Сряда,

Рапсодия Вардар вдигна на крак фестивалната публика край морето

От: Failed to load user -
1602
Рапсодия Вардар вдигна на крак фестивалната публика край морето
A
A
A

Кметът Иван Портних откри "Варненско лято"

Една ударна и завладяваща Рапсодия Вардар, музикалната емблема на ММФ "Варненско лято", сложи началото на тазгодишното издание на най-дългогодишния български фестивал, основан още през 1926 г. Под палката на младата звезда Йордан Камджалов Варненската филхармония излезе на сцената на Зала 1 на ФКЦ преобразена, заредена със свежа енергия и ентусиазъм.

Фестивалът беше официално открит от кмета на Варна Иван Портних, който отбеляза, че ММФ "Варненско лято" е едно от неизменните лица на съвременна Варна, символ на фестивалното лято на България.

"Тази година фестивалът тръгва в нови посоки, които са приоритетни за Община Варна, - посочи кметът на морския град, – отваряне на музикалните граници и връзка с младите публики. Защото ние гледаме напред към 2017, когато Варна ще бъде Европейска младежка столица. Същевременно високо ценим факта, че Варненско лято е Първият и най-дългогодишен български музикален фестивал. Това е гордост не само за Варна, но и за цялата културна общност в България. За нас е чест признанието, което организацията на Европейските фестивали даде на Варна, като присъди на нашия фестивал лейбъла Европейски. Тази година ние започваме форума с мисълта за подготовката на неговата 90-та годишнина, която ще честваме тържествено през 2016."

След тържествения момент първата фестивална вечер продължи с още една творба на патриарха на българската музика Панчо Владигеров - Концерт за цигулка и оркестър №1. Виртуозно, но и много българско звучене постигна в интерпретацията на произведението другият млад звезден гост – цигуларят Симеон Симеонов, който по оценките на музикалните експерти направи много специален прочит на тази специфична творба.


Всички новини от категория Чудесата на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички