Борисов с пълна подкрепа за родните храни

Земеделските производители настояват срокът на постановлението за българска продукция в търговските вериги да е без ограничение

Борисов с пълна подкрепа за родните храни | StandartNews.com
  • Земеделските производители настояват срокът на постановлението за българска продукция в търговските вериги да е без ограничение

Пълната си подкрепа за родните земеделски производители и продукцията им изрази премиерът Бойко Борисов по време на видеоконферентна среща с техни представители. В разговора участваха земеделският министър Десислава Танева и производители от секторите „Животновъдство“, „Плодове и Зеленчуци“, „Риба и рибни продукти“ и „Пчеларство“. Поводът бе приетото министерско Постановление, с което търговските вериги се задължават да предлагат българска продукция на местни (регионални) производители в обектите им.

Държавата прави всичко по силите си, за да подкрепи земеделския сектор и родното производство, каза премиерът. Той бе категоричен, че на първо място сега в условията на извънредно положение е здравето на българските граждани. „Най-важно е да ви запазим живи, после всичко останало ще дойде от само себе си, ще се стегнем и ще го направим. Сега се мъчим с такива мерки да ви помагаме, каквото може да се направи. Първата цел ми е да сме живи“, заяви Борисов.

Министър Танева подчерта, че стремежът е да бъдат подкрепени малките и местни български производители, за да се запази поминъкът им. По думите й, местната българска продукция е по-свежа, по-прясна и по-позната. Тя бе категорична, че потребителите трябва да имат право на достъп до местното производство.
От бранша посочиха, че стоят зад усилията на кабинета и допълниха, че правителственото постановление е алтернатива за малките производители. Те отбелязаха, че такава организация е създадена и в други държави. На срещата производителите подчертаха, че искат да продават стоката си в България и по думите им, именно търговските вериги са канал за реализация на продукцията им.

Срокът на действие на Постановлението за българската продукция в търговските вериги да бъде без ограничение, настояха земеделските производители. Стопаните заявиха още, че адмирират усилията на държавата за решаване на проблемите в сектор „Земеделие“.

Танева отбеляза, че въведеното изискване млечните продукти да са изцяло произведени от българско сурово мляко цели да подпомогне сектор „Животновъдство“ – млечно направление при реализацията на сурово мляко. Причината е започналият срив на цената му в цяла Европа. От своя страна производителите благодариха и за всички плащания и субсидии, които получават навреме и Държавен фонд ,,Земеделие“ спазва обявения график.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай