Брайън Мей: Щастието не е завинаги

Брайън Мей: Щастието не е завинаги | StandartNews.com

Животът ми е като коралов риф, казва култовият китарист и създател на "Куин"

Георги ТОШЕВ, специално за "Стандарт"

"Животът ми е като коралов риф. Изглежда много хубаво отвън - цветен и спокоен. Но вътре се случва непрекъсната борба за територия между животинските видове", казва Брайън Мей. Китаристът, композитор и създател на някои от най-големите хитове на "Куин" ме посреща с усмивка в дома си. Той е спокоен, готов да сподели деня си с екипа на "непознатиТЕ". Не бърза, предлага чай. И бърз обяд - салата с рукола и пица.

"Куин" е стил и дух - все още важна част от живота ми. Гордея се с нещата, с които съм допринесъл за успехите на групата. Най-вероятно на надгробната ми плоча ще бъде изписано "We will rock you". Защото хората помнят това. А може би - "Who wants to live forever". Кой знае". Албумът "Куин. Големите хитове, първа част" и до днес е най-продаваният във Великобритания. "Навремето не си давахме сметка какво се случва. Бяхме щастливи, разбира се, но за нас беше важно просто да свирим и да ни канят за концерти. По-късно разбрахме, че е важно да правиш музика, която да звучи по радиото и хората да купуват плочите ти", казва Брайън.

Имението му е в Уиндълшам

на 60 километра от Лондон. Тук той прекарва по-голямата част от деня. Работи върху нови песни и книги. През последните години Брайън издава 3D четива - последното е посветено на кринолина. Но обещава и ново томче за "Куин".
"Животът е пътуване. Ние срещаме щастието по пътя си. Но не можеш просто да кажеш: "Ето го щастието - сега, като го намерих, ще го задържа. То няма как да остане завинаги".

На 68 Брайън продължава да изнася концерти. В момента е на европейско турне с мюзикъл звездата Кери Елис. Акустичното им шоу "Един глас" ще мине през София на 16 март в зала 1 на НДК. "Ще изпълним някои парчета на "Куин" - защото "Куин" е част от мен и аз съм част от "Куин" - и това никога няма да се промени. С Кели правим нещо много различно, много по-интимно, създаваме по-силна връзка с публиката. Понеже през по-голямата част от концерта сме само тя и аз, това ни позволява да сме по-гъвкави и свободни на сцената. За мен изживяване е коренно различно, защото с "Куин" всичко беше в много по-големи мащаби, изключително грандиозно. Кери Елис е чудесен изпълнител - всяка песен сякаш извира от цялата й душа".

Днес Брайън слуша различна музика, не композира постоянно. Поделя времето си между различни интереси - околна среда, защита на животните, астрономия, книги и музика!

"Всеки мой ден е различен от другия и в това отношение съм късметлия. Един ден записваме музика в студиото, друг - отивам в парламента, опитвайки се да защитавам правата на животните". И споделя, че още като дете с часове слуша радио, но страстта към музиката идва малко по-късно. В края на 60-те с Роджър Тейлър създават групата "Смайл", а в началото на 70-те идва Фреди Меркюри и се ражда "Куин". Към групата се присъединява и Джон Дийкън. Останалото е известно - албуми с милионни тиражи, концерти по целия свят, армия от фенове. "Борихме се за автономията си. Това е животът:

винаги ще се намери някой, който да ти дава акъл

Да ти казва как би трябвало да се държиш, какво да правиш и какво - не". Всичко приключва със смъртта на Меркюри през ноември на 1991-ва. Битието на останалите трима от групата се променя. Трябва време, преди да се осъзнае миналото, да се намали темпото. "Труден момент, защото спираш на върха. Не по твое желание, а заставен от обстоятелствата. Има хора, които смятат, че не би трябвало да продължавам да изпълнявам песните на "Куин". Но съм прекарал половината си живот в изграждането на този музикален каталог и неповторимия дух, който "Куин" притежава".

"Куин" се завръщат на сцената първоначално с Пол Роджърс, а от няколко години с Адам Ламбърт, ексцентричният финалист от "Америка айдъл", който направи успешна кариера като певец. "Не сме търсили специално някой, който да замести Фреди. За нас Фреди е незаменим. Но Адам Ламбърт се появи и се оказа, че той може да се справи със задачата - има невероятен диапазон, притежава страст в гласа, прави шоу, забавен е, публиката се идентифицира с него. А и е много добър човек - а това е изключително важно. Защото ако трябва да работиш с някого и да обикаляш целия свят с него, то задължително трябва да го харесваш, да се уважавате взаимно".

На 23 юни на стадион "Георги Аспарухов" меломаните ще видят на живо "Куин" с Адам Ламбърт. Брайън признава, че с Фреди много са искали да посетят Източна Европа, но никой не е давал гаранции, че концертите ще се случат. Единствено в Унгария групата успява да направи шоу преди падането на Берлинската стена.

"Знаехме, че плочите ни се продават добре в източноевропейските страни, но също така бяхме чули, че много от песните ни не са били пускани по радиостанциите. Нямам представа защо. Никога не сме били социална или политическа група. Но успявахме да говорим за нещата, които не харесвахме по друг начин в песните си."

На 6 март, неделя, от 12,30 часа bTV ще излъчи "Историята на Куин", в която журналистът Георги Тошев, операторът Румен Василев и режисьорът по монтажа Илиан Диков ще покажат редки кадри с Фреди Меркюри и от концерти на групата. А следващата неделя, на 13 март, в "непознатиТЕ" за първи път български тв екип влиза в дома на създателя на легендарната група Брайън Мей, за да разбере как живее днес между музиката и астрономията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай