Вторник,

Нови уникални находки на Перперикон

От: Проф. Николай Овчаров -
1383
Нови уникални находки на Перперикон
A
A
A

Въпреки невероятните жеги и напук на политическия хаос археологическият сезон 2021 в античния и скален град Перперикон протича изключително успешно. Вече сме по средата на планираните за тази година разкопки, които се провеждат с повече от 60 работници цели три месеца от началото на юли до края на септември. Както вече бе казано, през това лято продължават проучванията на Южния квартал, където преди няколко години бе разкрита най-голямата раннохристиянска църква в Родопите. Това е огромна трикорабна базилика с дължина 34 м, вероятно представлявала център на голямата архиепископия Родопи от 5-6 век. Непосредствено от запад пък се разкрива величествената епископска резиденция от същата епоха.

Една от откритите мавзолеи-ротонди на Перперикон

Ще припомня, че още в първите дни в този сектор бе открита гробница на архиерей от 5-6 век, която за съжаление е ограбена още в древността. Както много други съоръжения на Перперикон тя е изцяло изсечена в скалите и е била покрита с масивен каменен капак. Днес скелетът на висшия духовник липсва, но предназначението на гробницата личи от характерната ориентация север-юг и от специфичната седалка, поддържала тялото на покойника в полуседнало състояние. Това са белези, отличаващи архиерейските погребения от тези на обикновените хора.

Новооткритият купел за кръщение от 6 век

 

Гробницата без съмнение е свързана с разкрития през миналата година в същия участък уникален мавзолей-ротонда.Това е забележителна сграда, имаща само няколко аналогии в късната Римска империя. Става дума за монументална частично издялана в скалите постройка, строена от масивни обработени каменни блокове. Планът представлява идеална окръжност с диаметър 7.50 м. От изток в нея се е влизало през правоъгълно преддверие, отворено навън чрез тържествена двукрила врата. Монументалната постройка е от типа на така наречените кръгли сгради или ротонди.

Според възникналата през императорската епоха традиция с форма на ротонди се строят мавзолеите на известни личности и на самите императори. По аналогия с различни примери предполагаме, че такова е било и предназначението на новооткритата сграда в скалния град. По всяка вероятност там се е намирал саркофагът на някой от заслужилите епископи на духовното средище на Великата планина.

Ето че на бял свят излезе още една такава ротонда с приблизително същите размери. По същия начин тя е частично издялана в каменния масив, а във височина е продължавала на стабилни зидове. Очевидно вече може да се предполага цял комплекс от такива възпоминателни съоръжения, развил се в непосредствена близост до огромната базилика. Разкопките през следващите седмици ще покажат дали това предположение е вярно.

При тазгодишните проучвания се откриват голям брой монети, като се започне от парични знаци на древногръцкия полис Маронея (4 в. пр. Хр.), сребърни денари от римската императорска епоха, византийски фолиси от 10-11 в., средновековни скифати от 13-14 век. Сред находките са и фини произведения на ювелирното изкуство – бронзови кръстови-реликварии, сребърни и бронзови накити, различни апликации.

Сребърен денар на римския император Деций Траян (249-251)

Изключително интересно откритие е почти напълно запазен каменен купел от 6 в. за кръщение на малките деца. Както се знае именно от Перперикон започва кръщението на езичниците в Родопите в началото на 5 в. Тогава в Акропола е изградена първата християнска църква с баптистерий (кръщелня) с басейн, където са приемали новата вяра възрастните планински траки. През 6 век вече всички са били кръстени и затова свето кръщение са приемали само младенците. Ето защо за тях са правени каменни купели с малки басейнчета, в които са потапяни при свещеното тайнство. Такива находки са много редки и у нас се броят на пръстите на едната ръка.


Всички новини от категория Чудесата на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com