Хисаря по пътя на Несебър, готви се да влезе в ЮНЕСКО

Документите ще бъдат разгледани в началото на 2022

Хисаря по пътя на Несебър, готви се да влезе в ЮНЕСКО | StandartNews.com

Хисаря може да бъде вторият  български град, който ще влезе в списъка на обектите под закрилата ЮНЕСКО. Общинската администрация вече подготви документи, които да представи пред световната организация за опазване на културното наследство. Това заяви пред „Марица“ кметът на общината инж. Пенка Ганева.

Идеята СПА столицата на Балканите да кандидатства за престижната номинация е на президента на Европейската асоциация по балнеология и СПА  Тиери Дюбоа.  Човекът, обиколил всички забележителни СПА курорти в Европа, останал възхитен от  запазената архитектура от античността, от огромните паркове на Хисаря, които са със 100-годишна история, както и от богатството от минерални извори. Хармоничното развитие на тези дадености давали според него изключителен шанс Хисаря да получи закрилата на Световната организация за културно наследство. Дюбоа сам предложил подкрепата си да лобира пред ЮНЕСКО за кандидатурата на Хисаря.

В Хисаря е запазена единствената в Европа крепостна стена от времето на император Диоклециан. Тя опасва античния град и  е с дължина близо пет километра. Тук са и великолепните Римски терми. В продължение на няколко десетилетия, от 20-те години на миналия век, когато започват разкопките и проучването на този обект, досега, Римските терми претърпяха невероятно развитие, припомнят в Хисаря. През последните 25 години Римските терми се разкриват и проучват поетапно от доц. д-р Митко Маджаров, директор на Археологическия музей. През годините Министерството на културата и общината финансираха тази дейност. Бяха осъществени и европейски проекти за  реставрацията и консервация на термите и другите обекти от римската епоха и превръщането им в туристически атракции.

В същото време общината поддържа стотици декари зелени паркове с вековни дървета, някои от които от редки видове.

Градът има богата съвременна история като курорт.

Ако Хисаря получи номинация на град под закрилата на ЮНЕСКО, ще е вторият български град след Несебър, който е в списъка на световното културното наследство.

Пътят към тази номинация обаче не е нито е лесен, нито кратък. Справка на „Марица“ показва, че първата крачка на Несебър към номинацията за град под закрилата на ЮНЕСКО е направена на 18 юли 1956 година от тогавашният министър-председател Антон Югов. Но перлата на Черно море  Старинен град Несебър влиза в списъка на обекти от Световното културно наследство чак през 198З г.

Според кмета на Хисаря инж. Пенка Ганева документите на общината ще бъдат разгледани в ЮНЕСКО  в началото на следващата година. След първото обсъждане на кандидатурата  ще стане ясно какъв ще е пътят на древния град Хисаря към престижната номинация. Шансове са  много добри, смята инж. Ганева.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай