Петък,

Комисия в БНР спира "По първи петли"

От: Failed to load user -
Комисия в БНР спира "По първи петли"
A
A
A

В последния куплет нямало оптимизъм и вяра в бъдещето, разказва Михаил Белчев

Впечатляващи житейски истории провокират всеки от творческите хитове на Михаил Белчев. Изключителният поет и музикант, който на 21 ноември събира гилдията и феновете за грандиозен концерт в НДК, често се оказва главен герой в уникални сценарии.

"Въобще нашата младост си беше истински филм - но не черно-бял, а много цветен и неповторим", коментира бардът, който на 13 август ще черпи за 70. На юбилейния спектакъл в зала номер едно през есента с него пред хилядите фенове ще излязат и ще пеят звездите на България - от Богдана Карадочева, Йорданка Христова, Васко Найденов, Веселин Маринов, Силвия Кацарова и Марги Хранова до младоците Константин Белчев и Тодор Георгиев-Тоши. Те, естествено, ще изпълнят парчетата на Мишо в собствения си репертоар. А самият той ще напълни душата на свещеното чудовище публиката с евъргрийните, с които остава завинаги в националната култура.

Мишо създава "По първи петли" преди повече от 30 години на сбирка на столичното бохемско войнство. Той и тогавашната му съпруга Васа Ганчева са на традиционно соаре при Богдана Карадочева и Стефан Димитров. Композиторът сяда на пианото и предизвиква Мишо за арт екшън: "Давай стиховете". И музите превръщат магията в материя. "Това е най-добрият вариант - песента да се създава едновременно от двамата й автори", твърди и досега Белчев. Комисията в БНР, която трябва да "пусне" бъдещия мегахит, се изправя на нокти от думите и посланията в последния куплет: "По трети петли уморени мъгли се разкъсват от страх и се вписват в прозореца сутрин, старият ключ се огъва от студ - и го няма домът, и я няма вратата сутрин". Членовете на въпросното жури са потресени от липсата на оптимизъм на финала - лирическият герой не вижда изход, а би трябвало социализмът около него да процъфтява. Така че се налага Васил Найденов да изпълнява култовия шлагер без притеснителните "декадентски" за епохата реплики. Мишо може да го играе дисидент и заради "За теб, Българийо" - хитът на Тончо Русев и Веско Маринов, който изправя на крака всички цветове и партии. Колкото и да е странно, стихотворението е спряно навръх 10 ноември, а ръкописът е върнат на автора с, меко казано, странни забележки. Доста от творбите на Белчев звучат прекалено авангардно на чиновниците преди така наречената нежна революция през 1989-а. А някои от тях са недвусмилено пророчески.


Всички новини от категория Чудесата на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички