Ходжсън и бендът два дни зубрили български

Ходжсън и бендът два дни зубрили български  | StandartNews.com

Едно от най-големите парчета на рокаджията става химн в Ню Орлиънс след погромите от урагана
Роджър ни напомни златните години на "Супертрамп", докато пееше за любов и свобода в НДК

Роджър Ходжсън и бандата му накараха близо три хиляди души да се забавляват истински в НДК преди вечер. "Два дни се учих да говоря на български, но вие ме разбирате и на английски. Пляскайте, смейте се, плачете, пейте с нас. Ще се опитаме да ви отвлечем от проблемите на всекидневието. Чували сте за "Супертрамп", нали, в която аз бях 14 години. Ще представя някои от песните, които съм писал за тях през 70-те. Групата, с която съм сега, е като "Супертрамп", само че по-добра". С тези думи музикантът се обърна към публиката в началото на лайфа си в зала номер едно. И подхвана първото парче от сетлиста - Take the long way home. Характерният му висок тембър по никакъв начин не се е променил от 80-те, когато напусна култовата британска рок група. Последваха School и In Jeopardy. "Любовта е най-важното нещо на света, но понякога трябва много да се бориш за нея", каза Роджър и представи следващото парче - Lovers in the wind. А взаимната любов между фенове и музиканти изпълни залата. По-младите се кефеха на чудесната музика. По-възрастните си спомняха годините, когато по времето на соца чрез песните на "Супертрам" усещаха вкуса на свободата.

Следващата словесна интродукция на мултимузиканта бе за един от най-големите му хитове - Breakfast in America. "Бях на 19, когато я написах - с мечтата да замина за Калифорния и да видя момичетата там. Може би трябваше да дойда и да видя българките", пофлиртува с дамите Ходжсън и всички му запригласяха в емблематичното парче. Той и бендът пък се отблагодариха с Lady, която изпълнявали само при специални случаи. Рокаджията непрекъснато сменяше кийборда с пиано и акустична китара. В един момент Роджър неочаквано благодари на Волен Сидеров за вниманието. Публиката обаче бурно започна да свирка, щом чу името на политика. По-късно стана ясно, че лидерът на "Атака" е бил върл фен на рокаджията и бил купил голямо количество билети за лайфа. Освен това договорил с Ходжсън да излъчи по телевизията си концерта му от Монреал от 2006-та. Протоколният момент потъна в съвършените ритми на прогресив рока на Lord is It Mine, The Logical song. Трудно е да прощаваш, бе пък посланието на песента The Awakening, която все още не е записвана в студио. "Харесва ми енергията в тази зала", каза Роджър, а после с огромни усилия произнесе на български: "Ако сте диво животно и ви хванат, какво бихте предпочели - смърт или да живеете в зоологическа градина", за да представи парчето Death and a Zoo от албума Open the door, записан във Франция. Песен, която показва, че като композитор Ходжсън непрекъснато търси все по-съвършена комбинация на звуците.

До легендарния певец, текстописец, китарист и клавирист стояха наистина класни музиканти. Китаристът Дейвид Карпентър и Кевин Адамс на клавишите са от Калифорния, където и Роджър живее днес. Канадци са Брайън Хед на барабаните и Аарън Макдоналд на сакса, който също се опита да изрече нещо на езика ни, но беше свръхсилите му. По време на изпълнението на Dreamer Ходжсън покани всички, които танцуваха в залата, да дойдат пред сцената и да пеят с него. Стотици фенове на легендарното време на "Супертрамп" останаха на крака и на метри от своя любимец по време на двата биса - It's Raining Again и Give A Little Bit. Последното парче бе номер едно в рейтингите на САЩ в продължение на шест седмици през 2004-та. После стана химн на много благотворителни организации по целия свят, особено след урагана "Катрин" в Ню Орлиънс.

С усмивка и развълнувани от първата си среща с българските фенове Ходжсън и компания се разделиха с публиката. А легендарният музикант обеща скоро да се върне отново, като научи много по-добре езика ни. Вчера музикантите си заминаха за Калифорния и ще се отдадат на релакс до края на август. Тогава се връщат отново в Европа, където турнето им продължава с концерти в Германия на 28, 29 и 30 август.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай