4 вкусни рецепти за здраве и сладък сън

Известен е с мек вкус и лечебни свойства

4 вкусни рецепти за здраве и сладък сън | StandartNews.com

Много хора го смятат за обикновен продукт, но той съдържа антиоксиданти и е известен с лечебните си свойства.
Любопитен факт за зеления лук е, че има много повече захар от ябълките и крушите. 
Съдържащите се в него фитонциди неутрализират микробите и предпазват от инфекции. Консумиран преди вечеря, свежият лук подобрява заспиването, препоръчва се при пролетна умора и изтощение.
Той съдържа и желязо. Нивата на хемоглобин може да се подобрят с помощта на пресния зеленчук. Зеленият лук съдържа кверцетин - антиоксидант, който се бори с много заболявания. Също така е богат и на калий, който предпазва от сърдечно-съдови болести.
Освен това зеленият лук съдържа витамин С, провитамин А, белтъчини, етерични масла и витамини от групата В и РР.
През последните години се разнесе славата му, че намалява съдържанието на холестерин в кръвта. 
Стандарт подбра 4 лесни и бързи рецепти от които ще останете доволни.

 

Пълнено хлебче с кашкавал

Продукти: хляб - 1 бр.(може и багети), кашкавал - 150 г, краве масло - 70 г, червен пипер, сол, 1 връзка зелен лук
Приготвяне: Хлябът, който ще използвате е добре да е престоял 2-3 дни. Нарежете хлебчето на квадрати (не през целия хляб). Кашкавала нарежете на много тънки ленти и разпределете в пропезите на хляба. Също така накълцайте лука и налълнете прорезите с него.
Разтопете кравето масло и полейте хлебчето. Поръсете със солта и пипера.
Покрийте с хартия за печене и сложете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 15 мин. След това махнете хартията и запечете за 5 мин. като внимавате да не прегори. Необходимо е да получи приятен златист загар.

 

 

Пресни картофки мащерка

Продукти: картофи - 700 г пресни, мащерка - 1 с.л. прясна, зелен лук - 1 връзка, чесън - 5 скилидки, зехтин - 1 к.ч., черен пипер, сол
Приготвяне: Измийте картофите (по едрите картофи разрежете на по малки пърчета) и в купа ги смесете със счукания чесън, ситно нарязания лук и мащерката.
Овкусете със сол и черен пипер, поръсете със зехтина и разбъркайте добре.
Сипете картофките върху тавичка намазана също със зехтин. Покрийте с хартия за печене и върху нея загънете със алуминиево фолио и надупчете (СЪВЕТ! Първо се слага хартията за печене за да не се опират продуктите във алуминиевото фолио при печенето). Печете на умерено загрята фурна за 20-25 минути. Махнете хартията и фолиото и запечете до получаване на приятен загар.

 

 

Омлет със сирене и кашкавал

Продукти: яйца - 5 бр., пресен лук - 1 по-тънка връзка или няколко стръна въпрос на вкус, сол - 1 щипка, сирене - 50 г натрошено, кашкавал - 50 г, масло- 50 грама

Приготвяне: Разбийте в купа яйцата със солта. Измийте и нарежете лука на ситно. Загрейте тиган и запържете лука с маслото за кратко. Добавете натрошеното сирене и настъргания кашкавал. Изсипете яйцата и запържете омлета. Прегънете и поднесете със ситно нарязан зелен лук и поръсен за малко червен пипер по желание.

 

Зелена салата с репички

Продукти: маруля - 2 бр., репички - 1 връзка, лук - 1 връзка, пресен, сол - 2 щипки, Лимонов сок - 2 супени лъжици, зехтин на вкус
Приготвяне: Марулите се накисват в дълбок съд за 10 минути, след това се отцеждат и накъсват на листа, измиват се и се нарязват на тънки ивици. Репичките се измиват добре и се нарязват на много тънки кръгчета.
Добавят се към нарязаните марули.
Разбъркват се добре и се добавя сол, оцет и олио. Всичко се разбърква добре. Пресният лук се реже на ситно и с него се поръсва салатата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай