Световноизвестната джаз изпълнителка Джанис Харингтън завладя Кърджали

Световноизвестната джаз изпълнителка Джанис Харингтън завладя  Кърджали   | StandartNews.com

Световноизвестната американската джаз, блус и госпъл изпълнителка Джанис Харингтън завладя публиката в Кърджали, тя гостува като част от програмата на Месеца на Америка. „Имате прекрасен град. За мен е удоволствие да съм с вас тази вечер, за да отпразнуваме заедно 25-годишнината на дружеството „Приятели на САЩ", каза зам.-посланикът на САЩ у нас Брус Бъртън и благодари на всички приятели на САЩ за представяне история, културата и традициите на неговата страна.

Продължилият повече от час и половина концерт в Дома на културата бе прекъсван често от аплодисментите на публиката. Джанис Харингтън бе придружена от своя китарист Дилън Вон, двамата показаха на живо съчетания от най-оригиналните стилове на американска музика - госпъл, блус и джаз. Звучаха песни от Дюк Елингтън и Джордж Гершуин, композиции на бащата на госпъла Том Дорси и хитове от репертоара на Франк Синатра. Заразяваща, динамична, въпреки своите 73 години, Джанис пя и танцува, с много артистичност и хумор представяше всяка една от песните, накара и залата да пее и танцува. Покори ценителите на джаза със своя топъл, плътен и интимно близък глас. Американската звезда получи много цвета, лично бе поздравена от кмета на Кърджали Хасан Азис и областния управител Илия Илиев. Като посланик на автентичната американска музика и култура в Кърджали Джанис Харингтън изнесе и открит урок пред ученици в ГПЧЕ „Христо Ботев". Освен концерта в Кърджали бе представена и интересна изложба „Когато духът оживява – Афро-американският танц в историята и изкуството" . Експозицията проследява развитието на танцовото изкуството, започвайки от първите традиционни танци на пристигащите от Африка роби, които те изпълняват на своите семейни и племенни празници.

Разказът преминава през балните зали и танцувалните салони на нощните заведения в Харлем като Котон клуб, за да достигне до съвременни световноизвестни хореографи и изпълнители, представящи се на Бродуей.

Показани са и представители на степа, диското, брейка и хип-хопа, станали популярни не само в САЩ, а и в цял свят. Прояви са част от Месеца на Америка в Кърджали, организирани от Дружество „Приятели на САЩ" и община Кърджали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай