Неделя,

Мишо Белчев: Аз съм момче с късмет

От: Администратор -
Мишо Белчев: Аз съм момче с късмет
A
A
A

Хиндо Касимов, един от най-големите актьори в родния театър, нарича Михаил Белчев "Щастливеца". При това – без грам сатира. С много обич, възхищение и душевно братство. "Бил съм късметлия – правил съм само това, което ми харесва", разяснява днес Мишо. Нали е роден на 13-то число, винаги му е вървяло. На всичкото отгоре е астрален близнак на Фидел Кастро, Алфред Хичкок и Леа Иванова – антиподи на клишетата, врагове на послушанието, революционери на духа. На 21 ноември 5000 ще аплодират Белчев за 70-ия му рожден ден и неговите гости - Васил Найденов, Йорданка Христова, Богдана Карадочева и Стефан Димитров, Веселин Маринов, Силвия Кацарова, Мими Иванова, Развигор Попов, Маргарита Хранова, "Фондацията", "Тоника", "Сигнал", "Грамофон", БТР, Тони Димитрова – ако успее да слезе навреме от самолета от Щатите, Хайгашод Агасян, Недялко Йорданов, Асен Масларски, Илия Ангелов... Косьо Белчев е с бенда си. Сред младоците е Тодор Георгиев-Тоши. Водещ е Драго Драганов, режисьор - Ники Априлов.

На грандиозния си юбилеен концерт в зала номер едно на НДК любимият бард на България още веднъж ще докаже, че има с какво да се гордее. На сцената ще са качат доайени и младоци на поп и рок музиката, за да изпеят някои от най-прочутите си хитове по негови текстове. "Изживяването би трябвало да ни издигне над земята", коментира Мишо, който ще разтърси публиката с прекрасните си евъргриини. Неслучайно Стефан Цанев твърди, че Белчев е последният поет на България, който вярва, че изкуството може да победи пошлостта и простотията. Може би тъкмо заради това Мишо пише стихове още от 1967-а. Дебютното му "възрастно" произведение го напада в първи курс в Минно-геоложкия - "Пред дъжд". Естестествено, силно любовно. Оттогава желанието да реди думи или ноти го пронизва, спускайки се към него някъде от високото, с личната благословия на Твореца.

Какво ще чуе публиката на 21 ноември - Деня на християнското семейство? Над 30-годишният неофициален химн на столицата "Булевардът". "Прочетох стихотворението на Миряна Башева и мелодията дойде сама в главата ми. В онази епоха често се събирахме у тях на "Орлов мост". Първият аранжимент е на Християн Платов, вторият - на Жоро Денков и Петеца", връща лентата Мишо. Неслучайно в ДНК-то си носи мъдростта на София и вечната й младост. Той е и оптимист, но не защото е добре информиран песимист, а заради вярата. "Винаги казвам, че ще става все по-положително. Като във финала в "За теб, Българийо": "Не зная аз след мен какво ще бъде, сигурно ще бъде по-добре. И само за едно ще съжалявам, че няма да ме има някой ден", тълкува Мишо култовия шлагер на Веселин Маринов, който задължително е в програмата.

"Бях на гости у Стефан Димитров – тъкмо се бях върнал за ваканция от Санкт Петербург, където учех режисура в академията "Черкасов". Стефан ми изсвири тема и предложи да направим конкурс – кой ще напише най-добрия текст. Аз спечелих. Само че последният куплет не беше допуснат от комисията по култура: "По трети петли уморени мъгли се разкъсват от страх и се вписват в прозореца сутрин, старият ключ се огъва от студ – и го няма домът, и я няма вратата сутрин". Нямало оптимизъм". Белчев е Русия, когато младоците от ФСБ му звънят с молба да им напише стихотворение. Точно в този момент той е безкрайно тъжен заради смъртта на много близък приятел, загинал в самолетна катастрофа. Така се появява "Пак ще се срещнем след 10 години". Развигор Попов пък го приканва да сътвори нещо за Мими Иванова. И Мишо му дава "Жалба за младост" - свръхделикатната Мими обаче се притеснява от текста за колегите си. Затова пък Тодор Колев "избива рибата" с нея. Георги Христов му иска лирика за майка си, а Мишо му отвръща: "Ще напиша за моята, пък ти я изпей за твоята". Пак Жоро звъни на Данчето Христова, за да му "заеме" "Ще продължавам да пея", но тя, колкото и големи приятели да са, му отказва. Защото това е нейният личен химн. Стиховете Мишо създава за 10-ия рожден ден на кариерата й. Музиката е на Хосе Фелисиано – астрален близнак на Данчето. Това е хитът, който звездата изпълнява най-често в бившия Съветския съюз и Русия. "В полумрака на спомена" – както се нарича юбилейната книга на Мишо с над 200 стихотворения, е по музика на Стефан Димитров. Баладата е за приятелството, чиито автори припомнят, че сме "все по-близо до ангела, който всеки път ще взима тихичко един от нас". Меломаните ще се насладят на страхотния дует на Белчев с Искра Радева - за уникалната "С теб ще останем добри познати" по лириката на Блага Димитрова и нотите на Хайгашод Агасян.

Меломаните ще чуят и "Сбогом, приятелю", която Мишо посвети на Андрей Баташов, на когото беше и кум. Сега обаче тя е и за Бисер Киров, чиято смърт е нова дълбока рана в сърцето на Мишо. Когато бардът кани Бисер за 21 ноември, който живее между София, Берлин и Москва, той му отвръща: "Където и да съм по света, с каквото и да съм ангажиран, знай, че точно тогава ще бъда до теб". Почитта ще бъде и за Найден Андреев, с когото още в Минно-геоложкия институт правят групата "Пчелите". "Имената на другите насекоми вече бяха ангажирани", пояснява сериозно Мишо, който не се брои за композитор, въпреки че има най-малко 40 песни. Той трудно ще сдържи сълзите си и за другите, които би трябвало да са до него в НДК, но от по-скоро или по-отдавна са в рая – Георги Минчев, Мария Нейкова, Боян Иванов, Катя Филипова, Борис Гуджунов, Александър Бръзицов, Дари Икономов, Джоко Росич, чиято последна изява е с „Мираж" по музика на Кристиян Бояджиев и стихове на Мишо.

Тези дни на Белчев му се говори само за музика и за приятели. Другото е ясно. "Не заслужаваме това, което ни се случва", категоричен е той. Убеден е, че съединението прави силата и затова е ужасен от разделението и липсата на съзнание сред политическата класа, че само културата и образованието крепят нацията ни.

 

ВИЗИТКА

Мишо Белчев е роден на 13 август 1946 г. в София. Завършва IV курс на ВМГИ и телевизионна режисура в Санкт Петербург. Първият му успех е през 1968 г. на Световния фестивал на младежта и студентите. Има 9 награди от фестивала „Златният Орфей", а през 1996-а е отличен със статуетката за цялостно творчество. Присъства в енциклопедиите за поп и рокмузика в България „Кой кой е" в световната попмузика 1996/1997 г. на Кеймбриджкия библиографичен център, в „Кой кой е в България" 1998 г., в Български енциклопедичен речник.

Бардът е единственият, който фигурира шест пъти в класацията на БГ радио на 2016-а за "100-те най-велики БГ текста". Пее "Не остарявай, любов" по стиховете на Недялко Йорданов. Пише "По първи петли" с музиката на Стефан Димитров за великия евъргрийн на Васко Найденов. Реди думите за "Живот" за Вили Кавалджиев – друга изключителна композиция на Стефан Димитров. "Добри познати" е легендарния дует с Искра Радева. "След 10 години" на ФСБ е с думите на Мишо Белчев. И - "Булевардът" по текст на Миряна Башева с мелодията на Белчев.


Всички новини от категория Чудесата на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички