Събота,

Хеви музиката: Усилието си струва

От: Failed to load user -
1449
Хеви музиката: Усилието си струва
A
A
A

Младата банда Dash the Еffort представя на 30 януари първия си мини албум

На твърдия фронт има нещо ново: Dash the Effort. Младоците, които с ентусиазъм събраха парчета за първото си EP - "Polar Dawn", заслужават аплодисменти и със сигурност ще имат светло бъдеще на сцената. Тепърва за тях ще се говори и пише.

Метъл бандата съвсем наскоро зарадва почитателите си с първо видео - на песента "Redemption".

В основата са Георги Казанджиев и Георгиос Джио Капетаниос, които учили заедно в музикалната академия. Често се събирали да си подрънкват "някакви рифове". (Които по-късно станали песни и даже някои от тях ще са включени в ЕР-то). От фраза на фраза, от акорд на акорд, стигнали до извода, че е време да сформират банда. Тъй като всеки свирел в друга група, се наложило да напуснат старите ангажименти. "Така карахме около година и половина, понеже и двамата току-що бяхме дошли да живеем в София. Още не познавахме много хора. Търсихме съмишленици и през 2011 г. първоначалният състав на Dash беше събран. Задържахме се близо година, но поради различни причини в бандата останахме само аз и Джио. Но пък заместници се намериха доста бързо. Маги, Жо и Калин се включиха в нашите редици. Името е измислено от мен и Джио, а Dash the Effort означава: "зарежи/захвърли усилието", разказва Георги Казанджиев.

Вокал е енергичният и талантлив Георги "Vortex" Василев. С досегашния барабанист Калин се разделили наскоро, но му намерили повече от достоен заместник в лицето на Даниел Димитров, познат от групи като Project Arcadia, Psycho Might Go, Abysmatic. Кръщението му с Dash the Еffort на сцена ще бъде на 30 януари, когато ще е и промото на ЕР-то им. Маги - чаровницата, която свещенодейства с баса в този така мъжки свят на тежката музика, пее заедно с Георги. "Аз по принцип съм китаристка, но преди време много се запалих и по баса. Купих на старо от един приятел инструмент и започнах да свиря за удоволствие вкъщи. В един момент реших, че искам да посвиря с банда, отворих един форум и попаднах на обявата на Dash the Effort", спомня си Маги. Макар че отскоро са на сцена, вече са пълни със забавни истории.
"Веднъж по време на концерт в Пловдив размятах силно коси, а пространството не беше голямо. Оплетох си косата в китарата на Джио и се наложи той да спре да свири за малко, за да ме откачи. Друг път бях толкова отнесена, че забравих да си включа бас усилвателя и свирих интрото изключена", разказва готината Маги. Всички в групата са наясно, че за музиката и бъдещето им ще се правят компромиси и жертви. Това, което си пожелават, е един ден да подпишат договор с голям лейбъл.

Фронтменът Георги се запалил по музиката още в 5-ти клас. Отначало хванал китарата, но в един момент усетил, че пеенето го влече много повече. След няколко години практика "на сухо" решил, че е време да се присъедини към група. В Dash the Effort идва последен. За Маги той казва: "Да, имаме момиче в бандата и я приемаме точно така, както един музикант приема друг. Маги успя да се впише изключително добре с нас и може да се каже, че е точният човек в това отношение".

Vortex е на мнение, че мечта в България е изключително разтегливо понятие. "Някои хора мечтаят да имат дом, други - да могат да платят месечните си сметки. Ние като група искаме да имаме успешни концерти и да поддържаме винаги близък контакт с нашите фенове. За съжаление, днес музиката може да бъде само хоби. Естествено, говорим за музиката, която свирим ние, защото има стилове, в които има хляб. Но екстремната метъл сцена е и ще си остане в така наречения ъндърграунд. Което може би и е по-добре, защото истинските фенове ще се отличават най-много", смята вокалът. Посланието, което музикантите искат хората да открият в песните им е, че никога не трябва да съжаляват за избора, който правят. "Ако си устремен в това, което правиш, след тежка борба ще получиш това, което искаш", казва Vortex.
Георги Казанджиев имал близки срещи с Нейно величество хеви музиката още когато бил на 11-12 години. Запознал се с хлапета, фенове на "Металика". "Зарибиха и мен и не след дълго накарах родителите ми да купят албумите Master of Puppets, The Black Album, както и двойния албум с филхармонията на Сан Франциско. Аз дълго време свирих на пиано, но така и не го усетих като моя инструмент. За мен беше по-скоро задължение да свиря и не съм изпитвал удовлетворение от това, а някак си беше като че ли отивам на работа и след това се връщам. В един светъл ден една кухарка ми попадна в ръцете и разбрах, че всъщност свиренето можело да носи удовлетворение. Няколко месеца по-късно със спестени пари си купих първата електрическа китара", разказва Георги.

Всеки от тях работи и нещо друго, защото от музика не винаги човек може да преживява. Маги е оператор база данни в сайт, Георги е барман в известен клуб. "В момента повечето банди не изкарват пари от музика. Но има такива, които го правят, и то с тежка музика в България! Другото хубаво нещо е, че в последните няколко години се появяват все по-добри банди. Затова вярвам, че с тази сцена предстоят да се случат доста хубави неща, но това ще го покаже времето", смята Георги.


Всички новини от категория Чудесата на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове: Dash The Effort