Петък,

Мощите на Свети Йоан закрилят Созопол

От: Стандарт -
1162
Мощите на Свети Йоан закрилят Созопол
A
A
A
  • Реликвата е най-голямата археологическа находка от началото на века, която събира стотици хиляди туристи всякагодина

Реликварий от алабастър, който съхранява зъб, парчета от кости на ръка и от лицева част бяха открити през 2010 година по време на разкопки сред руините на средновековния манастир "Свети Йоан Предтеча" от проф. Казимир Попконстантинов.

Мощите се съхраняват в созополския храм "Св. св. Кирил и Методий" и се излагат за поклонение всяка неделя

Лаборатория в Оксфорд защити откритието Изотопният анализ показа, че костите са от човек, живял в началото на I в. сл. Хр. Друга лаборатория - в Копенхаген, потвърди, че става въпрос за принадлежност към фамилна група гени, която е от най-разпространените в Близкия изток.

Твърди се, че мощехранителницата е пренесена през IV век от някой си Тома точно на рождения ден на Св. Йоан Предтеча - 24 юни. Те са били положени в островния манастир край Созопол от Патриаршията в Константинопол.Манастирът е построен на мястото на тракийско светилище от VII-IV в. пр. Хр., вероятно на Аполон Лечител, където се е издигала прочутата негова статуя, отнесена по-късно в Рим.

"Св. Иван Предтеча и Кръстител" е най-големият созополски манастир. Навремето е бил главният религиозен център на Българското Черноморие.

В манастира са бил заточени трима свалени от императорите глави на Вселенската църква.

В края на IV върху руините е построена базиликата "Св. Богородица Калеоса", която През Х в. е украсена в стила на преславската столична архитектура.

През 1263 година Михаил Глава Тарханиот  построява нов съборен храм - "Св. Йоан Предтеча" със статут на царски и патриаршески

Разрушен е в началото на ХVII в. от казаци

Възстановени са основите на манастирската трапезария с магерницата, пекарната и монашеските килии. Манастирът притежавал богата библиотека, от която са оцелели 45 кодекса с богослужебни текстове и съчинения, които се съхраняват във Ватикана.

Новината за находката буквално взриви българските и световни медии, но предизвика и реакция от противоречиви коментари. Защото поне в десетина музеи и манастира в света претендират, че съхраняват част от тленните останки на Предтечата - като се почне от музея Топ Капъ в Истанбул, където смятат, че съхраняват главата и ръката на светеца, френския град Амиен, който също обяви, че притежава пренесената от кръстоносците глава на Йоан Кръстител, и се стигне до Цетинския манастир в Черна гора, където пък се съхранявала дясната ръка на светеца. Намериха се скептични гласове и в България.

Всичко това накара откривателят на мощите - проф Казмир Попконстантинов, да изпрати проби от въпросните кости за лабораторен анализ в чужбина с помощта на "Нешънъл джиографик". Резултатите са наистина смайващи.

Според изследователите се касае за един хронологически отрязък от 5-aта година пр. Хр. до 75 г. сл. Хр. С други думи, този мъжки индивид произхожда от район, в който би трябвало да е живял и Йоан Кръстител.

Или като шеговито са коментирали експертите от Оксфорд: "Получихме всички данни за него, само дето не му знаем домашния адрес!"


Всички новини от категория Чудесата на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички