Вторник,

Японци и руснаци на конкурса "Емил Камиларов"

От: Администратор -
869
Японци и руснаци на конкурса "Емил Камиларов"
A
A
A

Петият международен музикален фестивал и конкурс за млади цигулари "Професор Емил Камиларов" стартира на 22 октомври в концертната зала на Централния военен клуб. Главен организатор е едноименната фондация, подкрепена от министерството на културата, столичната община, хотел "Славянска беседа" и кръг от професионалисти, които безвъзмездно сътрудничат.

"Радостно е, че тази година в благородната надпревара ще участват млади цигулари от Италия, Полша и Русия, които по принцип са отлично подготвени. От Япония идва 11-годишно момиче, привлечено от атрактивния имидж на състезанието. Идеята ни е не само да поощрим талантите, но и да допринесем за утвърждаването на позитивния образ на България пред света. Всички лауреати отнасят в сърцата си скъп спомен от гостуването в София", каза председателят на журито професор Дина Шнайдерман, съпруга на световноизвестния ни цигулар. Тя припомня, че Емил Камиларов и до днес остава ненадминат, тъй като е единственият наш лауреат на авторитетния конкурс "Паганини" в Генуа. Той печели първото място през 1961-ва и оттогава е наричан по целия свят "Паганини булгаро".

Два са новите момента в програмата. Ще има фолклорен концерт, тъй като Камиларов е бил страстен поклонник на народната музика. "Когато пристига в София, за да учи в консерваторията, той спешно е трябвало да си намери работа, за да се препитава. Приемат го в оркестъра на операта, както и в състава "Родна китка" към националното радио. Той избира "Родна китка", макар че заплатата там е доста по-ниска", припомня професор Шнайдерман. Другата изненада за меломаните е концертното изпълнение на оперетата "Паганини" от Лехар в Музикалния на 29 октомври под диригентството на Юли Дамянов. Цигулковата партия в увертюрата ще бъде изпълнена от Стефан Самарджиев. "Тази увертюра е много трудна, тя е препъникамъкът за много трупи да поставят "Паганини". През 2000 г. организирах изпълнение в Швеция с музиканти от Музикалния театър. Като Паганини-цигулар се изяви Емил Камиларов, а успехът бе огромен", разказва Дина. Като членове на журито тя е привлякла изявени цигулари от чужбина. На откриването и закриването ще свири оркестър "Симфониета-София", гала концертът ще бъде дирижиран от Шунго Морияма.


Всички новини от категория Чудесата на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички