Ибряма и "Булгара" взривяват Банско

Ибряма и "Булгара" взривяват Банско  | StandartNews.com

"Бохемия фест" стартира утре на площада в града на Вапцаров

Жив ритъм, балкански звезди, брас секции, традиционни кулинарни изкушения от региона и силни емоции ще разлюлеят земята в курорта Банско. Това ще се случи на първия "Бохеми фест" на 26 и 27 юни на градския площад. Входът за всички меломани е свободен. Гарантирано е, че те ще посрещнат лятото подобаващо, с планинска свежест и гореща, типично нашенска музика, която предлагат тимът на "Бохемия ентъртейнмънт" и община Банско. Гостите на хепънинга ще имат удоволствието не само да се докоснат до историята в града на Никола Вапцаров, но и да се настроят на честотата на най-дългоочаквания сезон с ваканционен дух. Музиката и разнообразните кулинарни специалитети ще бъдат любезни домакини на всички ценители на голямото изкуство, наречено живот.

Очарователната македонска певица Каролина Гочева пристига специално за събитието. Страстен почитател на футбола и романтичен колекционер на чаши, тя печели сърцата на феновете с лекота. Виртуозът кларинетист Иво Папазов-Ибряма пък споделя, че е развил уменията си, благодарение на сватбите, на които е свирил с баща си и именно там усвоява българската народна традиция и развива до съвършенство неподражаемата си техника на изпълнение, превръщайки се в джаз феномен. Сръбският композиор и певец Желко Йоксимович ще разтупти сърцата на дамите у нас отново, усмихнат, талантлив и сериозно обвързан - както сам споделя, женил се е цели три пъти за съпругата си Йована. "Гаджо Дило" са толкова умопомрачително добри в музиката, която правят, че самият Джанго Рейнхард би им завидял, а точно той е най-голямото им вдъхновение. Когато слушаме "лудите чужденци", оставаме с впечатлението, че животът е неспирен празник с много любов. Може би точно това е посланието на стила ManouchegypsyjazzЕ Експлозия от звуци очакваме от изпълнителите на United states of Balkans - "Баилдса". Балкански ритми в така популярната в последно време комбинация със ска, пънк и тежък саунд. Бандата пристига да баялдисва - т.е., да се раздаде докрай. Очаква се примряла от възторг публика!

"Булгара" е онази комбинация от талант, професионализъм и чувство за принадлежност, която ни кара да настръхваме от гордост, че сме българи. Живите им участия са толкова пълноценни, че дори земята пее под краката им.

Няма как бохемски фестивал в Банско да мине без автентичните представители на града - "Бански старчета". Групата отпразнува 30 години на сцена, а успехите си дължат на девиза "Музиката не е съревнование, музиката е почерк!" - колкото по-различен и красив, толкова по-сполучлив.

Най-добрите ленти от програмата на международния "Банско филм фест" ще радват местните ценители и и туристите в курорта в продължение на 4 дни. Стартът е на 22 юли на площад "Никола Вапцаров" с френския "Катерачно пътешествие в Аржентина". След това десетките любители на екстремните преживявания ще видят австрийския "Арктически лед" и новозеландския "Капитанът на Шакълтън". На следващия ден е ред на "RideUp или загубени в облаците" и "Лхамо - дете на Хималаите" от Франция, "В празното каре" от Великобритания, Обединените арабски емирства и Оман, "Пазителката на планините" от САЩ. На 24 юли програмата започва с "Алпинистите от Закопане" на Полша, продължава със "Sea2son" от България и приключва с "Еребус, закъснялата операция" от Нова Зеландия. Финалът на атрактивния екранен маратон е на 25 юли, събота, с "Пещерата" от САЩ, "Проникване в Африка" от Испания и "По-далеко, отколкото виждат очите" на американеца Майкъл Браун. Организатори са община Банско, местното читалище и сдружение "Международен фестивал на планинарския филм".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай