Шотландци надуха гайдите за "Хубава си, моя горо"

Шотландци надуха гайдите за "Хубава си, моя горо" | StandartNews.com

Red Hot Chilli Pipers накараха всички да танцуват в НДК

Гайди, настроени за келтски рок писнаха в зала номер едно на НДК в понеделник вечер и така дадоха старт на 20-ия салон на изкуствата.

11-те атрактивни шотландци от Red Hot Chilli Pipers излязоха с парчето Insomnia, облечени в черно-червени полички, препасани с алени торбички през кръста. От всеобщия стайлинг се различаваше само басистът Алдо, обут в кецове. Двете им красиви танцьорки бяха като току-що получили крака русалки - черните им трика придаваха мокър ефект, а стройни бедра се движеха като невидели с нечувана скорост.

Трима гайдари, басист, китарист, факир на перкусиите, кийбордист, барабанист и бра секция - това бяха Red Hot Chilli Pipers. Свиреха инструментал след инструментал. Създадоха невероятно настроение и противно на прословутата им стиснатост се раздаваха с ищах от началото до края.

Разпяха се само на второто парче- Gimme All Your Lovin', кавър на ZZ Top - за което китаристът Бен и басистът Алън "Алдо" Макгоч бяха в стихията си. През цялото време говореха на публиката трудно разбираеми лафове заради шотландското им наречие. Флиртуваха с дамите, кълчотейки задни части с полички, и предизвикваха хората да танцуват. И малки деца, и баби с побелели коси бяха на крака и подскачаха в ритъм. Пайпърите редяха соло след соло с гайди, свириха рок класики, а бра секцията придаваше фюжън звучене от време на време. Преливаха в дълга композиция познати мелодии - Thunderstruck на AC/CD, Smoke on the Water на "Пърпъл", We Will Rock You на "Куин", посрещнати с възторг от всички. Към края изпълниха и Wake me up, хита на Avicii. За да си починат момчетата с гайдите, соло забиха Грант Касиди, който редуваше перкусиите с тъпан, и готиният тип зад барабаните Стив Блек.

Касиди е бил 8 пъти световен шампион по перкусии. Със свръхзвукова бързина на палките той налагаше тъпана, жонглираше, премяташе ги и събра очите на зрителите. Блек пък си направи селфи как пляска ударните с дясна ръка.
Балерините, носещи името The Red Hot Chilli Dancers, смениха няколко тоалетите - явиха се с рокли като червени лалета, после ефирно бели като феи в приказка.

Към края на шоуто влязоха тържествено и 9 наши гайдари, предвождани от Петър Янков, който неизменно е до Валя Балканска. Те скриха топката със собствено изпълнение с каба гайди на Smoke on the Water и по нищо не отстъпиха на чужденците. "Това са наши бели, големи, снежни гайди", усмихна се с типичните си тръпчинки големият гайдар Петър Янков. Нашите музиканти изпълниха и "Хубава си, моя горо", подкрепяни от шотландските си колеги.

Публиката стана на крака, когато на сцената се качи Валя Балканска и за пореден път доказа защо "Излел е Дельо хайдутин" лети в космоса. След това се появиха отново героите на вечерта.

Шотландците разтопиха меломаните с кавър на Don't stop believing на "Джърни" и закриха вечеринката с We will rock you.
След концерта си в НДК момчетата качиха във Фейсбук профила си снимки с родопоските гайдари и Валя Балканска, на които благодариха за компанията на сцена. "Добре, че брадатият мъж (един от българските им колеги) стреляше с халосни и никой не пострада!", написаха те.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай