Съдът оневини "Лед цепелин"

"Не сме плагиати и го знаем от 45 години", казаха Джими Пейдж и Робърт Плант след решението на съда

Съдът оневини "Лед цепелин"  | StandartNews.com

Песента "Taurus" на ищците "Спирит" също била със спорна автентичност

Джими Пейдж и Робърт Плант не са изкопирали акордите на "Stairway to heaven"

"Лед цепелин" не са изкопирали началните акорди на великото парче "Stairway to heaven", реши съдът в Лос Анджелис. Джими Пейдж и Робърт Плант, които трябваше да отложат участия, за да присъстват на делото от последните седмици, заявиха просто: "Това е нещо, което знаем от 45 години!" Те благодариха за добросъвестната работа на съдиите.

Обвинението в плагиатство бе повдигнато от наследниците на Ранди Калифорния, солокитарист на група "Спирит". Според тях първите четири такта на "Stairway to Heaven" поразително приличат на мелодията на парчето "Taurus", записано през 1967-а. Автор на хита на "Лед цепелин" е Джими Пейдж. Песента е част от албума от 1971-а "Led Zeppelin IV", който е един от най-продаваните в музикалната история -над 37 милиона копия по света. Самата песен е донесла доходи от 562 милиона долара за последните 45 години.

Обвинението твърдеше, че легендарните рокаджии се запознават с песен на "Спирит" след като двете групи свирят на едно и също място в клуб в родния град на Плант Бирмингам през 1970 година. Басистът на "Спирит" Марк Андес свидетелства миналата седмица и заяви, че с Плант са се срещнали на това шоу и дори са играли снукър заедно. Плант обаче настоя, че няма спомен от онази нощ и че в цялата "врява и хаос" ще бъде трудно да си спомни една среща отпреди 40 години. Освен това в същата онази нощ на път към дома той и жена му катастрофирали лошо. И двамата имали травми на главите. Въпреки това съдът отсъди, че музикантите са имали достъп и са били запознати с парчето на "Спирит". Китарният риф на Джими Пейдж обаче е различен от този на "Taurus", постановиха магистратите. Използваните в нея рифове не приличат на началните акорди на оригинала. Самата "Taurus" обаче също е със спорна автентичност. Тя поразително напомня "Cry Me a River" на Дейви Греъм от 1959-а. Греъм е най-влиятелната фигура в движението British Folk Revival и е учител и идол на почти всички английски китаристи от края на 60-те и началото на 70-те.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай