Светиня в Русе! Риза на Св. Петка прави чудеса

На Петковден хората ще могат да докоснат чудодейната риза на светицата

Светиня в Русе! Риза на Св. Петка прави чудеса | StandartNews.com

Светиня на Света Петка Българска пази русенци. На Петковден те ще могат да докоснат чудодейната риза на светицата й да се помолят за здраве и спасение. Реликвата ще се съхранява в манастира "Света Петка" в село Копривец, а на Петковден /14 октомври/ ще бъде изложена в катедралния храм на Русе.

Светинята бе дарена на Русенска епархия от Негово Блаженство Румънския патриарх Даниел и бе официално посрещната на 17 септември 2021 г. на граничния пункт Дунав мост от висшите представители на духовната и светска власт у нас.

Делегация от манастира в румънския град Яш, където се съхраняват мощите на света Петка Българска, предаде на българските си православни братя ризата на светицата.

Честта да смени румънското знаме с българското бе оказана на областния управител Борислав Българинов, а Негово високопреосвещенство митрополит Наум благодари за щедрия дар на румънския патриарх Даниел и на митрополита на Молдова и Буковина Теофан.

„Надявам се, че с тяхното благословение, заедно с молитвите на всички православни – и в Румъния, и в България, да се докоснем ние, макар и малко, до светия живот на светата преподобна наша майка Параскева, за да бъде тя наша истинска молитвена застъпница и закрилница пред Всеподателя Бога, за румънския и за българския братски народи“, каза владиката, цитиран от БТА.

Заедно с ризата на света Параскева, със съдействието на търговския консул към посолството ни в Букурещ Ивайло Маринов, в България бяха доставени и 35 тона хранителни продукти за нуждаещи се християни от различни епархии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай