Найджъл Кенеди открива БГ фест край Темза

Цигуларят Найджъл Кенеди и гудъларят Георги Андреев направиха виртуозно шоу през септември в София БУЛФОТО

Найджъл Кенеди открива  БГ фест край Темза | StandartNews.com

Грандиозно начало за четвъртото издание на Лондонския фестивал на българската култура ще бъде дадено довечера. Виртуозният и екстравагантен цигулар Найджъл Кенеди открива родния форум край Темза в компанията на своя колега и вече голям приятел, гъдуларят и композитор Георги Андреев. Двамата ще разпалят страсти у публиката с балкански ритми – от класика до фолклор, с етно и джаз импровизации. Те показаха какъв незаменим луд тандем са на последните концерти на Кенеди у нас през септември. Тогава Найджъл изсвири и няколко композиции на Андреев, написани специално за него.

Вечерта в британската столица ще бъде много внушителна заради акомпанимента на Лондонската филхармония под палката на Росен Миланов, един от най-уважаваните и ангажирани български диригенти в света. Вестник "Чикаго трибюн" го описва като "професионалист, на когото трябва да обърнете внимание, ако се интересувате от бъдещето на музиката". Специално участие ще има Лондонският български хор с диригент Десислава Стефанова и сопраното Ваня Ватралова-Станков.
Освен с класическата култура на България, лондончани ще имат шанса да се запознаят и с ъндърграунд живота на посткомунистическата ни родина. Хитовият сериал на БНТ "Под прикритие" ще има гала-прожекция, организиран от Българския културен институт. Събитието ще се състои в едно от най-популярните кина за филмови премиери в Лондон – "Vue west end" на "Лестър скуеър". Феновете ще се срещнат със звездите на сериала Ивайло Захариев, Захари Бахаров, Владимир Пенев, Мариан Вълев, Бойко Кръстанов.

94-годишната легенда на театъра и киното Стоянка Мутафова ще се вихри в спектакъла „Госпожа стихийно бедствие" през ноември. Цяла плеяда утвърдени наши и английски изпълнители ще се съберат на една сцена в "Конуей хол" за друг грандиозен проект, който отново ни връща към класиката. Изявените пианисти Людмил Ангелов и Ашли Уос, цигуларите Евгени Шевкенов, Димитър Буров, Яна Бурова, Павел Минев, Деворина Гамалова и Иво Станков, виолистите Александър Земцов и Майкъл Гелер, както и челистите Александър Сомов и Гай Джонстън ще поведат на „Музикално пътешествие по Дунав". Програмата ще бъде представена в три вечери.

Концертът „От Бах до българския дълбок бас" под палката на Мартин Георгиев ще закрие фестивалната програма. Изключителният цигулар Светлин Русев ще свири с един от най-реномираните лондонски оркестри - „London Mozart Players". На сцената ще бъдат още хоровете на училищата "Сейнт Полс" и "Франсис Холанд", които ще изпълнят популярни барокови и класически произведения. Акцент в програмата е световната премиера на „Концерт за контрабас кларинет и оркестър" от Мартин Георгиев.

В рамките на фестивала скулпторът Явор Любомиров ще представи в своята галерия в Лондон изложбата „Lifestyles and still life" на Рада Букова, Викенти Комитски, Лубри, Александър Александров, Мартина Вачева, Димитър Шопов, Станимир Генов, Kамен Стоянов. Режисьорката Ралица Петрова, чийто последен филм "Безбог" вече получи голямата награда в Локарно, ще представи творбата си от 2009-а „By the Grace of God", която беше в една от програмите на фестивала в Кан. Патрони на фестивала са министерството на културата, Соня Рув-Увалиева и принц Кирил Сакскобурготски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай