Почина Бисер Киров

Почина Бисер Киров | StandartNews.com

Почина обичаният певец и композитор Бисер Киров. Новината съобщи Йорданка Христова в профила си във „Фейсбук".

Христова написа: „Преди минути разбрах, че си отиде и Бисер Киров, мой колега и приятел!!! Божичко, толкова мъка ... ADIOS!!!":

Тя припомни и песента на Киров „Сонет", написана за съпругата му, с която печели „Златния Орфей":

Киров е роден на 4 септември 1942 г. в София в семейството на пастор в Църквата на адвентистите от седмия ден в България. Следва Полупроводникови материали във Висш химикотехнологичен институт (ВХТИ), а след това и журналистика в Софийския университет. През 1988 г. завършва Руската академия за театрално изкуство в Москва, със специалност Музикална режисура.

От ученик се занимава с музика – свири на цигулка, след това на виола и китара. Пее рок дуети с Георги Минчев, които продължават по време на съвместната им военна служба и като студенти. През 1967 г. започва професионалната му кариера на вокален изпълнител с оркестър „Балкантон".

Има над 4500 концерта в Европа, Америка, Азия и Африка. Четири сезона е солист във „Фридрихщадтпаласт", Берлин, а 18 години е най-популярният певец чужденец в ГДР.

Издава 15 винилови дългосвирещи плочи в България, Куба, ГДР, Полша и СССР и малки плочи в Испания и САЩ, както и 9 компактдиска в България и Русия с общ тираж над 7 млн. екземпляра. Записал е повече от 700 песни на български, руски, испански, немски и английски автори.

Като композитор има записани над 300 свои песни на български, руски, немски, чешки, полски, испански и др. език.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай