Четвъртък,

Българин обира овации във "Виена класик оркестра"

От: Failed to load user -
2595
Българин обира овации във "Виена класик оркестра"
A
A
A

Светлозар Димитров и световните му колеги излизат довечера с Моцарт и Щраус в НДК

Пиршество за душата и сетивата ще се случи довечера в зала номер едно на НДК. На сцената излиза "Виена класик оркестра" - формация с виртуозни и вдъхновени творци, обединени от върховната цел да съхраняват красотата на велики произведения, създадени и изсвирени в австрийската столица. Всички са завършили там, в лоното на изящните изкуства. Триумфират из цял свят - в Щатсопер във Виена, в "Олимпия" в Париж, "в Роял Алберт хол" в Лондон, в най-помпозните зали в Турция, Гърция, Япония, Русия, Финландия, Швеция, Швейцария.

Между майсторите е и Светлозар Димитров от Стара Загора, който владее ударните инструменти. Диригент е Даниел Каваца, а солистка е сопраното Юдит Халаз. Меломаните ще чуят шедьоври на Моцарт и Щраус.

Юдит омайва с арии. Изключителната дама е от най-успелите и атрактивните в международния свят на класиката. Тя започва да работи по усъвършенстването на гласа си още на 19 - след като завършва гимназия. Едва ли някой от обкръжението на семейството се е съмнявал, че това е съдбата на тийнейджърката - баща й е диригент, майка й - оперна дива.

"Първата ми роля в театъра беше, когато бях на 6 - в Германия. От този ден нататък започна мечтата. Но родителите ми не са ме "навивали" да поема по техния път. Ако бях поискала да стана лекар, щях да бъда. Но винаги съм искала да стана певица. След като завърших училище, влязох в Консерваторията във Виена", разказва красавицата. Но съдбата наистина чука на вратата в неочакван за нея миг, въпреки че Юдит е убедена в щастието на случайността. Защото сякаш напълно изненадващо попада в култовия "Виена класик оркестра", където има музиканти от различни националности.

"Явих се на прослушване, защото престижът на трупата е отличен - тя изнася концерти по целия свят", връща лентата младата дама. Тя е в София за втори път - преди няколко години идва с друг оркестър, за да пее в НДК. "Спомням си, че публиката беше прекрасна, но няма да забравя, че микрофонът ми не работеше по време на първото изпълнение. Почувствах се много неприятно. Колегите свиреха силно и знаех, че изобщо не се чувам", откровена е Юдит. Според нея класиката е като приказка, като сън от миналото.

"Операта или оперетата разказват истории от предишни епохи. Може би чрез тях хората днес обичат да бягат от проблемите си. Вероятно същият е бил мотивът и на слушателите от предишните векове. Но подобен спектакъл е силен не само със сюжета си, а и с посланията, които са по-дълбоки от тези на поп парчетата. Настроението и атмосферата са различни. Моцарт е изключително сложен - както за певците, така и за инструменталистите. При него всичко е безкрайно чисто и точно, но със съответната емоция и романтика. За да се постигне хармонията, трябва да си едновременно твърде прецизен, но и достатъчно чувствителен артист - иначе Моцарт може да прозвучи и студено. А не мисля, че това е подходящо за него - той е изтъкан от страсти", убедена е Халаз. Тя дори дефинира гения като ирационален.

"До някъде е предсказуем, но често е загадъчен - и това го прави много вълнуващ. Неслучайно остава най-изпълняваният композитор на всички времена". Юдит е истинска звезда - тя без проблеми се издържа от пеенето. "В днешно време не е лесно. Но съм щастлива, защото правя това, което съм искала през целия си живот". Тя не се оплаква нито от понякога прекалената динамика, нито от ангажиментите по празниците. "От програмата на турнето става ясно, че Коледа за нас не е свързана с ваканция. Но работата ни е да доставяме удоволствие на хората и да направим празниците им специални. Затова точно по това време на годината графикът ни е препълнен - но се свиква и е приятно. Спокойните моменти със семейството са по друго време", споделя Юдит.

Диригентът Даниел Каваца е не по-малко атрактивна личност. Италианецът попада във Виена, за да учи музика.

Първият му инструмент е пианото. Започва да свири на 6, а в австрийската столица вече размахва палката. Както може да се очаква, и родителите му са певци. "Майка ми е наполовина италианка, наполовина словенка - беше истинска прима. Така че нейните арии бяха първият ми спомен - правеха ми особено силно впечатление, докато бях малко дете. Още помня репетиция в Щутгарт, на която имах късмета да присъствам. Невероятни певци и диригенти изпълняваха 9-ата симфония на Бетовен и откъси от известни произведения. Може би тогава се роди у мен този импулс към пулта. Баща ми е започнал на сцената, но след това стана режисьор. Не съм се родил на сцената, но около мен всички пеят. Съпругата ми - също. Така че накъдето и да се обърна, класическата музика изпълва всекидневието ми. Но като всеки човек слушам рок, джаз, поп", споделя изисканият мъж. Според него формацията, която вдъхновява и направлява, е особена - международна, но и типично виенска.

"Музикантите са дошли в Австрия от всички краища на света, за да се посветят на музиката. И затова почеркът им е разнороден. Въпреки че всички познават до съвършенство стила на Йохан Щраус и Моцарт - какъвто се изпълнява по традиция във Виена. Но днес това не е лесно. През последните 20 години инструментите се развиха много, а старите продължават да оказват голямо влияние върху съвременните артисти. Вероятно оттам произлиза промяната в стила - ще усетите разликата, ако чуете оркестри отпреди 20-30 години". Каваца, разбира се, е категоричен - Моцарт, естествено, е безсмъртен. "Много е важно все така да свирим и пеем неговата музика - защото тя съдържа уникална философия. Човечна и драматична, носи толкова пластове в себе си, а е и изключително достъпна. Колкото повече опознавам Моцарт с всеки изминал ден, дори с всеки изминал час, толкова повече научавам нещо ново за него". Щраус навлиза по-късно в живота на италианеца, който е израснал в Германия. "Там нямаме традиция да изучаваме Щраус. Той е много надарен и изискан композитор. Някои го смятат за по-лековат, но не всичките му произведение приличат на валсове. За мен той е велик творец - и чудесно се съчетава с Моцарт".

 

 

Красивото сопрано


Всички новини от категория Чудесата на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com