Събота,

Борисов с пълна подкрепа за родните храни

От: СТАНДАРТ -
Борисов с пълна подкрепа за родните храни
A
A
A
  • Земеделските производители настояват срокът на постановлението за българска продукция в търговските вериги да е без ограничение

Пълната си подкрепа за родните земеделски производители и продукцията им изрази премиерът Бойко Борисов по време на видеоконферентна среща с техни представители. В разговора участваха земеделският министър Десислава Танева и производители от секторите „Животновъдство“, „Плодове и Зеленчуци“, „Риба и рибни продукти“ и „Пчеларство“. Поводът бе приетото министерско Постановление, с което търговските вериги се задължават да предлагат българска продукция на местни (регионални) производители в обектите им.

Държавата прави всичко по силите си, за да подкрепи земеделския сектор и родното производство, каза премиерът. Той бе категоричен, че на първо място сега в условията на извънредно положение е здравето на българските граждани. „Най-важно е да ви запазим живи, после всичко останало ще дойде от само себе си, ще се стегнем и ще го направим. Сега се мъчим с такива мерки да ви помагаме, каквото може да се направи. Първата цел ми е да сме живи“, заяви Борисов.

Министър Танева подчерта, че стремежът е да бъдат подкрепени малките и местни български производители, за да се запази поминъкът им. По думите й, местната българска продукция е по-свежа, по-прясна и по-позната. Тя бе категорична, че потребителите трябва да имат право на достъп до местното производство.
От бранша посочиха, че стоят зад усилията на кабинета и допълниха, че правителственото постановление е алтернатива за малките производители. Те отбелязаха, че такава организация е създадена и в други държави. На срещата производителите подчертаха, че искат да продават стоката си в България и по думите им, именно търговските вериги са канал за реализация на продукцията им.

Срокът на действие на Постановлението за българската продукция в търговските вериги да бъде без ограничение, настояха земеделските производители. Стопаните заявиха още, че адмирират усилията на държавата за решаване на проблемите  в сектор „Земеделие“.

Танева отбеляза, че въведеното изискване млечните продукти да са изцяло произведени от българско сурово мляко цели да подпомогне сектор „Животновъдство“ – млечно направление при реализацията на сурово мляко. Причината е започналият срив на цената му в цяла Европа. От своя страна производителите благодариха и за всички плащания и субсидии, които получават навреме и Държавен фонд ,,Земеделие“ спазва обявения график.


Всички новини от категория ДА! На българската храна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички