Виртуозът Джо Ловано в България

Виртуозът Джо Ловано в България | StandartNews.com

Топсаксофонистът свири с бенда на БНР

Една от най-важните фигури в съвременния джаз Джо Ловано пристига в България по покана на Музикална къща БНР. Ловано, който има три награди "Грами", ще е от топгостите на фестивала JAZZit, който радиото организира за втора поредна година. Амбициозната цел на изданието е да запознае българската публика с изявени чуждестранни музиканти и изпълнители.

Джо Ловано и Биг бендът на БНР с диригент Антони Дончев излизат на сцената на София лайв клуб на 27 април от 20,00 ч.
"Стилът на Ловано е характерен с изразност, лишена от многословие, и с усещане за лекота, характерни за добрите импровизатори в джаза.

Той не приема влияния - а ги поглъща. Така че когато свири стандарти, е така безметежен, както и когато импровизира", накратко дефинират таланта му.

Ловано е бил в обсега на музиканти като Дизи Гилеспи, Джеймс Мууди, Сони Стит и Рахсан Роланд Кърк. По-късно той проявява интерес към джаз експериментализма на 60-те години, под влиянието на имена като Джон Колтрейн, Джими Гюфър и Орнет Колман. Първоначалната си широка популярност в Америка дължи на съвместен концерт с китариста Джон Скофийлд, с когото прави турнета и записи в продължение на 3 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай