Вечният бунтар Боб Дилън

Вечният бунтар Боб Дилън | StandartNews.com

Боб Дилън бе обявен за личност на годината за 2015 г. от фондацията "МюзиКеърс". А за 10-кратният носител на награди "Грами" това е твърде незначителна титла - той е личност на века. 73 годишният Боб предизвика рок революция, сравнима единствено с тази на "Бийтълс". Дилън е една от най-ярките контракултурни фигури, която Америка, а и целият свят, някога са имали. Ето кои са най-важните факти и цифри от биографията на поета и музикант.

Пълното му име е Робърт Алън Цимърман. Роден е на 24 май 1941 в Дълут, Минесота, САЩ.

Родителите на баща му, Цигман и Ана Цимерман, емигрират от Одеса през 1905 година, бягайки от антисемитските погроми в Руската империя,а родителите на майка му, Вениамин и Люба Еделщайн, също евреи от Руската империя, емигрират през 1902 година от Литва.[

Освен музикант, Дилън е и талантлив художник. Обложката на албума му от 1970 г. Self Portrait е негово дело.

Първият му вариант на текста на "Like a Rolling Stone" е бил дълъг 6 страници.

Първият му професионален запис е за Хари Белафонте, където Дилън свири на хармоника.

Записът на първият му албум струва 402 долара. По-късно плочата е продадена в 35 милиона копия.

След като Елвис умира, Дилън не проговаря на никого в продължение на седмица.

Освен десетки "Грами", Дилън е носител на "Златен глобус" и "Оскар". Миналата година бе номиниран и за Нобелова награда за литература.

Дилън въвежда революция в писането на поп песни, като използва по-откровени и дълги текстове, често считани за поеми.

През 2004-а година оглавява класация на сп. "Ролинг Стоун" за най-великия рокаджия на всички времена.

От 1988 г. като част от неговото "Безкрайно турне" Боб Дилън изнася поне по 100 концерта годишно. На 3 юни 2010 г. той беше и в България.

Запален шахматист е.

През 2008 г. комитетът на наградите "Пулицър" отличава Дилън за неговите "композиции с невероятна поетична мощ".

Брус Спрингстийн го представя по време на церемонията за въвеждането му в Рокендрол залата на славата през 1988 г. с думите: "Няма нито една душа, която да не му дължи благодарности."

Дилън предизвиква безпределна лоялност у феновете си, напомняща много за таен култ. Сред любопитните примери е историята на мъж на име Уебърман, който в продължение на месеци се рови в боклука му и издава книга, посветена на "находките" си.

Боб е най-пиратстваният артист в историята на звукозаписната индустрия и въпреки, че взима възможно най-строги мерки, за да опази творчеството си, лентите непрекъснато изчезват от заключени сейфове и по неведоми пътища се оказват на черния пазар.

Рокаджията е най-пиратстваният артист в историята на звукозаписната индустрия и въпреки, че взима възможно най-строги мерки, за да опази творчеството си, лентите непрекъснато изчезват от заключени сейфове и по неведоми пътища се оказват на черния пазар.

Дилън е два пъти женен и два пъти разведен, има 6 деца и 9 внуци. На колата му има лепенка, на която пише "Най-великият дядо на света".

За провокативният му стил на обличани и прически, един лондонски репортер пише: "Коса, която застрашава зъбите на гребена. Ярка риза, която би засенчила неоновите светлини на "Лестър Скуеър". Изглежда като недохранено какаду."

Песните му са безкраен източник на вдъхновение и за колегите му музиканти - огнената версия на Джими Хендрикс на "All Along the Watchtower", "Masters of War" в изпълнение на Pearl Jam, "KnockinТ on HeavenТs Door" във варианта на GunsТN RosesЕ

"Всичко, което мога да направя, е да бъда себе си, който и да съм".

"Нищо не е толкова стабилно, колкото промяната"

"Хаосът е най-големият ми приятел"

"Песента е нещо, което може да ходи само".

"Никой не е свободен. Дори птиците са приковани към небето".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай