Какво е задължително за трапезата на Ивановден /4 рецепти/

Както традицията повелява

Какво е задължително за трапезата на Ивановден /4 рецепти/ | StandartNews.com

Зимна салата
ПРОДУКТИ: 300 г бяла ряпа, 100 г спанак, 2 глави червено цвекло, 2 моркова. За дресинга: 80 мл зехтин, 50 г пресен джинджифил, 1 лайм, 1 с. л. мед, 1 ч. л. мека горчица, сол на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Морковите, цвеклото и ряпата се почистват. Цвеклото и морковите се оформят на тънки ленти, а ряпата – на широки. Разбъркват се със спанака. Джинджифилът за дресинга се обелва и се настъргва. Смесва се със зехтина, горчицата, настърганата кора и сока от лайм, меда и сол на вкус. Зеленчуците се заливат с дресинга.
 
Ребърца със зеле
ПРОДУКТИ: 1 1/2 кг свински ребра, 1 кг кисело зеле, 500 мл бира, 30 г свинска мас, 2 стръка праз лук, 3 дафинови листа, 2 с. л. червен пипер, 1 ч. л. чесън на прах, 1/2 ч. л. смлян джинджифил, 1/2 ч. л. кимион, 1 ч. л. сол, чубрица и бял пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Свинските ребра се нарязват на парчета. В купа се смесват 300 мл бира, 1 с. л. червен пипер, 2 стрити дафинови листа, чесънът, белият пипер, чубрицата, кимионът, джинджифилът и солта. Месото се накисва в маринатата и се оставя за няколко часа. Лукът се нарязва на едро и се задушава в загрятата в тенджера свинска мас. Добавят се нарязаното на лентички зеле и 1 с. л. червен пипер. Маринованото месо се поставя в глинен гювеч и се покрива със задушеното зеле. Долива се остатъкът от бирата, поръсва се с 1 стрит дафинов лист и се покрива с фолио. Ястието се пече във фурна на 220 градуса. След 30 минути температурата се намалява на 180 градуса и се пече още 2 часа.
 
Памук погача
ПРОДУКТИ: 550 г брашно (+ за размесване), 50 мл топло прясно мляко, 1/2 кубче жива мая, 100 мл зехтин, 1 ч. л. захар, 1 ч. л. сол, 1 яйце за намазване, масло за намазване, маково семе за поръсване.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Маята се разтваря със захарта в около 50 мл вода и се оставя да шупне. Брашното се смесва със солта. Прави се кладенче и се сипват зехтинът, шупналата мая, около 100 мл топла вода и млякото. Замесва се меко, еластично тесто и се оставя да втаса. От тестото се оформят около 15 малки топки, подреждат се в намаслена форма за печене и се оставят да втасат. Намазват се с разбитото с малко вода яйце. Поръсват се с мак и се пекат в загрята на 180 градуса фурна до готовност – около 20 минути.
 
Баница с локум
ПРОДУКТИ: 2 яйца, 125 г краве масло, 1 пакет точени кори за баница, 2 кутийки обикновен локум, 1 ч. ч. захар. За сиропа: 1 ч. ч. захар, 1 ч. ч. вода.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Сиропът се приготвя, като загряваме водата и захарта на котлона и след това оставяме сместа да изстине.
Маслото се разтопява. Яйцата се разбиват със захарта и към тях се добавя разтопеното масло. Всяка кора се полива със сместа и в единия край се разпределя локум, след което се навиват на руло и се подреждат в намазнена тава. Пече се до златисто в загрята на 200 градуса фурна. Готовата баница се полива със студения захарен сироп и се оставя да се напои добре.

/Ретро/
 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Дони
преди 3 месеца

На Иванов ден нищо не е задължително.Именникът може да почерпи с бонбони или да не почерпи въобще...- въпрос на личен избор.

Откажи