Кабинетът се разбра с веригите. Вижте за какво

Ще добавят бг производители на щандовете и ще скъсят сроковете за плащане

Кабинетът се разбра с веригите. Вижте за какво | StandartNews.com

Споразумение за подпомагане на българските земеделски производителите договориха правителството и търговските вериги след дни на напрежение. Условията са разписани в правителствено постановление, което ще бъде публикувано до дни, обяви земеделският министър Десислава Танева на пресконференция заедно с представители на големите магазини.

Тя успокои производителите, че продукцията им ще влезе в магазините в достатъчен обем и по подредба, която ще направят търговските вериги, така че да не ощетят останалите български партньори, но и да дазат рамо на повече български фирми в най-тежкия момент за тях. Министърът отрече да има спекула и припомни, че за разлика от много други държави, в първите дни на паниката не е имало дефицит на храните в магазинната мрежа.

В постановлението е разширен обхвата на търговските обекти, за които то важи като става сума за всеки собственик на повече 10 обекта за продажба на храни, поясни министър Танева.

Целта е фермерите да останат в сектора, а да не фалират. Затова и в него са включени всички възможни начини за достъп, включително регионални канали за бързи доставки. Срокът на мерките е 31 декември, като се цели да се намали щетата и да се компенсират производителите за цялата година

Танева обясни и помощта, която държавата осигурява за сектора. Тя е в 5 измерения за търговци и производители:

5 милиона лева бяха отпуснати преди дни за изкупуване на български зеленчуци от магазините. За тях по програма за сектор Растениевъдство, като бенефициенти на европрограмата, авансово ще бъде платена субсидията на операторите, включително за храдилниците, които сега са особено важни за излагане на продуктите.

За производителите пък, авансово, под формата на нисколихвени кредити с 2% лихва ще започнат да се отпускат средства, за да продължат да произвеждат и да няма излизане от сектора. В същото време министерсвото е направило така, че графика за директните плащане върви по-бързо от всяка друга година досега.

На 26 април очакваме да отворим и мярката в размер на 40 милиона за подкрепа за биопроизводители, добави Танева.

В споразумението Министерството на земеделието, горите и храните се задължава да предостави целия си регистър на производители и преработватели на веригите. Те пък ангажират в максимално кратък срок да проведат видеосрещи с контрагентите и да обогатят асортимента с бг стоки. Ще разполагат на щандовете си стоките, според възможностите и предпочитания на потребителите. В същото време те се ангажират да съкратят и сроковете за плащане на производителите до две седмици след реализация на продукцията им.

Шефовете на ЛИДЛ Милена Драгийска и на МЕТРО Георги Гърневски заявиха, че целта на веригите е да подпомогнат производителите в тежката ситуацията.

Посланието, което отправяме е – в кризиска ситуация ще се отворят всички канали и мерки, които да решат този комплексен проблем. Представихме пред правителството мерките, които веригите обсъдихме за улесняване на логистиката, за да можем да предложим продукцията на малките производителите на рафтовете на веригите ни, каза Драгийска.

Производителите могат да са спокойни, тъй като сме убедени, че подкрепата ни е важна в момента. Искаме да скъсим пътя на комуникация, за да помогнем още от утре особено на тези производители, за които вече има отказан износ.

По отношение на агнешкото тя увери, че вече са получили от министерството списъци с фермери и само за последните 10 дни нови 10 производители предлагат продукцията си в магазините.

Сега помолихме списъците и за оранжерийните производители, за да видим с кои работим и кои да сдобавим, без да нарушаваме интереса на тези, с които работим до момента, каза още Драгийска.

Виж още:ЛИДЛ: Повече бг стоки, скъсяваме плащанията

Макар да не сме членове на Сдружението за модерна търговия, ние споделяме всичко, записано в споразумението с правителството. Имаме 300 локални производители, които доставят в магазините ни, заяви управителят на МЕТРО Георги Гърневски. Не е време за напрежение сега, нито за тежки дискусии, трябва да се обединим, защото всички са в трудно положение, добави той.

Гърневски заяви още, че през регионалните звена на министерството досега са установили над 2000 срещи с производители, те продължават и сега вече с видеосрещи, каза Гърневски.

Виж още: МЕТРО: Обединихме се в името на бг храните

По отношение на спекулата, представителите на веригите увериха, че от тяхна страна това е изключено. Поскъпването на лимоните се дължи на факта, че Турция е затворила границите си и това създава известен дефицит. Същото е и с джинджифила, тъй като Китай не може да насмогне за износа към Европа.

Преди срещата с търговските вериги, премиерът Бойко Борисов направи видеоконферентна връзка със земеделски производители. Той изрази пълната си подкрепа към тях, което е залегнало в приетото министерско постановление, с което търговските вериги се задължават да предлагат българска продукция на местни производители в обектите им.

Държавата прави всичко по силите си, за да подкрепи земеделския сектор и родното производство, каза премиерът. Той бе категоричен, че на първо място сега в условията на извънредно положение е здравето на българските граждани. „Най-важно е да ви запазим живи, после всичко останало ще дойде от само себе си, ще се стегнем и ще го направим. Сега се мъчим с такива мерки да ви помагаме, каквото може да се направи. Първата цел ми е да сме живи“, заяви Борисов.

Виж още: Борисов с пълна подкрепа за родните храни

От бранша посочиха, че стоят зад усилията на кабинета и допълниха, че правителственото постановление е алтернатива за малките производители. Те отбелязаха, че такава организация е създадена и в други държави. На срещата производителите подчертаха, че искат да продават стоката си в България и по думите им, именно търговските вериги са канал за реализация на продукцията им.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай