Танцов "Метроном" в НДК

2 и 12 март са следващите дати за спектакъла "Метроном" в театър "Азарян"

Танцов "Метроном" в НДК | StandartNews.com

Театър "Азарян" в НДК гостоприемно приюти един уникален танцов спектакъл снощи. Пърформансът "Метроном" на "Дерида денс център" преобрази тотално театралната сцена.

Идеята и хореографията са на Живко Желязков, а звуковата среда на живо е дело на Иван Шопов, един от най-успелите на електронната музикална сцена у нас и със световна слава, познат още като Cooh и Balkansky. Концепцията на "Метроном", в която участват 16 млади танцьори, насочва вниманието на зрителя към два аспекта на усещането за време. "Как усещаме времето на живота си е въпросът провокация, който изплува от противопоставянето на две древни идеи на сцената. Някога гърците почитали Хронос - бога на измеримото и преходно време - това, което ни води към смъртта. На него те противопоставяли Кайрос - бога на благословения, щастлив момент. Той се намира единствено в уловеното настояще. В наши дни импулсът да гоним представата си за бъдещето ни лишава от настоящето, но въпреки това изборът остава в нас. В цялостната организация на ежедневието ни се оказва, че времето е един от най-ценните ресурси. Стремежът ни да бъдем "пълноценни" понякога ни кара да усещаме времето като недостатъчно. За да компенсираме това, жертваме вътрешния си ритъм. Мисля, че това е актуално усещане за много хора и бих желал с този проект да насоча вниманието към него с риск да изостря това чувство за недостатъчност", обяснява смисъла на пърформанса хореографът.

Твърде любопитна тук е работата на Иван Шопов, който от години работи с "Дерида денс" и прави нещо твърде различно от останалата си музика. Нарича го звуков дизайна. "Основното тук е да не следвам правилата при създаване на електронна музика. Темпото, тембърът и всички звукови нюанси се създават изцяло по вдъхновение от движенията на танцьорите и ръководството на хореографията, което няма как да се случи при Cooh или Balkansky. В "Метроном" за първи път използвам съвсем нова технология, която ми позволява да манипулирам и създавам звука на живо посредством сложни аналогови връзки. Освен това светлинните картини на представлението са командвани от музиката, която съм направил.

С Живко е много приятно да се работи. Още от първия ни съвместен спектакъл "ARTeFACT", комуникацията вървеше много често по телефона, тъй като аз много пътувам, което не ни попречи да се разбираме перфектно. Обичам предизвикателствата на въображението и работата ми по тези проекти винаги успява да ме зареди с много идеи и вдъхновение", разказва Иван.

След премиерата купонът продължи в ДНК, другото загадъчно пространство в НДК, с музика в различни стилове. Започна с Mytrip и неговият ембиънт лайв, след което се включи един от най-новите електронни проекти "Saturated Pixels" с дълбоки и мелодични изпълнения. Последваха ги Иван Шопов с последните си иновации в дъб степа и дръм енд бейса, интересният лайв с разчупени ритми на Cyberian и техното на Hypnos.

Следващите представления на "Метроном" са на 2 и 12 март, а билетите, от 10 и 15 лв., може да купите в касите на НДК както и онлайн от: http://www.ticketportal.bg/.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай