Рапсодия Вардар вдигна на крак фестивалната публика край морето

Рапсодия Вардар вдигна на крак фестивалната публика край морето | StandartNews.com

Кметът Иван Портних откри "Варненско лято"

Една ударна и завладяваща Рапсодия Вардар, музикалната емблема на ММФ "Варненско лято", сложи началото на тазгодишното издание на най-дългогодишния български фестивал, основан още през 1926 г. Под палката на младата звезда Йордан Камджалов Варненската филхармония излезе на сцената на Зала 1 на ФКЦ преобразена, заредена със свежа енергия и ентусиазъм.

Фестивалът беше официално открит от кмета на Варна Иван Портних, който отбеляза, че ММФ "Варненско лято" е едно от неизменните лица на съвременна Варна, символ на фестивалното лято на България.

"Тази година фестивалът тръгва в нови посоки, които са приоритетни за Община Варна, - посочи кметът на морския град, – отваряне на музикалните граници и връзка с младите публики. Защото ние гледаме напред към 2017, когато Варна ще бъде Европейска младежка столица. Същевременно високо ценим факта, че Варненско лято е Първият и най-дългогодишен български музикален фестивал. Това е гордост не само за Варна, но и за цялата културна общност в България. За нас е чест признанието, което организацията на Европейските фестивали даде на Варна, като присъди на нашия фестивал лейбъла Европейски. Тази година ние започваме форума с мисълта за подготовката на неговата 90-та годишнина, която ще честваме тържествено през 2016."

След тържествения момент първата фестивална вечер продължи с още една творба на патриарха на българската музика Панчо Владигеров - Концерт за цигулка и оркестър №1. Виртуозно, но и много българско звучене постигна в интерпретацията на произведението другият млад звезден гост – цигуларят Симеон Симеонов, който по оценките на музикалните експерти направи много специален прочит на тази специфична творба.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай