Момчил юнак първо бил разбойник

Направихме карта на владенията му, открихме 25 крепости, казва проф. Николай Овчаров

Момчил юнак първо бил разбойник | StandartNews.com
  • Ротондата-мавзолей на Перперикон вероятно е била за тържествено погребение на епископите
  • Направихме карта на владенията му, открихме 25 крепости, казва проф. Николай Овчаров

- Проф. Овчаров, на 22 август при Златоград ще бъде открит изключително красивият паметник на Момчил юнак, родопския цар. Идеята за него е на Инициативен комитет от Златоград, в който участвате и Вие. Какво не знаем за Момчил юнак?
- На 7 юли 2020 г. се навършиха 675 г. от смъртта на Момчил - родопския цар. 2020 г. е обявена за Година на Момчил юнак, като центърът на честванията е в Златоград. Патрон на кампанията е председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, която е и член на Инициативния комитет. Тя ще открие паметника.
Звездата на Момчил изгрява по време на кървавата война за престола на Византийската империя, която узурпаторът Йоан Кантакузин подема през 1341 г. срещу законното регентство на малолетния Йоан V Палеолог. Военните действия се водят най-вече в Беломорието и Родопите. През 1343 г. на сцената излиза и българинът Момчил, смел авантюрист, воюващ практически с всички страни в конфликта. Със своята войска от 300 конници и 5000 пехотинци той е привлечен от Кантакузин, който му дава за управление Средните и Западните Родопи, а Момчил сам си присвоява голяма част от Беломорието и се обявява за независим от византийците владетел.
- Какво е отношението на ромеите към него?
- Страхуват се от Момчил и говорят с уважение за неговото "собствено царство", чиято столица бил беломорският град Ксанти.
- Каква е връзката му с Цар Иван Александър?
- Българският цар Иван Александър се намесва стремглаво в междуособиците в Гърция, завладява Пловдив и голяма част от Тракия и Източните Родопи, а накрая издига българското знаме над великия град Перперикон. Именно тогава водените лично от царя войски и частите на родопските и беломорските българи под предводителството на Момчил се срещат по средата на великата Родопа. Според интересната хипотеза на проф. Пламен Павлов през 1344 г. родопският воевода се жени за знатна българска принцеса с благословията на цар Иван Александър. Така българските предели, макар и за кратко, се разпростират отново чак до Егейско море.
- Какъв войн е бил Момчил?
- Отличен пълководец. Отрядите му препускат стремглаво из Беломорието и превземат редица богати византийски градове - Перитеорион, Полистилон, Неа Перамос, Кавала, Драма и други. Няколко пъти българинът разгромява армиите на ромеите и съюзните им турски орди. На 7 юли 1345 г. обаче родопският цар Момчил е притиснат пред стените на беломорската крепост Перитеорион от превъзхождащи го сили и след ожесточена битка пада убит.
- В годината на войводата издадохте заедно с проф. Павлов книгата "Момчил - родопският цар". Каква е целта на изданието?
- Да се покаже личността на този велик българин. С проф. Павлов направихме всичко възможно след около 60 години, когато е излязло първо проучване на проф. Васил Гюзелев, да направим едно обобщително изследване върху личността и делото на Момчил, както и едно теренно проучване на крепостите, които са се намирали в неговата територия както в България, в Родопите, така и в Беломорието. Аз отговарям за тази част. Извърших в рамките на повече от година няколко експедиции на територията на Гърция. Слава Богу, последната завърши буквално дни преди карантината.
- Какво открихте?
- Успях да намеря и заснема тези крепости, защото те се намират в труден планински релеф на трудни места. Всъщност около 25 крепости на територията на България и Гърция. Това ни позволи на базата на историческите извори с проф. Павлов да направим за пръв път карта на владенията на Момчил, на неговото царство, както го наричат самите византийски хронисти. Картата очертава царството на Момчил сред останалите балкански държави, което никак не е малко. И показва самите крепости, нанесени на картата.
- За българите Момчил юнак е по-познат от фолклора. Какво в личността му добавя археологията?
- Така започвам книгата. В предговора казвам, че за повечето деца и подрастващи Момчил е легендарна личност. Това е човек като Крали Марко, който се е борил с турците. Всъщност той е реална личност, добре осветена в исторически аспект - много противоречива и интересна. За разлика от черно-белите представи, които ни налагат средновековните извори, имаме един доста пълнокръвен образ. Виждаме един българин, със сигурност, това го пишат византийските хронисти, роден в Родопите, както смята проф. Павлов, който започва като разбойник. Той си е разбойник, хайдутин в началото. Ограбва кервани и други места, където може да се намерят пари. Ограбва дори българите. Това също е написано, но после той се променя, става виден военачалник. Първоначално е на различни служби - на ромейска, на сръбска служба. В един момент той използва гражданската война във Византия, която е противопоставила много сериозно двете страни - регентството на малолетния Йоан V Палеолог и Йоан Кантакузин като претендент и узурпатор на престола. Използвайки тези неща, той се намесва и независимо, че е ухажван от двете страни, които му дават най-високата титла в един момент прави свое царство. Момчил разгромява войските на Йоан Кантакузин и в продължение на две години успява да простре своята държава от сърцето на Родопите до Бяло Море и до днешния Комотини до вливането на река Струма в Егейско море.
- Започна археологическият сезон на Перперикон. Разкажете повече за последното си откритие - уникалния мавзолей ротонда на епископите от VI в.?
- Още в началото на тазгодишните проучвания се надявахме да попаднем на богатата резиденция на епископите на целите Родопи, чиито център през VI в. е бил именно на Перперикон. Според нашите предвиждания тя трябваше да се намира на около 50 м западно от най-голямата църква през ранното християнство в Родопите, разкрита от нашия екип през 2015-2016 г. Ще припомня, че тя е дълга почти 40 м и е украсена с монументални колонади и каменна пластика. И действително ние попаднахме на няколко просторни сгради със зали, изсечени частично в скалния масив. Както подобава на подобни църковни резиденции от раннохристиянския период, комплексът на Перперикон се състои от множество взаимосвързани постройки, които предстои да бъдат напълно разкрити през тази и следващите години.
Но вече може да представим една уникална сграда, имаща само няколко аналогии в късната Римска империя. Става дума за монументална постройка, чиито план представлява идеална окръжност с диаметър 7.50 м. Това са така наречените кръгли сгради или ротонди.
- Каква е историята им?
- Те са проектирани още в Античността, но може би най-известната е прочутият Пантеон в Рим - храм на всички езически божества.
С приемането на християнството в началото на IV в. с форма на ротонди се строят главно мавзолеи на известни личности. Такива са гробният мавзолей на майката на император Константин Велики, Елена; мавзолея на император Галерий в Солун; прочутата ротонда "Св. Георги" в София и други.
Новооткритата ротонда на Перперикон вероятно е имала точно такива функции.
- С какво се е отличавало християнството по онова време?
- През VI в. християнството в Родопите окончателно е победило и именно тогава се строят такива монументални ансамбли. Сред тях блести ротондата-мавзолей, предназначена за тържествено погребение на епископите на важния град и средище на Великата планина. Може би най-близката й аналогия е мавзолеят на готският крал Теодорих Велики в Равена, издигната през 520 г. Разкопките на Перперикон продължават и след месец, при тяхното приключване, се очакват нови и интересни резултати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай