Хеви музиката: Усилието си струва

Хеви музиката: Усилието си струва | StandartNews.com

Младата банда Dash the Еffort представя на 30 януари първия си мини албум

На твърдия фронт има нещо ново: Dash the Effort. Младоците, които с ентусиазъм събраха парчета за първото си EP - "Polar Dawn", заслужават аплодисменти и със сигурност ще имат светло бъдеще на сцената. Тепърва за тях ще се говори и пише.

Метъл бандата съвсем наскоро зарадва почитателите си с първо видео - на песента "Redemption".

В основата са Георги Казанджиев и Георгиос Джио Капетаниос, които учили заедно в музикалната академия. Често се събирали да си подрънкват "някакви рифове". (Които по-късно станали песни и даже някои от тях ще са включени в ЕР-то). От фраза на фраза, от акорд на акорд, стигнали до извода, че е време да сформират банда. Тъй като всеки свирел в друга група, се наложило да напуснат старите ангажименти. "Така карахме около година и половина, понеже и двамата току-що бяхме дошли да живеем в София. Още не познавахме много хора. Търсихме съмишленици и през 2011 г. първоначалният състав на Dash беше събран. Задържахме се близо година, но поради различни причини в бандата останахме само аз и Джио. Но пък заместници се намериха доста бързо. Маги, Жо и Калин се включиха в нашите редици. Името е измислено от мен и Джио, а Dash the Effort означава: "зарежи/захвърли усилието", разказва Георги Казанджиев.

Вокал е енергичният и талантлив Георги "Vortex" Василев. С досегашния барабанист Калин се разделили наскоро, но му намерили повече от достоен заместник в лицето на Даниел Димитров, познат от групи като Project Arcadia, Psycho Might Go, Abysmatic. Кръщението му с Dash the Еffort на сцена ще бъде на 30 януари, когато ще е и промото на ЕР-то им. Маги - чаровницата, която свещенодейства с баса в този така мъжки свят на тежката музика, пее заедно с Георги. "Аз по принцип съм китаристка, но преди време много се запалих и по баса. Купих на старо от един приятел инструмент и започнах да свиря за удоволствие вкъщи. В един момент реших, че искам да посвиря с банда, отворих един форум и попаднах на обявата на Dash the Effort", спомня си Маги. Макар че отскоро са на сцена, вече са пълни със забавни истории.
"Веднъж по време на концерт в Пловдив размятах силно коси, а пространството не беше голямо. Оплетох си косата в китарата на Джио и се наложи той да спре да свири за малко, за да ме откачи. Друг път бях толкова отнесена, че забравих да си включа бас усилвателя и свирих интрото изключена", разказва готината Маги. Всички в групата са наясно, че за музиката и бъдещето им ще се правят компромиси и жертви. Това, което си пожелават, е един ден да подпишат договор с голям лейбъл.

Фронтменът Георги се запалил по музиката още в 5-ти клас. Отначало хванал китарата, но в един момент усетил, че пеенето го влече много повече. След няколко години практика "на сухо" решил, че е време да се присъедини към група. В Dash the Effort идва последен. За Маги той казва: "Да, имаме момиче в бандата и я приемаме точно така, както един музикант приема друг. Маги успя да се впише изключително добре с нас и може да се каже, че е точният човек в това отношение".

Vortex е на мнение, че мечта в България е изключително разтегливо понятие. "Някои хора мечтаят да имат дом, други - да могат да платят месечните си сметки. Ние като група искаме да имаме успешни концерти и да поддържаме винаги близък контакт с нашите фенове. За съжаление, днес музиката може да бъде само хоби. Естествено, говорим за музиката, която свирим ние, защото има стилове, в които има хляб. Но екстремната метъл сцена е и ще си остане в така наречения ъндърграунд. Което може би и е по-добре, защото истинските фенове ще се отличават най-много", смята вокалът. Посланието, което музикантите искат хората да открият в песните им е, че никога не трябва да съжаляват за избора, който правят. "Ако си устремен в това, което правиш, след тежка борба ще получиш това, което искаш", казва Vortex.
Георги Казанджиев имал близки срещи с Нейно величество хеви музиката още когато бил на 11-12 години. Запознал се с хлапета, фенове на "Металика". "Зарибиха и мен и не след дълго накарах родителите ми да купят албумите Master of Puppets, The Black Album, както и двойния албум с филхармонията на Сан Франциско. Аз дълго време свирих на пиано, но така и не го усетих като моя инструмент. За мен беше по-скоро задължение да свиря и не съм изпитвал удовлетворение от това, а някак си беше като че ли отивам на работа и след това се връщам. В един светъл ден една кухарка ми попадна в ръцете и разбрах, че всъщност свиренето можело да носи удовлетворение. Няколко месеца по-късно със спестени пари си купих първата електрическа китара", разказва Георги.

Всеки от тях работи и нещо друго, защото от музика не винаги човек може да преживява. Маги е оператор база данни в сайт, Георги е барман в известен клуб. "В момента повечето банди не изкарват пари от музика. Но има такива, които го правят, и то с тежка музика в България! Другото хубаво нещо е, че в последните няколко години се появяват все по-добри банди. Затова вярвам, че с тази сцена предстоят да се случат доста хубави неща, но това ще го покаже времето", смята Георги.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай