Над 68 млн. за дигитализация на библиотеки и архиви /ВИДЕО/

Предвидени са средства и за Държавна агенция "Архиви"

Над 68 млн. за дигитализация на библиотеки и архиви /ВИДЕО/ | StandartNews.com

Над 68 млн. лв. са предвидени за дигитализация на библиотеки и архиви. Това съобщи Весела Кондакова, заместник-министър на културата, по време на форума „Култура и бизнес – заедно в дигиталния свят”, организиран от независимата медия „Стандарт” и най-голямата рекламна агенция М3 Комюникейшънс. Тя участваше във втория панел на форума – „Нов европейски Баухаус – културните институции в умните градове. Възможности за дигитализация на регионите”, модератор на който бе Искра Михайлова, евродепутат, зам. - председател на парламентарната група на „Обнови Европа“ в европейския парламент.

Весела Кондакова представи две нови програми, по които ще се дават средства за дигитализация. Едната е новия Норвежки механизъм, наследник на програмата БГ 08, по която по-рано бяха 2,8 милиона за дигитализация.

Сегашната покана е за около 1 млн. евро, сесията приключи, бяха допустими само музеи, саза зам.-министър Кондакова. И уточни, че за съжаление отпадат много организации, които имат право да боравят с наследство. Домакините ни са идеалният пример, че не са заплаха за наследството, а напротив – работят за опазването на наследството, каза Кондакова.

Втората възможност за дигитализация на културното наследство е по Националния план за възстановяване, където са предвидени 67,5 млн. лв. да 2026 г. Те са за  дигитализирането на застрашено наследство. Участници са библиотеките, които се дигитализират периодика, защото се оказва, че тя е най-застрашена. Предвидени са средства за фондовете на БНТ и БНР, за филмотеката, и за Държавната агенция „Архиви”.

Инициативата Нов европейски Баухаус е включване отдолу нагоре. И голямата цел е подобряване на качеството на живот чрез зелена сделка, дигитализацията и преупотреба на архитектура, каза зам.-министър Кондакова. Тя подчерта, че България има дефицит на стратегиите и е необходимо да започне сериозен процес на обществени обсъждания, за да излезем от зоната на политическото говорене и да включваме все повече участници от обществено, особено неправителствения сектор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай