"Мастило" дават старт на купона в Бургас

"Мастило" дават старт на купона в Бургас | StandartNews.com

"Stereo MСs" посрещат утре изгрева в Бургас

Над 200 музиканти от цял свят ще се изявят на двете сцени на тазгодишното издание на SPIRIT of Burgas. За хедлайнерите - Роби Уилям днес и "Касабиан" утре - е запазен часът 22.30. Програмата се очаква да приключи малко след 3 часа заранта, а утре най-издръжливите ще посрещнат изгрева на слънцето под звуците на The World of Drum and Bass.

Както вече е известно, главната сцена, 500-тонното съоръжение с 40-метрова видеостена, се издига на централния плаж на Бургас. За първи път в Европа подобна акция се случва на педи от морето. Неслучайно от Англия дойде допълнителна помощ на българските екипи. За електрозахранването на апаратурите и усилвателите са осигурени 4 генератора и 50 тона гориво. "Мастило" откриват главната сцена на "Спирита" днес. На втория ден тази чест се падна на една от най-бързо прогресиращите групи в България - Hayes & Y.

7 август
Главна сцена на плажа
18:00 - "Мастило"

Рождена година - 1999-а. Място - София. Пилотно парче - "В двореца съм сама" с музиката на китариста и текст на Виктория Терзийска. Първи албум - "Игуана" /2002/. Преди това групата изпълнява предимно кавъри в столични клубове. Автор на всички текстове е Вики. Освен за "Мастило", тя пише рими и за други артисти, докато нейният колега Десислав ДанчевЧДесо прави нотите и аранжиментите. Сред големите им хитове са "Моите кафяви очи", "Онова момиче", "Идвам".

19:20 - Милоу

2008-ма мина под нотите на кавър, който надмина дори оригинала си, макар и дело на звездните 50 Cent, Джъстин Тимбърлейк и Тимбаланд. Именно акустичната версия на "Ayo Technology" в изпълнение на Милоу ще зазвучи и в Бургас. За последните няколко години той се превръща в едно от най-вълнуващите имена. Обявен за "най-добър белгийски артист" от MTV, Милоу ще внесе романтика в първия фестивален ден с лиричното си изпълнение под небето на Бургас.

20:45 - Kwabs +Live band

Родната публика ще чуе за първи път наскоро нашумелия Kwabena Adjepong, по-известен като KWABS. Сравняваният със Сийл британец с нигерийски произход е смятан за следващата най-голяма звезда на Острова. С хитовете си "Walk", "Last Stand" и "Perfect Ruin", Kwabs за кратко време оглави повечето европейски класации. Наричан от критиците феномен, 24-годишният певец идва с бенд и едночасов сет, специално подготвен за фестивала.

01:00 - "Stereo Mcs"

След Роби Уилямс, финала на първата вечер ще сложат "Stereo Mcs". Още с първото си появяване на родна земя, британската електронна денс група завладя сърцата на хиляди и доказа, че няма как да омръзне на феновете. Култовата банда изгрява през 1985-а, когато рязко обръща посоката на хип-хопа с мощен саунд. Тя смесва брейкбийт, фънк, соул и рап, който по-късно светът ще нарече брит-хоп. Именно с хитове като "Black Gold" и "Connected" колоритните музиканти ще разтресат бургаския плаж и ще разпалят още повече страстите.

"На тъмно"

Ска, пънк, реге, денс хол, метъл, джаз и дъб степ ще се лее от сцената "На тъмно", както обикновено на "Спирита". По традиция, организаторите тук са заложили на експериментални и алтърнатив стилове.

19:00 - Toy Letters

Създадени в София през 2010-а, Toy Letters съчетават ска, пънк, реге, фънк, хип хоп и балкански ритми. До момента групата има записан албума "Първи напън" - с 6 парчета и 2 видеоклипа. Участва в концерти и фестивали в България и Сърбия.

19:50 - "Мерудия"

Родната реге банда "Мерудия" експериментира с джаз, боса нова и етно елементи. Шестимата имат съвместни проекти с известни български реге и хип-хоп артисти - Ndoe(DRS), Zafayah, NRG_D, Samity, Mr. Morski.

20:50 - Kottarashky&The rain dogs

Никола Груев, по-известен като Kottarashky, е музикант и композитор, които експериментира с автентични български ритми, смесени с електронна музика, хип-хоп, джаз. Самият той определя стила си като "балкански психоделик", но критиците го смятат за истински феномен на балканските бийтове заради оригиналния му подход. Първият му албум "Opa Hey" излиза 2009-та, а няколко месеца по-късно Никола сформира бандата Kottarashky & The Rain Dogs - първият съвместен албум се нарича "Демони".

21:45 - "Ogi 23"

"Ogi 23" са пънк и рок дует от София - Ангел Ангелов (бас и вокал) и Константин Ангелов (китара и вокали). Събират се през 2005-та, досега са издали два албума: "Pumpin Chaos" (2010) и "Голямото разпускане" с пънк-поп звучене и весели текстове за купони, лято, море и момичета. Така сингълът "Почивка" събира над 50 000 гледания във VBox7 само за ден и се превръща в летен химн, актуален всяка година. През последните няколко години бандата работи с Рут Колева, FeeL и 100 Кила.

22:30 - РОБИ УИЛЯМС

00:30 - "Баска"

Румънците от "Баска" миксират дъб, реге, ска, фънк и електро. Всеки от осмината има дълга музикална биография, което обяснява богатството и разнообразието на проекта. Първият им албум се казва "Революция", която ще изпитаме заедно на Спирита.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай