Открит е втори загадъчен пръстен-убиец в Мисионис /Фото/

Уникална археологическа находка от античния и средновековен град до Търговище

Открит е втори загадъчен пръстен-убиец в Мисионис /Фото/ | StandartNews.com

Само преди дни при тазгодишните мащабни археологически разкопки на античния и средновековен град Мисионис, водени от търговищкия археолог Стефан Иванов и с научния надзор на проф. Николай Овчаров, се попадна на поредна уникална находка. Става дума за красив сребърен пръстен от 14 век. Той е отлят и представлява куха касета, по чиято предна страна се вижда украса с гранулация. Околовръст се забелязват 8 заоблени издатъци. Много е интересно, че от едната страна на единия от тях се наблюдава почти незабележима малка дупка.

Това щеше да остане само една интересна находка на средновековната българска бижутерия, ако нямаше една забележителна особеност. Този пръстен е буквално близнак на един намерен преди 8 години паметник, открит от археолозите във важната средновековна крепост Калиакра. Разликата е, че първият е от бронз и че почти невидимата дупчица там се намира между два от издатъците.

След излизането на пръстена от Калиакра, той се превърна в една от сензациите на 2013 г. А ето и причината за това, както я представя тогава неговият откривател – доц. Бони Петрунова, днес директор на Националния исторически музей. Предаваме съобщението по емисията на Дарик радио от 20.08.2013 г.:

„Пръстен-убиец от 14 век откриха на нос Калиакра

Пръстен със специална кухина за скрита отрова от края на 14 век намериха археолозите при разкопките на нос Калиакра. Разтърсващото откритие е уникално по рода си. Това е първият пръстен за извършване на убийства, намиран някога не само на нос Калиакра, а и в България, съобщи доц. д-р Бони Петрунова, днес директор на Националния исторически музей.

Пръстенът е от бронз и представлява халка и припоена към нея кръгла касета, украсена с гранулация. Има дупчица, която е изкуствено направена. Самата касета е куха и пригодена така, че вътре да може да се напълни с отрова, която да се изсипе съвсем незабележимо в чаша. Сензационната находка е намерена на място, на което са живеели аристократи - върхушката на Добруджанското деспотство, каза още Бони Петрунова. „Нямам никакво съмнение, че дупката е умишлено поставена и пръстенът е носен непременно на дясната ръка, защото дупката е направена така, че точно като се придържа с пръст, отровата може да се изсипе в дадения момент. Естествено, той не е носен непрекъснато на пръста, той се е слагал при определени цели и необходимост”, заяви ръководителят на проучванията. Находката е пряко доказателство, че още през 14 век са извършвани убийства, вероятно с политически характер, с помощта на използваните по това време отрови. Възможно е те са били доставяни от Италия или Испания, с които е имало търговски отношения.

Според Бони Петрунова, най-голяма е вероятността пръстенът да е свързан с конфликта между Добротица и неговият син Иванко Тертер, тъй като е известно, че те са били със силна омраза помежду си. Това е най-старият случай на доказано серийно убийство. С това се обясняват много от неизяснените смъртни случаи на нос Калиакра сред благородници и аристократи, близки до деспот Добротица.“

Дали и сребърният пръстен от Мисионис не е имал подобно предназначение? Това е въпрос, на който ще отговарят бъдещите проучвания. Във всеки случай трябва да се припомни, че средновековният град край Търговище е бил основна, богата и важна крепост на подстъпите на столицата на Второто българско царство Търновград. Вече под звучното българско име Косово той е отбелязан от турските хронисти като последна преграда пред османските пълчища, водени от великия везир Али паша. Комендантът на крепостта решително се отказва да се предаде и заявява, че не ще се отрече от своя господар цар Иван Шишман и от Христовата вяра. Поради това твърдината е превзета след тежка обсада и е разграбена и опожарена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай