Камъкът, който лекува всичко - тайната на светилището край Скрибина

Изцерение търсят както тежкоболни хора, така и напълно здрави, но поразени от душевна мъка или стрес

Камъкът, който лекува всичко - тайната на светилището край Скрибина | StandartNews.com

Камъкът, който лекува всичко. Така е известно древното тракийско светилище Скрибина, разположено само на 5-6 км от родопското село Крибул. Мястото е изследвано и доказано пази силно енергийно поле. 

Стотици твърдят, че след провиране през камъка се отървават от тежки болести - безплодие, склероза, дори рак. Светилището е "скрито" в гъста гора високо в планината. До него се стига по пресечен терен, а по пътя правят впечатление изградените чешми от благодарни хора, намерели нужното изцерение. Преди да започне провирането (което трябва да е 1 или 3 пъти, но никога 2), камъкът се отключва с молитва. Всеки гост носи брашно и червени конци (с дължина, равна на ръста), върху които трябва да е спал три нощи. 

Следва изкачване на дървена стълбичка и провиране с лазене през дупка на камъка.  Някои предпочитат да "влязат" боси в светилището, за да попият по-силно енергията му.  

"Изходът" от светилището прилича на пързалка, където върху скалата десетки виждат образа на змията - пазач на светилището според легендата за енергийния камък, пише "Марица".

При третото провиране, след изкачването, болният хвърля парички и се моли за изцерение, преди да напусне камъка. После слиза, съблича дреха, която е носил по време на ритуала, и я завързва за дърво, което още не е "облечено". Да се намери такова, отнема време, но е важно, защото, ако завържеш на вече заето, ще вземеш болестта на другия, смятат местните. 

В Скрибина изцерение търсят както тежкоболни хора, загубили надежда за конвенционално лечение, така и напълно здрави, но поразени от душевна мъка или стрес, които дирят покой за съзнанието. Идват всеки ден, в сняг и пек, от цялата страна, дори от съседните Македония и Гърция. 

Преминалите през Скрибина разказват за проговорили деца аутисти, безплодни жени, които заченали непосредствено след провирането, и хора на смъртен одър, които се върнали към живота.

Светилището е част от един от най-древните мегалитни тракийски скални комплекси на територията на Югоизточна Европа - Градище. Той започва от Долно Дряново (община Саточва), разположено на десетина километра от Крибул. Площта на скално-култовия комплекс е 500 дка и се състои предимно от скални масиви.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай