Селото на сабята остава девствено място

Скалният мост на Тюленово става природна забележителност

Селото на сабята остава девствено място | StandartNews.com

 

Скалният мост в землището на село Тюленово, община Шабла е обявен за природна забележителност, съобщават от МОСВ. Това е станало със заповед на министъра на околната среда и водите Емил Димитров след внесено предложение от община Шабла. Целта е да се опази феномена, наподобяващ скална арка между морето и сушата, а скалното образувание е без аналог по Българското Черноморско крайбрежие.

Живописният бряг на с. Тюленово се намира до гр. Шабла, на 30км от граничен пункт Дуранкулак и на 80км от гр.Варна, близо до популярният Камен бряг. Мястото е известно с уникалният си бряг и пещери, чист въздух, прозрачна морска вода и неповторимата си природа.

А старото наименование на селото е Калъч кьой ("село на сабята"). Оригиналното название е на турски поради гагаузкото населени, но в селото се заселват постепенно множество българи, предимно от котленско. През 1942г селото е преименувано Тюленово заради наличието на стада тюлени от вида монах, за които точно такова съчетание от прибой, пещери, ниски скали и ветрове се оказва подходящо място за населяване.

На това място бреговете са в червени цветове, стръмни спускащи се поне 20-30 метра надолу до морето. Има невероятни подводни пещери, гмуркането в които е балсам за душата на всеки авантюрист с акваланг. Въобще, Тюленово е място почти недокоснато от цивилизацията, красиво и неопитомено.

Чудесно е за риболов, защото изобилства от платерина, кефал, сафрид и попчета. Можете и занапред да наемете лодка от местните жители и да навлезнете в по-дълбоки води за риболов или разходка до пещерите.

Но вече не можете нито да разпънете палатки на брега, нито да поставяте фургони и кемпери, нито да практикувате скално катерене.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай