Сряда,

УниБИТ с холограми на паметници и съкровища

От: Стандарт -
УниБИТ с холограми на паметници и съкровища
A
A
A
  • Варненският свободен университет прави проект за най-старото злато

Две нови награди - за дигитализация и за социализация на културно-историческото наследство през 2019, присъди кампанията "Чудесата на България". Проектът на проф. д-р София Василева от Университета по биб-лиотекознание и информационни технологии се основава на виртуалната реалност като съвременен подход за образование. Разработен е на базата на холограмите, вече се използва в процеса на обучение на студенти в областта на културното наследство. Насърчава интерактивните форми на преподаване и подпомага диги-талното представяне на музейни експонати.

Наградата за социализация отиде във Варненския свободен университет. Получи я президентът на вуза д-р Красимир Недялков. Проектът на университета е за социализиране на Варненския некропол.

Наградите на проф. Василева и д-р Недялков даде Калоян Паргов, председател на групата социалисти в Столичния общински съвет и член на комисията по образование, култура, наука и културно многообразие. Радвам се, че връчвам точно тази награда, може би в памет на моя баща проф. Драгомир Паргов, който бе част от екипа на УниБИТ още преди да стане университет, каза Паргов. И подчерта: "Дигитализацията на кул-турното наследство е бъдещето". Много се радвам, че науката в областта на културно-историческото наслед-ство се развива с бързи темпове, за да може идните поколения да познават историята, заключи той.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички