Събота,

Църквата под Шипка се руши. Спешно я ремонтират

От: СТАНДАРТ -
331
Църквата под Шипка се руши. Спешно я ремонтират
A
A
A

Невероятно красивият храм-паметник "Рождество Христово" в гр. Шипка се руши. Църквата със златните кубета ще бъде ремонтирана, за да бъде спасена. В момента най-високата част на храма, посветен на героите от Руско-Турската Освободителна война, е с падаща облицовка и напукани стени, предаде bTV. 

Причина за тежкото състояние на църквата са вибрациите от звъна на 12-тонната камбана, както и атмосферните условия. "В момента звънят останалите 11 камбани - само на празници и в събота и неделя. През студените месеци пък орнаментите се напояват с вода, вечерта замръзват и се разпукват", обясни пред bTV игуменът на Шипченския манастир Негово Всепреподобие йеромонах Панкратий.

След като за една година - до март, дарители събраха над 12 хиляди лева, през август правителството отпусна 1,6 милиона лева. Църквата е напълно обследвана и се очаква ремонтът да приключи за 24 месеца - или в навечерието на 120-годишнината на храма. Той е реставриран за последно през 2003 г. 

Другата голяма светиня - Паметникът на свободата, също има нужда от ремонт. Той обаче няма да започне преди да приключи този на църквата в подножието му. Той тепърва трябва да бъде обследван, а след това да се направи и съгласува проект. 

Директорът на Националния парк-музей "Шипка-Бузлуджа" Чавдар Ангелов казва, че сред най-големите особености е времето. 90-годишният монумент лятото се нагрява до 40 градуса, а зимата - освен на мъгла и вятър, устоява и на температури до минус 20 градуса.

"Най-притеснителната част е каменната облицовка - тази, която всички виждаме. Тя е изработена от местен камък, който не е много траен като материал и затова трябва периодично да бъде поддържан, оглеждан, а камъните да бъдат подменяни. Другата притеснителна част са фугировките, които затварят частите на отделните камъни - те са силно компрометирани и трябва да бъдат подменени, защото от там прониква влагата, която руши паметника", казва Ангелов пред bTV.

През следващите поне година и половина символът на Шипченската епопея ще продължава и да бъде заграден от предпазни огради, за да няма опасност за хиляди българи, които целогодишно посещават върха, изкачвайки 894-те стъпала към върха.


Всички новини от категория Чудесата на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички