Варна чества 85 на маестро Борислав Иванов

Варна чества 85 на маестро Борислав Иванов | StandartNews.com

"Неговата техника е прецизна, ясна и сигурна" казва Караян за своя ученик

Книга и филм за диригента ще имат премиера утре в операта, на 25 август е юбилейната гала

Големият ни оперен диригент Борислав Иванов навършва утре 85 години, от които 65 на сцената. По този случай Варненската опера подготвя специално честване за юбилея му, което започва в 18.30 часа на основната си сцена. Литературна и филмова премиери ще са акцентът на събитието. Гостите и жителите на морската ни столица ще могат да си купят книгата "Път в годините. Доайенът на българската палка Борислав Иванов" – документално изследване на музиковеда Марин Бончев и да видят лентата на режисьора Огнян Сурдолов за ученика на великия Херберт фон Караян. А на 25 август ще бъде юбилейната оперна гала посветена на маестрото. Четирима диригенти, един от които самият рожденик, и 14 солисти ще излязат пред публиката в един апотеозен завършек на фестивала "Опера в Летния театър 2016".

Борислав Иванов в продължение на 50 години ръководи оперните театри във Варна, Пловдив и София, Анкара, Касел – Германия. Дирижирал е над 3500 спектакъла на 4 континента. В момента маестрото е почетен главен диригент на Истанбулската национална опера и артистичен - на храма на белкантото в родната си Варна. Заедно с Васил Арнаудов, Кирил Стефанов, Христо Недялков, Алипи Найденов и Георги Робев той е сред изключителните наши таланти, които формират облика на родната музикална култура и я прославят навсякъде по света.

В тандем с Парашкев Хаджиев Борислав Иванов осъществява премиери на най-известните му опери. И във Варна дебютът му като диригент е свързан с маестро Хаджиев и неговата опера „Имало едно време". За майсторството му ласкаво се изказват световни музикални авторитети като композиторът Арам Хачатурян и диригентът Курт Мазур. А режисьорът Валтер Фелзенщайн го кани на стаж в Комише Опер в Берлин през 1963-а. Следват първите концерти в Ерфурт и Майнинген, участие в международен диригентски конкурс в Ливърпул (1964), където Борислав Иванов е единственият човек отвъд „желязната завеса" и единственият, който дирижира без партитура.

„Борислав Иванов притежава голяма музикалност. Неговата техника на дирижиране се отличава с прецизност, яснота, сигурност и рутина и това му позволява да интерпретира с голяма изразна сила", казва Херберт фон Караян за българина.
По препоръка на Караян Иванов е поканен да дирижира Симфоничния оркестър на Берлин, на който впоследствие става и Генерален музикален директор – цели 40 сезона.

Огромен е неговият принос и в утвърждаването на родната музика и големите ни оперни гласове по света. Маестро Иванов помага за международната кариера на Юлия Винер, Никола Николов, Гена Димитрова, Димитър Петков, Александрина Милчева, Анна Томова-Синтова, София Иванова, Орлин Горанов. С тях, а и на други родни солисти. С тях той гастролира многократно в Испания, Италия, Германия, Полша, Русия, Египет, Франция, Белгия. Забележителни са и заслугите му като основател и мениджър на оперни фестивали. Той поставя началото на традицията на Вердиевия фестивал в Античния театър на Пловдив, 30 години е арт-директор на Оперния фестивал в Палма де Майорка, ръководи форумите в Севиля и на остров Родос. Той е и бащата на "Опера в Летния театър" през 2010-та. През есента маестрото ще води екипа на Варненската опера за участие в поредното издание на Международния фестивал в Аспендос, един от най-големите антични театри в света.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай