове. Паралелно с физическите магазини обаче, развиваме и онлайн платформата Parkmart.bg. До броени дни се очаква да стартира и електронният ни магазин в Бургас.
Целта ни е да се превърнем в национална верига премиум супермаркети, в разпознаваем бранд, който потребителите на продукти във високия клас да припознаят като свой.
- Голямата Ви амбиция за 2021 г. е именно развитието на онлайн магазин за качествена храна. Идеята е особено актуална в период на пандемия. С какво Parkmart се различава от останалите магазини, които предлагат стоки по интернет?
- Кризата около COVID-19 и ограничителните мерки ни провокираха да потърсим алтернатива, за да наваксаме спада на физическите клиенти. Отдавна обмисляхме идеята за онлайн магазин, но пандемията ни мотивира да я реализираме в кратки срокове. Така през юли 2020 успяхме да осъществим и този проект. Смятаме, че онлайн пазаруването ще се задържи като тенденция и след края на кризата, още повече, че Parkmart.bg предлага премиум асортимент от елитни и качествени хранителни продукти, събрани на едно място. Опитваме се да спазваме няколко прости правила: да персонализираме преживяването на нашия потребител спрямо неговите предпочитания и да работим за своето име от първия ден, като продаваме това, което клиентът очаква. Това естествено дава резултат, защото ръстът на поръчките е над 200%. Репутацията е ценно нещо, затова сме искрени и отговорни към нашите клиенти. Сега от нас зависи да спечелим и задържим тяхното внимание.
- Акцент в онлайн предлагането на Parkmart е екологичният транспорт и възможността клиентът да си поръча хранителни продукти от един град и те да бъдат доставени в рамките на деня в друг град. Разкажете повече за тази ваша иновация?
- Стартирахме Parkmart.bg с доставки във Варна в рамките на деня, качихме целия наличен асортимент от физическия ни обект в платформата и много скоро получихме обаждания с молба дали бихме могли да доставим продукти в Балчик или с. Аврен, или пък в Провадия. Естествено, нямаше как да откажем. По-забавно е, че имахме и няколко поръчки от София, а знаем колко широко е застъпена там електронната търговия с хранителни продукти. Друг интересен момент бяха поръчките от чужбина, от хора, които искат да направят подарък на свои близки. Направихме всичко възможно да удовлетворим и тези желания, още повече, че магазинът предлага подаръчни кошници, които са много популярни сред клиентите ни.
Първоначално започнахме да разнасяме продукти до нашите клиенти с един хладилен бус, но много бързо се наложи да разширим автомобилния си парк. Преди броени дни закупихме електрически автомобили, целта ни е да направим логистиката по-високоефективна, екологична и да изчистим всякакви смущения относно бързината на обслужване.
- Предлагате продукти в премиум клас. Какви са те и как се осъществява поръчката и доставката им? С какви контрагенти в Западна Европа работите?
- Още от самото начало работихме в посока да създадем премиум супермаркет. Направихме го стъпка по стъпка, като привлякохме водещи български фирми, вносители на гурме продукти от различни държави. Следвахме основната си цел, искахме нашите клиенти да се наслаждават и винаги да откриват разнообразни деликатесни продукти. Сирена с различни народности и високо качество. Меки, твърди, свежи, сини, топени, кози сирена, дошли от най-типичните райони на Швейцария, Англия, Франция и Италия, произведени от био мляко на животни, отглеждани специално за целта. Пасти и колбаси от Италия, вино от най-добрите винени дестинации в света, биопродукти от водещи европейски производители. Сельодка, хайвер, водка и черен хляб от най-добрите руски фабрики. Селекцията ни стана богата, разнообразна, изискана, дори леко претенциозна, но имахме желанието да задоволим и най-взискателния вкус на нашите клиенти.
- Освен храни в Parkmart се предлагат продукти за бебето и детето, стоки за дома и офиса, продукти дори за домашните любимци. Семейните покупки на едно място ли са бъдещето?
- Хората предпочитат да пазаруват повече неща от едно място и ние се стараем да им го осигурим. Асортиментът ни надхвърля 15 000 артикула, като 70 % от тях са хранителни. Онлайн магазинът определено е крачка напред в тази посока. Покупките във физическите магазини могат да се разделят на месечни, седмични и текущи. При онлайн пазаруването тези граници се размиват, защото е много удобен вариант както за планирани, така и за спонтанни поръчки. Онлайн магазинът работи денонощно, клиентът може да пазарува когато му е удобно, където и да се намира, не се налага да отиде с колата, за да пренесе тежките торби, да кара в трафика, да търси място за паркиране. Може да разгледа спокойно, да обмисли добре какво му е нужно без да бърза, да завърши поръчката, когато е готов и да си получи покупките пред вратата.
- Какво поръчва българинът за трапезата си на Коледа и Нова година.
- Празничната еуфория кара българина да харчи повече. Много от нашите клиенти са традиционалисти и спазват обичаите, характерни за Бъдни вечер и Коледа. Но особено в условията на изолация заради пандемията, хората сякаш са още по-склонни да се поглезят по празниците и да разнообразят трапезата си с по-нестандартни, дори екзотични допълнения, елитни напитки, различни деликатеси. Важното е въпреки необичайните условия всички да се насладим на празниците, да разпуснем, да ги прекараме спокойно, в уютна атмосфера, сред най-близките си и най-вече, да бъдем здрави. Пожелавам го на всички от все сърце!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай