Прототип на кораба на Марко Поло в Черно море

Около 65 древни плавателни съда "спят" на дъното на Черно море, разкри Проектът Black Sea MAP

Прототип на кораба на Марко Поло в Черно море | StandartNews.com

ФОТО Black Sea MAP

Около 65 древни плавателни съда "спят" на дъното на Черно море, разкри Проектът Black Sea MAP

Огромен кораб от ХІV век, чиято конструкция се счита за прототип на този на Марко Поло, откриха  изсредователи. Това стана ясно днес на пресконференция в Националния археологически музей, където бяха представени резултатите от Black Sea MAP, най-големият и най-високотехнологичен проект за подводна археология, реализиран в света досега. Той продължи три години и приключи в края на това лято. В международния екип изследователи участваха Центърът за морска археология в Университета Саутхемптън, Центърът за подводна археология в Созопол, водещи учени от цял свят.  С помощта на най-модерни технологии, използвани досега само за индустриални цели, проектът Black Sea Maritime Archaeology Project (Black Sea MAP) е изследвал над 2000 квадратни метра от морското дъно. Учените са намерили 65 плавателни съда на дъното на Черно море край Созопол. С откритите серия корабокрушения постави България на картата на морските изследвания, твърдят учените. "Много малко и изключително редки са подобен тип находки, и те не могат да бъдат намерени на други места", каза директорът на Центъра за подводна археология в Созопол д-р Калин Димитров. Според него причината за това е в условията на Черно море, които запазват останките, и така тук находката е самият кораб, а не само части от товара, както е на други места. 
Най-старинните плавателни съдове, открити от експедицията, са от античността. Единият е най-вероятно от времето на гръцката колонизация от четвърти век преди н.е.. Другият е от римското присъствие по нашите земи от около I - II в. н.е. "Най-старият кораб, намерен на дъното, е на възраст 2400 години", сподели доц. д-р Людмил Вагалински, директор на Археологическия институт с музей при БАН.
Директорът на центъра за морска археология в Саутхемптън проф. Джон Адамс каза, че са взети сондажни проби, които учените наричат ядки, и те са били изследвани в Университета Саутхемптън. Сред откритията са вулканични материали от два периода. Има вулканично изригване от преди 22 500 години, както и по-късно от 3500 години. Според професор Адамс второто изригване е предизвикало срива на минойската цивилизация.  
Има доказателства че нивото на Черно море е било със 110 метра по-ниско отколкото е днес, а бреговете му са се намирали на 70-80 км навътре от сегашния бряг, твърдят учените. В изследването не са намерени доказателства за катастрофално заливане на Черно море, категорични са специалистите. 
В рамките на експедицията бяха открити уникални бактерии, които живеят в суровата безкислородна среда на дъното на Черно море.
До няколко седмици в Музейко гостите ще разглеждат корабите, открити край Созопол,с очила за виртуална реалност.


 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай