Любимият ученик на Борис Христов възпитава таланти

Георги Петков живее с изкуствено сърце и е солист и е педагог на хор „Христина Морфова"

Любимият ученик на Борис Христов възпитава таланти | StandartNews.com

Баритонът Георги Петков, с право смятан за любимец на баса Борис Христов, днес върви по стъпките на своя именит учител. Доказателство за това са певческите постижения на дамския хор "Христина Морфова" при читалище „Петър Берон" в столицата. Като вокален педагог на дамите Петков е постигнал чудеса. Гласовете им са изнесени и ярки, а височините и низините за тях не са никакъв проблем. Диригентката на хора Таня Владева също е изключително доволна от сътрудничеството с баритона. Двамата – диригент и педагог, вървят ръка за ръка в името на голямото изкуство.

„Престоят ми в римския дом на Борис Христов бе незабравимо преживяване – спомня си Георги Петков. – По онова време Маестрото бе в добра форма, работеше с нас, общувахме пълноценно. Той се довери на мен да подредя голямата му библиотека. Колегите ми отказаха да помагат – кой зает, кой – с алергия от прах. На мен тази работа ми достави голямо удоволствие. Дано библиотеката е запазена и в наши дни така, както я бях подредил".

Георги Петков е орисан да прави голяма певческа кариера. Години наред е несменяем виртуозен Фигаро в „Севилският бръснар" на Росини. Във Варненската опера го носят на ръце, гостува и в Софийската. А съветите, получил от именития си учител, ги спазва навсякъде. На път е да направи световна кариера, когато съдбата му изиграва лош номер –простудява се на едно турне и заболява. Удря го сериозно в сърцето. За щастие по онова време Георги Петков е женен за австрийка. Лекуват го в Австрия, поставят му изкуствено сърце – той ходи, пее и си носи сърдечния механизъм в куфар. Хирурзите са удивени. А производителите на съответния механизъм го приемат едва ли не като свое рекламно лице. Има късмет – включват го в списък за трансплантация. И тя се оказва успешна. Георги Петков се връща към живота, благодарен изключително много и на другите си педагози по пеене – баса Петър Петров и големия наш тенор Никола Николов.

Днес Георги Петков живее пълноценно с чуждото сърце и на определен интервал от време прескача до Виена за контролен преглед. Не пропуска възможността да попее на тамошните лекари. Изявава се изключително успешно и като солист на хор „Христина Морфова" – предимно с български репертоар. Умее и да дирижира, защото е получил солидно образование и в музикалното училище, и в музикалната академия. Безупречен външен вид, стабилен диригентски жест и топъл кадифен глас, който гали душата. Съвършената дикция, на която също го е научил Борис Христов, му помага да общува пълноценно със слушателя, да му говори със звуци и думи.

18 май е рожденият ден на Борис Христов. Георги Петков не пропуска да спомене учителя си, да му благодари мислено за всичко, което е получил от него. И да следва съветите му, когато преподава на другите. В живота Георги Петков е естествен и непринуден. Винаги усмихнат, готов да се шегува. Обожава авиацията, срещал се е дори с президента Румен Радев. Има голямото желание хор „Христина Морфова" да просперира, а цялата ни родина – да върви напред.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай