Два биса за Светлин Русев

Два биса за Светлин Русев  | StandartNews.com

София. Концертът на Светлин Русев в зала "България" преди вечер очаквано стана едно от най-големите събития на Европейския музикален фестивал.

Почитатели на 37-годишния професор по цигулка в Националната консерватория в Париж, които не бяха успели да си купят билети, разчитаха на "търси се" далеч преди началния час. А вътре местата не стигнаха, така че организаторите от "Кантус Фирмус" се принудиха да пуснат и правостоящи. Сред публиката бяха екс културният министър от времето на соца Георги Йорданов, политикът цигулар Татяна Дончева, колегата на Светлин, маестро Минчо Минчев, и още стотици изискани почитатели на класиката.

Със своя Страдивариус от 1710 г. Camposelice, предоставена от Nippon Music Foundation, виртуозът започна блестящото си изпълнение на Концерт №1 от Паганини - за първи път у нас и много пъти по света. Под палката на маестро Григор Паликаров и в съпровод на оркестъра на Класик ФМ радио удоволствието за меломаните беше пълно. Два биса и ставане на крака последваха края на произведението. Но на познавачите не им стигаше. Като специално допълнение в програмата Светлин изсвири и прочутата трета част от втория концерт на Паганини, наречена La Campanella ("Камбанката") заради характерната звучност в съпровода на оркестъра. Шестте цигулкови концерта на Паганини са истинско предизвикателство за всеки солист и изискват изключително майсторство. Неслучайно композиторът е наричан от съвременниците си Дяволският цигулар заради ненадминатата си виртуозност.

Преди Светлин Русев забележителното събитие от цикъла "Концертмайсторите" на фестивалната програма започна с оркестровото изпълнение на увертюра из операта "Копринената стълба" от Джоакино Росини. А след кратката пауза публиката се наслади на великолепната Симфония №7 от Бетовен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай