Уникална находка! Българският Джурасик парк смая света

Това, което видях при вас, ще ме вдъхновява за новите филми и новите книги, които ще пиша, каза американският учен Стийв Брусати.

Уникална находка! Българският Джурасик парк смая света | StandartNews.com

Летящ динозавър беше открит край Трън.

Птерозавърът бил толкова огромен, че крилата му са били около 8 метра. Наши учени за пореден път откриха останки от динозаври в този район.

БГ учени преобърнаха представите на света с поредна сензационна находка край Трън

Оказва се, че около Трън има и останки от крокодили и гигантски летящи влечуги. Всичко това предизвика изумлението на американския учен Стийв Брусати, който е част от екипа на филмовата поредица "Джурасик парк".

В специално интервю за БНТ Брусати каза, че откритията в България могат да се окажат изключително съществени за подреждане на пъзела на историята от преди милиони години.

"Всяка една кост, колкото и да е непълна, си е награда, която е спечелена с огромни количества труд и много, много късмет", заяви Владимир Николов, палеонтолог в Националния природонаучен музей при БАН.

"Всяка една костица носи някаква информация. Ще сме като в очакване на Коледа да видим точно какво сме събрали", допълни гл. ас. д-р Латинка Христова, ръководител на експедицията.

Стийв Брусати, американски учен: "България изобщо не беше част от историята, когато започнахме да проучвахме динозаврите. Не съм си и помислял, че може да стане дума за български динозавър".

Но първи в тази идея вярват те. Учените, които тръгват в най-горещото време от годината да търсят отговори, които целия свят задава. Назад във времето намират неоспорими доказателства, че нашата част на планетата е била приятен дом за динозаврите.

"Това е една от малкото почти изцяло запазени кости. От предния крайник на двукрак растителнояден динозавър", допълни Владимир Николов, палеонтолог в Националния природонаучен музей при БАН.

Американски учен пред БНТ: Имало ли е динозаври по българските земи - По  света и у нас - БНТ Новини

БНТ: Според вас как изглежда българският динозавър?

"Едно от големите открития в палеонтологията на динозаврите през последните 30-40 години, е че огромна част от тях наистина са били пернати. Българският динозавър най-вероятно не е имал пера. Били са покрити най-вероятно с люспи или с малки костни плочи. А ето тази другата кост е от същия тип динозавър, само че е от големия му пищял, тоест от тази част на крака, която е близо до глезена", добавя Владимир Николов.

Въпросът дали българският динозавър е изглеждал като в поредицата "Джурасик парк" вече си има отговор.

"Българските динозаври биха били изглеждали доста по-различно от това, което виждаме на големия екран", поясни Владимир Николов, палеонтолог в Националния природонаучен музей при БАН.

Разкопките през годините категорично показват, че около Трън има кости на динозаври. Само че сега преди дни там на същото място откриват нещо повече. Нещо, което още повече преобръща представите на света. Явно тук по нашите земи е имало и гигантски летящи влечуги.

"Това е кост, раменна кост, непълна - от голямо летящо влечуго. Птерозавър", заяви Владимир Николов.

"Тези открития в България могат да се окажат изключително съществени. Европа е била вода и много малко острови. И не е ли невероятно, че преди 80 милиона години е имало птерозаври в небето ви, по земята, по която сега ходите са стъпвали подобни чудовища като динозаврите? Този птерозавър е вероятно най-голямото нещо, което някога е летяло, крилата са били някъде около 8 метра. Един огромен самолет", допълни Стийв Брусати, американски учен.

БНТ: Мислиш ли, че българските динозаври могат да бъдат част от следващия филм, по който работиш или пък следваща книга?

"Това, което видях при вас, от тук нататък ще ме вдъхновява в новите филми, с които ще се захвана, в новите книги, които ще пиша", каза още американският учен Стийв Брусати.

Преди години Стив изобщо не подозира, че би говорил подобно нещо за страната ни. Сега въпросът не е дали, а кога ще дойде отново. България вече е официална част от графика му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай