Неделя,

Археолог разкри уникалните тайни на остров Свети Кирик

От: Сияна Севова -
4486
Археолог разкри уникалните тайни на остров Свети Кирик
A
A
A
  • Намерихме уникални находки, каквито няма другаде в България, казва доц. Кръстина Панайотова, ръководител на археологическите проучвания на Свети Кирик в интервю за вестник СТАНДАРТ

- Доц. Панайотова, какви проучвания са правени на остров Свети Кирик и какво предстои да изследва вашият екип?

- Още през 1904 г. френският консул Александър Дегран тръгва да прави разкопки с официално разрешение и съвсем  официално изнасят половината от находките в страните си. Тогава той проучва острова с идеята да намери Храма на Аполон. Това е така, защото храмът на бога, чието име носи градът - Аполония, се предполага да е на изявено място. Освен това древните автори пишат, че храмът е бил на остров. Почти сто години до 2009 г. са откривани останки, включително и в изкопа на Рибарското училище и са публикувани от Васил Миков, има публикации и от други наши колеги. Докато се стигне до деня, в който започнаха археологическите проучвания на острова в по-ново време от екипа, който аз ръководя. Те продължават и тази година, Министерството на културата ни осигури финансиране. Разкопките ни бяха съсредоточени около самото училище, защото там е най-високата част и не е застроено. Има още незастроени места и още тази година ние ще работим около училището, но ще започнем и в друг сектор. Целта ни е всички незастроени места на острова да бъдат максимално проучени.  

- С какви очаквания започнахте разкопките на острова?

- През 2009 г. бях скептично настроена, защото видях, че всичко е застроено и асфалтирано, а и първоначално ударихме на скала. Тогава мислех, че няма нищо. След това обаче започнаха големите важни открития и намерихме уникални находки. Казвам уникални, макар че избягвам да употребявам тази дума, защото подобни открития няма другаде в България. Това е така, защото Аполония е най-старата гръцка колония по Черноморското крайбрежие от края на 7 век пр. Хр. Благодарение на тези разкопки ние открихме, че йонийските преселници от Милет, които създават Аполония, се заселват не само на полуостров Сками - това е старият град на Созопол, но усвояват и територията на Свети Кирик. Ние установяваме, че още през 6 век пр. Хр. има организирана градска структура, павирана улица, от двете страни на която са разположени сгради, отточни канали, покрити с плочи, тоест цялостна градска структура, характерна за времето си. И хората освен че са живели там, са изпълнявали и своите култови задължения, поднасяли са дарове, които след това ние откриваме в т. нар. ритуални ями.В тях има основно чаши и купи от източно-гръцка керамика, а по-късно и атическа керамика. Уникални са съдовете за благовонни масла, за парфюми, те са фигурални чаши - примерно жена, която държи в ръцете си заек или гълъб, воин с шлем. Има и зооморфни - глава на овен, на бик. Такива находки няма никъде другаде в България, защото  втората колония Одесос е създадена половин век по-късно. Това прави мястото много интересно и много ценно. В края на 6 век пр.Хр. започва да се създава монументално храмово строителство - започват да се строят каменни храмове. Открили сме два храма и следи от трети. Уникални са откритите керамичните плочки с релефна украса от храм, който не сме открили. Върху тях са изобразени воини по време на битка, които маршируват. Подобна плочка е открил още Александър Дегран и тя се пази в музея Лувър. Заедно с нея от фриза на този храм елементите са вече двайсет. Даже в последните години намерихме няколко фрагмента, които се събират. Едно парче като в Лувъра, но по-голямо е изложено в нашия Археологически музей. В целия античен свят те са голяма рядкост и при нас вече започнаха да се събират части от стената на храма.

- Но какво доказва, че храмът на Аполон Лечителя е на остров Свети Кирик?

- Сред купите, които откривахме при разкопките, излезе една, върху която името на посветителя не е запазено, но пише: "Посвети на Аполон Лечителя". Заедно със сведенията на открита плоча, на която пише отново Аполон Лечителя, изгубена в началото на 20 век и с още около 50 фрагмента, на които са изрязани буквите йота, ета - това са първите букви на йетрос, тоест лечител - това са безспорните доказателства, че прочутият храм на Аполон Лечителя е на Свети Кирик. Всъщност тази монументализация на храмовото строителство в края на 6 век и началото на 5 век пр.Хр. се увенчава с бронзовата стауя на бога Аполон, за който древните автори пишат, че била висока 13 метра и е дело на атинския скулптор Каламис. Олтарът на единия от храмовете, които намерихме, е пет на пет метра, това са огромни размери.

- Какво се е случило на острова в по-късни времена?

- В по-късни времена, когато християнството става официална религия, голяма част от тези сгради са унищожени и е изградена ранно-християнска базилика. Частта, която сме открили от нея, е дълга 23 метра, огромна е. От едната страна е баптистерий. Около тази базилика се развива некропол от 5-6 век с над сто гроба. Некрополът е доста богат за времето си, защото са намирани златни обици, сребърни токи и други. За съжаление в тази част на острова не сме открили останки от манастира "Свети Кирик и Юлита", който е споменаван от старите автори. Предполагаме, че в района, който ще проучваме тази година, ще открием следи. От края на 6 век поне до 19 век, защото днешият краевед Константинос Папайонидис пише в своята история на Созопол за малката църквичка "Света Троица", а неговата книга е издадена през 1935 г., а и Александър Дегран е отбелязал на скицата си параклис. С две думи, това място е било сакрално, свещено.


Всички новини от категория Чудесата на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички