Киноцентърът в Бояна кани на акустично шоу

Киноцентърът в Бояна кани на акустично шоу | StandartNews.com

Лайфът на израелската звезда е част от Фестивала на толерантността

Идан Райхел води музиканти от цял свят за концерт си у нас на 17 септември

Киноцентърът в Бояна отваря вратите си за необикновен концерт в Деня на София, 17 септeмври. Израелската музикална икона Идан Райхел ще представи за първи път у нас своя забележителен стил — смесица от фолклорна музика, традиционни текстове на иврит и етиопски ритми. Акустичното шоу с полъх от Близкия Изток, задължителен акцент в програмата на ценителите меломани, ще се случи сред вдъхновяващия античен декор във филмово студио. Място, където трудно някой е допускан, освен ако не снима филм там. Музикантът, певец, поет, продуцент и композитор Идан Райхел ще доведе в София част от мултикултурната си формация "The Idan Raichel Project", включваща много музиканти от десетки различни държави. Те изпълняват песни на различни езици, акомпанирани от традиционни и екзотични инструменти. Групата печели световна слава през 2006 г., когато специално издание с тяхна компилация получава международно разпространение. Оттогава формацията е свирила на доста престижни сцени по света, като лондонската "Роял Албърт хол", операта в Сидни, зала "Батаклан" в Париж. Партнирали са на звезди като Алиша Кийс и Патрик Брюел, а през 2013 г. са поканени да изнесат частен концерт за Барак Обама.

По време на военната си служба в израелската армия Идан се присъединява към армейската рок група, която обикаляла военните бази и изпълнявала кавъри на израелски и европейски поп хитове. След това, като съветник в училище интернат за имигранти и проблемни младежи, се запознава с много етиопски евреи и тяхната фолклорна музика. Повечето от тях отхвърляли културните си традиции с цел да се приспособят и асимилират с израелското общество. Благодарение на една малка група от тийнейджъри, останали почитатели на етиопската музика, Райхел има възможността да чуе изпълнители като Махмуд Ахемед, Астер Еймек и Джиджи. Така започва да посещава етиопски барове и клубове в Тел Авив. Няколко години по-късно той обединява своите страсти по чуждите и своята култура в проекта си. По-голямата част от песните на Идан Райхел са на иврит, но има и няколко, които са изцяло на семитския език - амхарски. Музиката му е послание за мир, разбирателство между всички хора, независимо от своята вяра, цвят на кожата или социално положение. За това концертът му у нас в Деня на християнския празник "Вяра, Надежда и Любов" е още по-символичен. Той ще е част от Фестивала на толерантността, който ще се проведе в София на 17 и 18 септември. Билетите на цени от 40, 60 и 70 лв. могат да се купят от днес онлайн и в обектите на Еventim.bg и Ticketpro.bg. Десет процента от приходите ще бъдат дарени на Българския червен кръст.

Това е втора алтернативна инициатива, която поддема изпълнителният директор на студиото в Бояна Ярив Лернер, който изглежда не се задоволява само с холивудските звезди, които снимат у нас. Първата е неговият петдневен йога фестивал, който започва на 18 август на Боровец.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай