Певицата Антония Маркова: Може и без продуценти

Зад успехите на Антония Маркова не стои нито една продуцентска компания

Певицата Антония Маркова: Може и без продуценти | StandartNews.com

Младата надежда е по-позната в чужбина, отколкото у нас

Антония Маркова е родена през 1985-а, а 7 години по-късно започва с упражненията си за музикална кариера. Тази година издаде първия си албум, който включва песни от цялото й творчество. В него намират място попът, джазът, рокът, естрадата и денс музиката. Носител е на над 30 отличия. От тях 8 са гран при, спечелени само за 12 месеца. Срещнахме се с Антония, за да разберем повече за нея - защо е избрала трудния и рискован път на самостоятелното продуциране и как се справя сама с нелеката задача и голямата конкуренция сама.

Преди 31 години на 9 юли в Пловдив проплаква гласовито бебе. Едва ли тогава някой е предполагал, че този глас ще бъде запомнен от много европейски уши. Кръстено е Антония. От ранно детство момиченцето мечтае да се качи на сцена и когато става на 7, блянът й се сбъдва. Става солист на детския хор "Калпазански рай". Още от тогава е наясно, че музиката е нейното призвание и бъдеще. Едва дочакала да завърши средното си образование, записва поп и джаз пеене в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в родния й град. Паралелно взима диплома и за технолог на виното и млечните продукти. През 2003г. Антония Маркова получава едно от първите си отличия - голямата награда на първото издание на френския фестивал "Златен ключ" на "Alliance francaise", което й дава възможността да представи България на конкурса за френска песен "Soiree de la chanson francaise" в Сплит, Хърватия. Следват още 50 конкурса, от които почти без изключение си тръгва с признание. Миналата година е особено натоварена за нея

Явява се на 8 конкурса

И от всичките прибира по "гран при".
Затова тази година е поканена от другата страна - да журира. Телевизионните й изяви са свързани с тематичните формати "Мюзик айдъл" и "Гласът на България". "Тогава имаше раздвижване и го усетих по участията си. Когато бях по-малка, от музикалните среди ми казваха, че имам време да се развия като изпълнител. След няколко години, когато опитах с телевизионните формати, продуцентите ми заявяваха, че вече съм изграден творец и нямам нужда от имидж мейкър и тем подобни. Това е парадоксът - в един момент си много млад, а в следващия вече нямаш нужда от продуцент", споделя Антония. И допълва: "Истината е, че музикалните компании търсят млади хора, които да шлифоват по собствен начин, както сметнат за добре. Аз съм се изградила сама като изпълнител, благодарение на това, което ми е диктувало сърцето. Не съм бягала от себе си, за да бъда комерсиална и успешна.

Правя нещата така, че първо на мен да ми харесат

Усетът й за музика се оказва успешен. На многобройните фестивали и конкурси тя се запознава с продуценти и мениджъри, които искат да работят с нея. Тя обаче се съгласява на партньорство само върху конкретен проект, без да се обвързва с многогодишни договори. "Когато се качиш на сцената и хората видят, че имаш потенциал и капацитет, никой не те подминава. Отделят ти необходимото внимание, правят си много добър пиар. Смело мога да потвърдя, че в техните среди вече съм име. И съм по-позната в Европа, отколкото у нас", категорична е певицата.

Маркова има съвместни изяви с утвърдени изпълнители и легенди в българската музика - Лили Иванова, Георги Христов, Орлин Горанов, Маргарита Хранова, Ваня Костова. А на промоцията на първия й албум в родния Пловдив подкрепа й оказва Валя Балканска. Двете се запознават на едно от множеството участия на младия талант. Народната певица е толкова впечатлена от Антония, че я кани да пеят заедно на сцената, макар това да не е заложено по сценарий. Маркова не обръща гръб и на модерните течения и през 2014-а записва парче с "Дийп Зоун Проджект".

И сам воинът е воин

"Сама се продуцирам. Не разчитам на никоя музикална компания. Категорично мога да заявя, че е много трудно да не разчиташ на никого. Но в същото време е много по-хубаво, по-сладко и по-удовлетворяващо. Сладките неща винаги са трудни. Но смятам, че се справям добре. Единственият ми проблем е, че много пътувам в чужбина и не съм популярна в България", казва гласовитата дама. "Може би съм подценявана заради факта, че се справям сама, но не се притеснявам от това. Защо да не го правя, когато го мога и успявам?", пита риторично певицата. Не крие, че е имала лош опит с опитите й да пласира таланта си на продуценти. На участие в Стара Загора се запознава с продуцент на част от поп фолк певиците. По това време дует "Каризма" са на върна на славата си. Тя е впечатлена от стила им и споделя вкуса на Миро и Галя към музиката. Продуцентът й обещава, че ще изпълни желанията й, само ако се яви на прослушване и името й стане част от портфолиото на компанията. На кастинга обаче няма и помен от обещаното. "Тогава бях много млада и от компанията ми казаха, че ме искат като част от "пеещите" им певици. Но тъй като още не съм съзряла напълно, трябва да направя пластични корекции по тялото си. Имаха предвид да си сложа силиконови импланти в гърдите и да уголемя устните си. Казах им, че съм объркала адреса, и си тръгнах", спомня си Антония. От тогава до днес не иска и да чуе за продуценти.

С всеки нов проект тя доказва, че прави конкурентна музика и без да има солиден партньор зад гърба си. Пяла е на сцени в Италия, Русия, Украйна, Франция, Хърватия, Македония, Босна и Херцеговина, Молдова, Гърция, Турция, Малта, Румъния, Литва. Тази година й предстоят снимки към песента "Как ще те обичам" от едноименния й албум. Наумила си е да направи клипа в Литва. Обещава да издаде още три денс парчета с майсторите в областта - два румънски лейбъла. Като резултат от всички тези постижения, през ноември 2015-а Антония Маркова получава наградата на министъра на отбраната "Орден за заслуги" за издигане на престижа на Националната гвардейска част и българската армия във връзка с 1-ви ноември - Ден на народните будители.

Джулиано АМАТ

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай