Моцарт в Правец

Моцарт в Правец | StandartNews.com

Симфоничният оркестър на БНР открива довечера празниците, наречени на гения

С Концерта за три пиана на Моцарт довечера в Правец стартира международният музикален фестивал, наречен на гения. Началото е от 20, 30 часа - с впечатляващ концерт на сцената на езерото пред хотел Риу Правец ризорт. Артистичният директор на елитния форум Христина Ангелакова специално е избрала творбата на Амадеус, с която да бъдат отбелязани 260 години от рождението му. Оперната ни дива се е вдъхновила от легендарните изпълнения на Херберт фон Караян, Джордж Шолти, Андраш Шифф и Даниел Баренбойм. За диригентския пулт тя е поканила Диан Чобанов, който ще седне и зад рояла като солист в съпровод на прочутия Симфоничен

оркестър на БНР. Другите двама зад черно-белите клавиши са изключителният Георги Черкин и изгряващата Виктория Василенко.

Моцарт пише концерта за трите пина за благородната си покровителка графиня Мария Антония Лодрон и нейните две дъщери. Дамата е домакин на един от най-известните салони в Залцбург. Неслучайно Моцарт създава идилична и безметежна творба, възпявайки хармонията в живота. 1776-а е изключително плодотворна за 20-годишния Моцарт. Довечера под открито небе ще прозвучат още увертюрата към операта „Така правят всички" и уникалната Симфония № 36 до мажор, създадена от Моцарт за четири дни в Линц, където той спира за кратко със съпругата си на път за Виена. Премиерното изпълнение е на 4 ноември 1783-а – в дома на местен граф.

Утре от 17 часа е водната феерия край басейна на открито - „Кварто квартет" и солистите Русалина Мочукова и Николай Моцов ще изпълнят тематични песни и камерни творби, а спортен клуб "Левски Спарта 2000" по синхронно плуване представя впечатляващо шоу от танцови миниатюри. Водещ е Владимир Зомбори.

От 20, 30 часа на сцената на езерото пред Риу Правец ризорт ще бъде представен оперно-танцовият спектакъл на „Севилският бръснар" на Русенската опера, посветен на 200 години от първото представление на бисера на Росини и специално подготвен по поръчка на „Моцартови празници". Диригент е Карло Донадио от Италия, режисьор - Боян Иванов, хореография - Ангелина Гаврилова, художник на декора и костюмите Яна Дворецка. Участват Петя Петрова като Розина, Алек Аведисян като Фигаро, Назар Тацишин от Украйна е Алмавива, Гергана Ряшева е Берта, Момчил Миланов е Дон Базилио, Пламен Бейков - Доктор Бартоло. Оркестърът, хорът, балетът на Русе и артисти от „Арабеск" са другите достойнства на "Севилският бръснар".

Христина Ангелакова вече няколко последователни години развива тенденцията да се подготвят атрактивни постановки с оригинално съчетание на различни жанрове. През 2014-а така се появи музикално-театралният спектакъл „Моцарт и Салиери" с Калин Врачански и Асен Блатечки, а през 2015-а - „Реквием"-а на Моцарт с танци. Сега, впечатлена от „Спящата
красавица" на русенския балет, Ангелакова кани без колебание Боян Иванов да направи „Севилският бръснар" – той е от малкото театрални режисьори със сериозна музикална подготовка, който умело миксира, по света и у нас, танци, опера, балет, видео мапинг.

На 18 август „Всичко е джаз" - зала „Правец" в хотела ще бъде специалното място за ценители от всички възрасти. Сутрешното матине е с Венци Благоев, Станислав Арабаджиев, Димитър Благоев, Веселин Веселинов-Еко, Невилиян Гемижев, Невена Григорова и певицата Павлета Семова. Вечерта край езерото - военният Биг бенд на Стара Загора с диригент капитан Цветомир Василев ще съпровожда солистите. На 19 август в читалище „Заря 1895" от 11 часа гостува "Алегро виваче или Когато куклите танцуват" на варненци с Диана Цолевска, Галин Гинев, Вера Стойкова, Евгения Василева, Боян Стоянов, Стоян Стоянов. От 17 часа предстои плавен преход към темите за любовта и виното в оперните произведения – с Биляна Петринска и Даниел Цочев, сопраното Даниела Караиванова, баритона и режисьор на събитието Денис Иванов, премиер солиста на Националния балет Александър Александров, Адриана Гюзелева. От 20, 30 часа на сцената на езерото е пленителният концерт с избрани хорове, арии, дуети, ансамбли – наздравици от опери, оперети и мюзикъли с Мартин Цонев, Таня Иванова, Михаил Михаилов, Петя Петрова, Добрина Икономова, Християна Лоизу /Кипър/, Веселин Михайлов, Верустиния Щур-Овчинникова - цигулка, хор и оркестър на Русенската опера. Диригент е Хосе Луиз Гомес /Испания/.

Специален гост е италианският световнопризнат тенор Пиеро Джулиачи. Аржентинският му колега Пабло Караман гастролира за първи път в България – като Едгардо в „Лучия ди Ламермур" от Доницети на Стара Загора. Публиката ще се наслади на представлението на 20 август на площада пред общината. Палката ще е в ръцете на Марио де Росе – предпочитан диригент за всички европейски изяви на неговия именит сънародник Хосе Кура. Маестрото е познат на старозагорци от гостуването си в „Тоска". Режисьор на „Лучия ди Ламермур" е Огнян Драганов, художник на костюмите Салваторе Русо, сценография Димо Костадинов. Като Лучия ще блесне великолепното сопрано Беса Лугичи от Косово, участват още Валери Турманов, Пламен Кумпиков, Борис Тасков, Нели Нечева, Александър Баранов, хор и оркестър. Ценителите ще видят и представителите на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-тур". Билети за основните събития от програмата на ММФ „Моцартови празници" могат да се закупят онлайн и в разпространителската мрежа на www.eventim.bg и на касата на хотел „Правец Палас" в Правец.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай