Сряда,

Созопол си получава Св. Кирик, островът става новото чудо

От: СТАНДАРТ -
1684
Созопол си получава Св. Кирик, островът става новото чудо
A
A
A

Най-после Созопол има реалния шанс да си получи остров Свети Кирик и да го превърне в новото чудо на България. Собствеността върху него ще бъде прехвърлена на община Созопол. Това обеща министърът на културата проф. Велислав Минеков, който заедно със заместника си Пламен Славов, областния управител на Бургас проф. Мария Нейкова, кмета на община Созопол Тихомир Янакиев и археолози посети острова днес.

ВИЖ ОЩЕ: Новата цел на Минеков - Лувър край Созопол

Още през юни Минеков сложи във фокуса си идеята за Лувър до Созопол, който ще преобрази западналия и опустял остров  Св. Кирик с помощта на Франция.

ВИЖ ОЩЕ: Археолог разкри уникалните тайни на остров Свети Кирик

С процедурата първо трябва да започнем от министерството. На заседания на Министерския съвет, всяка сряда, прехвърляме - един, два или три обекта. Така че и това ще се случи, каза Минеков.

https://static.standartnews.com/storage/thumbnails/large_article/5216/2421/1473/%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%20%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8%20%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BA%201.pngЕдно от обещанията, които дадох в първите дни, беше да извърша пълна проверка какво се е случило тук и да вземем нещата в ръце. Отново съм натъжен. Съжалявам, че го повтарям - но всеки ден виждам нещо подобно - срутено и изоставено. А това, че старият катер дори е бил откраднат - за мен няма обяснение. Щом крадат кораби, може утре и ракети, самолети да откраднат, заяви министър Минеков. Той добави, че първо трябва да се мисли за средствата, с които да се възстанови както основната сграда, така и всичко останало, предаде БТА.

Тук нещата са спасяеми, може да стане нещо наистина впечатляващо. Изследванията показаха, че една реставрация е напълно възможна, подчерта министърът. Той поясни, че ще е необходимо много сериозно финансиране за реставрацията и консервацията на всички сгради и обекти на Свети Кирик.

Министърът информира, че е разработен сериозен, добре издържан проект, но през годините островът е оставен да пустее и сградите върху него - да се рушат. По думите му, за реставрацията на сградите вероятно ще се използва финансиране по европейска програма, особено с оглед на задаващите се средства в новия финансов период.

Много ми се иска да се започне първо с истинската сграда на Риболовното и след това - на Военноморското училище. Видях, че е толкова красива, колкото не съм предполагал. И съм развълнуван, каза министърът.

http://knowledge.bg/pictures/pic_big/crop/n-14009.jpg

Рибарското училище на остров Св. Кирик

Остров Свети Кирик бе обявен като един от приоритетите и на областния управител на Бургас проф. Мария Нейкова. Още когато пое длъжността, тя обеща да задвижи проекта, който от години залежавал в Министерството на културата.

Аз отправих искане островът Свети Кирик да бъде прехвърлен на община Созопол, защото поех ангажимент към жителите и кмета на Созопол. Още на първата изнесена приемна тук, при мен дойдоха жители на града, представители на неправителствени организации, които поставиха пред мен въпроса за бъдещето на Свети Кирик. На острова има наслояване на хилядолетна култура и история, така че ще бъда много щастлива, ако той наистина бъде прехвърлен в управление на общината. Тук текат и археологически разкопки - нещо, което е чудесно, защото показва, че ние сме горди наследници на хилядолетна история и следва да се погрижим за нея. Най-вероятно парите за реставрация и консервация ще бъдат от Европейските фондове, което също е практика. Така преди години по тези фондове превърнахме рушащата се джамия в Стара Загора в храм на религиите. Ще се радвам, ако това се реализира, добави Нейкова.

Свети Кирик е единственият български остров, свързан със сушата чрез вълнолом. Смята се, че на острова е бил разположен най-древният град в българските земи и че именно там е било сърцето на Аполония. Направените разкрития дават основание на учените да смятат, че това място е изпълнявало ролята на Акропол на древния гръцки град-държава Аполония Понтика. През ранното Средновековието на острова е издигната и една от първите базилики у нас, а по-късно там се е помещавал и един от най-важните за региона манастири - "Св.св. Кирик и Юлита".

Островът е с територия от 82,5 декара. През 1924 г. на него започва строителство на рибарско училище за подготовка на професионални кадри и осъвременяване на риболова в Черно море. До 2005 г. на острова има база на българския военноморски флот. Още през 1965 г. островът е обявен за паметник на културата и е включен в границите на резервата "Созопол".


Всички новини от категория Чудесата на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com