Китаристка на Принс заби в Южния парк

Китаристка на Принс заби в Южния парк | StandartNews.com

Виртуозната Ник Уест взриви стотиците фенове на фестивала "A to Jazz"

Фестивалът "A to Jazz" превърна за три дни София в една от европейските столици на джаза.
Още в първата вечер в петък в Южния парк 2 зад хотел "Хилтън" дойдоха хиляди почитатели на жанра, за да се срещнат с някои от най-добрите американски и родни изпълнители. Екзотичната фънк басистка Ник Уест, известна още като "Женският Джими Хендрикс", бе хедлайнерът на купона заедно с нейната група. Любимката на Принс, работила и с артисти като Лени Кравиц и Дейв Стюарт от "Юритмикс", направо взриви с изпълнението си насядалите и налягалите по поляната меломани, които се бяха заредили и с бирички от околните барчета. "Ник Уест е един от малкото артисти на ХХI век, който не е лишен от виртуозност", казва за шоколадовата китаристка Алекс Хендерсън от сп. "Билборд".

Френско-полската група "Авеню", новата българска формация "Голдън проджект", с техния микс от поп, джаз и соул и дебютантите на феста, родните "Имеджин", бяха част от силните участници, с които стартира шестото издание на форума, събрал миналата година над 20 хиляди фенове.

Съботната вечер ще се запомни с шеметните импровизации на Даян Рийвс. Носителката на 5 награди "Грами" и една от най-изтъкнатите джаз вокалистки в света показа изключителна класа, представяйки новия си албум "Beautiful Life", донесъл й петото грамофонче през миналата година. Американката взе дъха на публиката, дори и по времето, докато охраната съобщаваше от сцената за намерено дете. Малчуганът се сдоби на мига с песен за него, с най-добри пожелания винаги като се загуби в живота, да бъде отново открит. Във финалното изпълнение се включи и българският саксофонист Димитър Льолев. Преди Даян Рийвс на сцената излязоха проектът на пианистката Мария Каракушева "Classic in the jazz" и фюжън бандата "Funkalero" с музика на световно ниво.

Насладихме се и на уникален микс от стилове като джаз, класика и фънк, в съчетание с креативна бийтбокс техника от саксофониста Дерек Браун.

Първият лайв за вечерта снощи се очакваше да бъде на Петя Данкова. Бандата на певицата, която включва Мирослав Иванов (китара), Радослав Славчев - Riverman (бас), Васил Вутев (барабани) и TromBobby (тромбон), представи парчетата от новия й албум "Sweet Or Bitter". Дискът е модерен соул с ар-ен-би бийт и брас саунд и звучи твърде добре и професионално изпипано. След младите таланти на сцената се появява бандата с над 25-годишна музикална кариера "Акага", последвана от "Brass Association Big Band". Кулминацията на вечерта трябваше да бъде легендарният квартет на Бранфорд Марсалис със специален гост Кърт Елинг.

Освен 3-дневната музикална програма "A to Jazz" предложи на своите верни последователи и винтидж базар, в който всеки фен на този стил можеше да намери ръчно изработени стоки на български марки и артисти. В събота и неделя сутринта за малчуганите имаше музикални работилници Дивертименто и джаз за деца с известния ни тромпетист Венци Благоев. А в края на всяка фестивална вечер от 23 ч. в "Студио 5" се събираха най-запалените джаз маниаци, за да споделят страстта си към музиката по време на специалните джем сешъни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай