България крещя до полуда с GODSMACK

България крещя до полуда с GODSMACK | StandartNews.com

 В опит да разчупят статуквото "София-Каварна", "M. E. Music", със съдействието на община Бургас, организираха "Summer Chaos Festival", който се състоя вчера на бургаския стадион "Лазур". На събитието бяха поканени четири чуждестранни и една българска група, а дали експериментът е успешен и ще се превърне ли "Summer Chaos Festival" в традиционен, ще разберем догодина.

Честта да открият първото издание на фестивала се падна на симпатягите от THE POMORIANS. Родната банда, предвождана от Янко Бреков, стъпи на бургаската сцена в 15:45 ч., създавайки (съвсем очаквано) купонджийско настроение у постепенно прииждащата публика още с първата си песен. Специално за представянето си в Бургас, THE POMORIANS бяха подготвили по-твърд сет от онова, което сме свикнали да гледаме и слушаме на техните концерти. И как иначе, когато след тях пред публиката щяха да се изявяват имена като BIOHAZARD, AMORPHIS, PAPA ROACH и GODSMACK. Странната смесица от пънк, метъл и, от време на време, реге, с която THE POMORIANS се представиха на (вероятно) най-големия концерт в кариерата си, накара доста хора да припяват и танцуват на музиката им, а те от своя страна не пропуснаха да ги зарадват с превърналата се в радио хит песен "Обичам". След около 30 минути на сцената, Янко и компания си взеха довиждане с нас, за да отстъпят място на следващия изпълнител.

Един час BIOHAZARD, дори на светло, под облачното - за щастие - небе, е зареждащо начало за който и да е фест. Зареждащо в стилистиката на ритник в зъбите. Но след който ти иде да скачаш от кеф. Което правиха всички на стадион "Лазур", докато бруклинци, открили сета си с "Shades of Grey" от великия "Urban Discipline" (1992), разбиваха с класики само от първите си три албума. 

Сетлист:

01. Shades of Grey
02. What Makes Us Tick
03. Urban Discipline
04. Wrong Side of the Tracks
05. Down for Life
06. Survival of the Fittest
07. Tales from the Hard Side
08. Victory
09. Black and White and Red All Over
10. Five Blocks to the Subway
11. Howard Bеach
12. Love Denied
13. We're Only Gonna Die (From Our Own Arrogance) – кавър на Bad Religion
14. Punishment
15. Hold My Own

Точно в обявения час – 18:15 ч., на сцената на стадион "Лазур" излязоха финландците AMORPHIS, за които това беше петото посещение у нас. Музикантите започнаха с две песни от последния си албум "Circle" (2013). Проблемите със звука им бяха очевидни, въпреки лекото подобрение след първите една-две песни. Знаем, че музиката на AMORPHIS е комбинация от твърди рифове, красиви китарни мелодии и клавирен фон. За съжаление, по време на участието им на "Summer Chaos 2015" някои от елементите "потъваха" в мътния и небалансиран звук и това определено ощетяваше изпълнението им. На терена нещата бяха приблизително приемливи, но на седалките под козирката на стадиона беше трудно да се различат отделните инструменти. Все пак, AMORPHIS изнесоха представление на доста високо ниво и компенсираха техническите проблеми с професионализъм. За феновете им, дошли специално заради тях, това бяха незначителни подробности и аплодисментите им бяха красноречиви.  Така или иначе, финландците направиха много силно шоу и заредиха публиката подобаващо за това, което следваше.

Сетлист:
01. Hopelеss Days
02. The Wanderer
03. Sampo
04. Silver Bride
05. The Smoke
06. Silent Waters
07. Against Widows
08. Towards and Against
09. You I Need
10. Into Hiding
11. House Of Sleep

Малко преди 20:00 ч., под оглушителни аплодисменти, на сцената се появиха калифорнийците PAPA ROACH. С напредване на вечерта, многохилядната тълпа започна да изпълва все повече стадиона и за началото на сета на PAPA ROACH около три четвърти от терена беше зает от публика. Музикантите започнаха ударно – "Face Everything and Rise" от съвсем пресния им едноименен албум "F.E.A.R." И въпреки, че музиката им е доволно твърда, на живо PAPA ROACH звучат дори още по-тежко. Още от първата песен стана ясно, че техническите проблеми от сета на AMORPHIS са в миналото и ни предстоеше нещо голямо. За втората си песен музикантите направиха скок от 15 години назад във времето, за да разтресат "Лазур" с класиката си "Between Angels and Insects" от 2000 г., по време на което публиката се включи подобаващо в шоуто. PAPA ROACH продължиха да редуват по-ново с по-старо парче, като поддържаха адреналина на високи нива. Групата свири адски класно и стегнато. 

За втората половина на концерта на PAPA ROACH слънцето услужливо се скри зад хоризонта, за да дойде ред и на качественото светлинно шоу. Разбира се, музикантите бяха запазили за тогава някои от най-големите си хитове като "Getting Away With Murder", "Scars", както и може би песента, на която дължaт успешната си кариера: "Last Resort". За около час и 10 минути на сцената, PAPA ROACH демонстрираха безпощадно висока класа и определено си създадоха много нови фенове у нас. Какво шоу само, а кулминацията на вечерта всъщност предстоеше...

Сетлист:

01. Face Everything and Rise
02. Between Angels and Insects
03. Where Did The Angels Go?
04. Blood Brothers
05. Broken Home
06. Broken As Me
07. Forever
08. Gravity
09. Kick In The Teeth
10. Getting Away With Murder
11. Falling Apart
12. Scars
13. Lifeline
14. Warriors
15. Last Resort
16. ... To Bе Loved

Ето, че настъпи и моментът, в който една от най-популярните банди в хард рок и метъл жанра за последните двайсетина години най-накрая стъпи и на българска земя! Sully Erna (вокали, ритъм китара), Tony Rombola (соло китара, беквокали), Robbie Merril (бас) и Shannon Larkin (барабани) влетяха на сцената в 21:30 ч., започвайки своето изпълнение с едноименната песен от последния си студиен албум "1000hp", излязъл на музикалния пазар миналата година. Концертът в Бургас бе първият (и един от малкото) от европейското турне на GODSMACK, на който те бяха главен хедлайнър. Като прибавим и факта, че до момента американците имаха в цялата си двайсетгодишна история едва около 35 концерта на Стария континент, то едва ли някой ще се изненада от меко казано радушния прием, който GODSMACK получиха на стадион "Лазур".

В продължилия около час и половина сет GODSMACK очаквано представиха няколко композиции от новия си студиен албум. Освен вече споменатата "1000hp", зрителите чуха още и чудесната "Something Different", по време на която те бяха призовани от Sully Erna да скачат заедно колкото се може по-високо и да бъдат колкото се може по-шумни, таке че да ги чуят чак в "шибаната Русия". "Generation Day" и "What's Next" затвърдиха усещането, че времето, когато GODSMACK ще спрат да правят качествен рок, е все още далеч. Изключително удачен избор на нови песни, които да бъдат изпети пред публиката – и четирите парчета са със запомнящи се мелодии и текстове, а и зрителите ясно показаха, че се забавляват еднакво добре както на тях, така и на най-големите хитове от по-старите албуми на групата. И като заговорихме за класики, то няма как да не споменем, че GODSMACK имат достатъчно количество мелодии и текстове, които през годините влязоха под кожата както на верните им почитатели, така и на не малка част от метъл феновете изобщо.

"Straight Out of Line" накара множеството на терена да обезумее, като пред сцената буквално вреше и кипеше. "Cryin' Like a Bitch" беше посрещната с неистова радост от GODSMACK-фанатиците, окупирали първите редове, а част от тях, крещейки с цяло гърло, се опитваха да надвикат неуморимия Sully. Трудна, да не казваме невъзможна за постигане цел, защото освен, че е в чудесна форма, той ги и умее тези работи. И то доста добре. Показа го и в "Keep Away" от дебютния едноименен албум на GODSMACK и изненада публиката с изпълнението на "The Enemy", която по принцип не присъства в сетлиста на бандата, който тя изпълнява на това турне.

Една от малкото композиции в изпълнението на GODSMACK, която беше със сравнително по-бавно темпо, бе "Moon Baby", но смазващите и рифове не дадоха възможност на феновете да си поемат глътка въздух. Изключителна китарна мощ от страна Rombola! "Batalla de los Tambores" пък разведри атмосферата, показвайки ни, че Sully Erna е могъл да стане страхотен барабанист. Той започва своята музикална кариера именно с палки в ръце, но в последствие решава, че амплоато на вокалист и (от време на време) китарист, ще му отива повече. Така или иначе Erna седна зад втори комплект барабани и двамата със Shannon Larkin направиха класно барабанно шоу, подпомагани от Tony Rombola и Robbie Merril. В тази интересна импровизация чухме и откъси от рок и метъл класиките "We Will Rock You", "Back in Black", "Walk This Way", "Creeping Death" и "Moby Dick". Sully за пореден път поиска помощ от публиката по време на "Whatever", когато зрителите трябваше по даден от вокалиста знак да крещят "Go Away!", след което пред сцената бе организиран и мощен съркъл пит.

Първото гостуване на GODSMACK у нас (можеше да бъде второ, ако Erna не се беше разболял през 2012-а) логично завърши с най-големия хит на групата - "I Stand Alone". Песента доби огромната си популярност благодарение на участието си в саундтрака към филма "Scorpion King" и с течение на времето се превърна във визитната картичка на GODSMACK.

Сетлист:

--- Intro: For Those About to Rock (AC/DC)
01. 1000hp (1000hp'14)
02. Cryin' Like a Bitch (The Oracle'10)
03. What's Next (1000hp'14)
04. The Enemy (IV'06)
05. Straight Out of Line (Faceless'03)
06. Awake (Awake'00)
07. Generation Day (1000hp'14)
08. Something Different (1000hp'14)
09. Kееp Away (Godsmack'98)
10. Love, Hate, Sex, Pain (The Oracle'10)
11. Voodoo (Godsmack'98)
12. Moon Baby (Godsmack'98)
Бис:
13. Batalla de los Tambores – including:
--- We Will Rock You (QUEEN cover - part)
--- Back in Black (AC/DC cover - part)
--- Walk This Way (AEROSMITH cover - part)
--- Creeping Death (METALLICA cover - part)
--- Moby Dick (LED ZEPPELIN cover - part)
14. Whatever (Godsmack'98)
15. I Stand Alone (Faceless'03)

 

заб. текстът е на сайта http://www.werock.bg, направени са незначителни съкращения

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай